Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 29 січня (+повний текст, відео)

29 січня 2021 року, 11:02

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у лікарнях;

- про навчальний процес у столиці;

-  про те, як столиця бореться з негодою;

- про результати перевірок приватних будинків для людей похилого віку.

Добрий день!

Вітаю всіх, хто нас дивиться! Інформую вас про ситуацію у столиці та дії міської влади.

Спочатку – про коронавірус. У Києві за минулу добу виявили 361 хворого на COVID-19. Померли 9 людей. Усього за період пандемії у столиці 2335 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 127833.

Серед тих, хто захворіли: 203 жінки віком від 18-ти до 84-ох років. Та 6 дівчаток від 2 до 17-ти років. А також 142 чоловіки віком від 18-ти до 84-ох років. Та 10 хлопчиків від одного до 17-ти років. Захворіли, зокрема, 15 медиків. До лікарень столиці госпіталізували 32 пацієнти. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

І в нас, уже протягом тижня, позитивна динаміка кількості тих, хто подолав коронавірус. За минулу добу в місті одужали 1735 людей. Усього вилікувалися від вірусу  65722 мешканця столиці. Найбільше випадків захворювання виявили в Святошинському районі – 65. У Дніпровському – 58. Та в Деснянському районі – 48 випадків.

Що стосується госпіталізованих. У стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 1105 хворих на коронавірус. Із них одна дитина. 763 пацієнти – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 902 людини. Під апаратами ШВЛ – 26 хворих.

Заповненість ліжок у комунальних медзакладах  сьогодні – майже 28 відсотків.  Нагадаю, що місто підготувало загалом майже 4200 ліжок для прийому хворих на коронавірус. Понад 3300 з них обладнані подачею кисню. Це майже 80 відсотків ліжок.

Наступне. Ситуація з навчальним процесом у столиці –  контрольована. На сьогодні в Києві працюють усі школи. Жодна з них не зачинена на карантин. На дистанційному навчанні перебувають шість класів у шести школах столиці. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 108. Також хворіє 91 педагог.

У дитячих садочках – через виявлені випадки вірусу – тимчасово закриті 43 групи у 36-ти садках. Жоден садочок не закрили на карантин. Наповненість дітей у садках – понад 60 відсотків.

 Хочу наголосити, що в усіх комунальних навчальних закладах кілька разів на добу здійснюють прибирання з дезінфікуючими засобами. Посилений і санітарно-епідеміологічний контроль у столових. Також усі вчителі та вихователі обов’язково проходять температурний скринінг. Ми робимо все, щоб наші діти навчалися у звичному режимі. А для школярів, які перебувають на карантині, створені всі можливості для дистанційного навчання.

 І про погоду.  Сніг ітиме в Києві, за прогнозами синоптиків, іще кілька днів. Тому дорожники і комунальники столиці продовжують працювати в посиленому режимі. 

Протягом минулої ночі місто прибирала 361 одиниця спецтехніки «Київавтодору». В усіх районах працювали колони техніки та бригади з ручного прибирання. Продовжують розчищати сніг у столиці і протягом усього дня.

Наше головне завдання – забезпечити нормальний трафік у місті та своєчасно чистити тротуари, зупинки громадського транспорту. Столиці вистачає реагентів та сухих сумішей, аби обробляти дороги, мости і шляхопроводи. Тільки минулої доби дорожники використали: 1,8 тисячі тонн солі, майже півтори тисячі тонн суміші солі з піском, 232 тисячі літрів рідких хлоридів.

Я також звертаюся до водіїв: не залишайте свої автівки на проїжджій частині доріг, у недозволених місцях. Це ускладнює і рух транспорту в місті, і роботу комунальної техніки. Будьте свідомими та відповідальними!

 А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Нещодавно у Харкові сталася трагедія: в пожежі у будинку для людей похилого віку загинули 15 людей. Чи здійснюють у столиці перевірку таких закладів? Чи є вже результати?

Ми постійно перевіряємо комунальні будинки для людей похилого віку і всі соціальні установи міста. Після трагедії, що сталася у Харкові, дали доручення перевірити, чи працюють у Києві подібні приватні будинки для людей похилого віку.

Міжвідомчі робочі групи, до яких увійшли представники поліції, ДСНС та Департаменту соціальної політики КМДА, на сьогодні  виявили в столиці 33 приватні, так звані, «пансіонати для літніх людей» та реабілітаційні центри. Стосовно 9-ти з них вже відкрили кримінальні провадження. І перевірки в столиці тривають.

 Зазначу, що сьогодні міська влада, фактично, не може  впливати на діяльність таких приватних установ. Оскільки законодавчо це питання не врегульоване. Я переконаний, що контроль за якістю послуг людям похилого віку у приватних установах повинен бути у місцевої влади. Від цього залежить безпека людей! І їх життя. Місто підтримує розвиток приватного сектору, але виключно, якщо він працює в правовому полі. Тому органи місцевого самоврядування, ДСНС та правоохоронні органи повинні мати право здійснювати контроль та нагляд за діяльністю приватних закладів для літніх людей. Щоб не допустити трагедій у майбутньому.

І я закликаю депутатів Верховної Ради, Кабінет Міністрів, прискорити розробку і впровадження норм та критеріїв надання послуг такими закладами. Законодавчий контроль за їх діяльністю.

 І ще. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять юних героїв, студентів, які в 1918-му році віддали свої життя за Україну та її незалежність. Тоді кілька сотень київських курсантів і козаків «Вільного козацтва» впродовж 5 годин захищали під Крутами підступи до Києва від кілька-тисячного підрозділу російської Червоної гвардії. Опір героїв дозволив затримати наступ російських сил на Київ. Сьогодні сучасні герої знову захищають українську землю від агресора. Ми знову відстоюємо незалежність нашої держави. І пам’ятаємо та шануємо подвиг всіх патріотів, які боролися за Україну і поклали за неї своє життя…

 Це вся інформація на сьогодні.

Я дякую вам за увагу! Одягайтеся тепло, будьте обережними. Не забувайте про елементарні правила, щоб не підхопити вірус!

Бережіть себе! І до зустрічі!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]