Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 2 жовтня (+повний текст, відео)

02 жовтня 2020 року, 11:05

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:
- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;
- скільки протоколів склали на порушників протиепідемічних правил;
- скільки шкіл та садків закриті на карантин в Києві;
- про підтримку столичних освітян;
- про захворюваність на коронавірус у «Київпастрансі»;
- про готовність міста до опалювального сезону.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас у прямому ефірі про ситуацію в столиці та дії міської влади.

Кількість виявлених хворих у Києві знову збільшується. За минулу добу – плюс 447 людей. 10 випадків – летальних. Усього від коронавірусу в Києві померла 401 людина. Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні в столиці вже 23602.

Серед тих, хто захворіли: 251 жінка віком від 19-ти до 82-ох років. Та 10 дівчаток від одного до 17-ти років. 168 чоловіків віком від 18-ти до 83-ох рокiв. Та 18 хлопчиків від одного року до 17-ти. Захворіли також 28 медиків!

До лікарень столиці госпіталізували 45 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Збільшилась у нас кількість тих, хто одужали. За минулу добу – 312 людей. Усього коронавірус подолали 7253 мешканці Києва. Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили у Дніпровському районі – 93. У Деснянському – 70. Та в Подільському районі – 61 випадок.

Я звертаюся до всіх: сьогодні, коли пандемія набирає обертів у всьому світі, не можна ставитися до небезпеки легковажно. Носіть маски, користуйтеся антисептиками, тримайте соціальну дистанцію, не йдіть у місця великого скупчення людей! Пояснюйте це також дітям. Ми не повинні допустити різкого стрибка вірусу. І все залежить від свідомості кожного з нас.

Хочу також нагадати: у столиці продовжують працювати групи контролю за дотриманням закладами міста протиепідемічних правил. Протягом тижня вони перевірили 350 суб’єктів господарювання. Це – кафе, ресторани, заклади торгівлі та ринки. Склали 54 протоколи про порушення.

На жаль, не зважаючи на тривожну динаміку розповсюдження хвороби, деякі підприємці продовжують нехтувати правилами. І ставлять під загрозу здоров’я і життя мешканців міста. Тому прошу киян – дотримуйтеся правил самі та звертайте увагу на те, чи дотримуються їх заклади, що ви відвідуєте. Повідомляйте про порушення. Будемо контролювати разом.

Наступне. Ситуація у школах та дитячих садочках поки залишається контрольованою. На сьогодні в місті закриті на карантин 4 школи – через випадки захворювання серед вчителів.

Дві школи відновили навчальний процес після карантину. Також зменшилася кількість класів, що перебувають на самоізоляції через хворобу учнів. Сьогодні на дистанційному навчанні загалом 275 класів у 116-ти школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 365. Також хворіють 205 педагогів.

У дитячих садочках через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 40 груп. Два садочки в Деснянському районі зачинені на карантин. Наповненість дітей у дитсадках – понад 55 відсотків.

Зазначу, що в неділю наші освітяни відзначатимуть професійне свято – День учителя. Я хочу привітати всіх освітян і подякувати за вашу непросту місію.

Сьогодні понад 70 тисяч фахівців забезпечують діяльність більше 1000 закладів столиці. Навчають та виховують майже пів мільйона дітей. Це – вчителі шкіл та вихователі садочків. Викладачі вищих навчальних закладах. А також люди, без яких навчальний процес був би теж неможливим – бібліотекарі, кухарі, медичні та технічні працівники.

Старт, який ми отримуємо в житті, багато в чому залежить від нашої освіти та тих, хто нам її надає. Тому моя принципова позиція – фінансування освіти у столиці має бути належним. І це сьогодні – сфера найбільших витрат бюджету міста.

Ми виплачуємо максимальні надбавки всім працівникам галузі. Запровадили преміювання для освітян не тільки до Дня вчителя, а й до новорічних свят. За три останніх роки майже 2 млрд гривень отримали всі, хто працює з дітьми та заради дітей.

Саме Київ на початку пандемії став прикладом для всієї країни. Коли 29 столичних педагогів розпочали на телеканалі «Київ» відео-уроки для 11-класів.

Саме Київ першим розробив регламент освітнього процесу і виділив понад 40 мільйонів гривень для придбання дезінфікуючих та інших засобів навчальними закладами.

Дорогі освітяни! Я знаю, як вам непросто. Бо ви сьогодні – теж у групі ризику. Але щодня йдете до дітей і виконуєте свою світлу місію. Я вдячний за вашу працю. Бажаю здоров’я вам та вашим родинам! А також талановитих вам та вдячних учнів!

А зараз я хотів би відповісти на запитання із соцмереж.

Анатолій цікавиться: водії КП «Київпастранс» хворіють на COVID-19. Чому їх не тестують?

 На сьогодні в підрозділах «Київпастрансу» зафіксували 11 випадків захворювання на коронавірус. Троє людей – працівники дирекції комунального підприємства. 2 випадки – у службі енергетичного забезпечення. 5 хворих – серед водіїв. Загалом із березня на підприємстві захворіли 43 працівники. Із них 32 вже одужали. Тому говорити про масовий характер захворюваності не можна.

Ми всі розуміємо, що громадський транспорт – це зона підвищеного ризику. Щодня його послугами користується понад 1 мільйон пасажирів! Щодня на маршрути виходять 350 автобусів, майже 330 тролейбусів та понад 260 трамваїв КП «Київпастранс». Тому контроль за дотримання протиепідемічних правил має бути суворим.

Із початку пандемії  місто посилило дезінфекцію рухомого складу комунального транспорту. Двічі на день усі автобуси, тролейбуси та трамваї обробляють спеціальними розчинами. Також кожен працівник «Київпастрансу», перед виходом на маршрут, проходить медичний огляд. У випадку виявлення симптомів хвороби, працівникам в обов’язковому порядку роблять тест на коронавірус. Тестують і колег, які контактували з хворим.

Питання від кількох ЗМІ: який стан міста перед початком опалювального сезону? Чи завершені ремонти на теплотрасах?

Місто заздалегідь підготувалось до початку опалювального сезону. І, якщо буде потреба, ми вже можемо подавати тепло.

На сьогодні до включення опалення готові 93 відсотки будинків, що обслуговують комунальні підприємства. Втім проблеми можуть виникнути у ЖБК, ОСББ, відомчих будинків, які не обслуговує «Київтеплоенерго». Ці будинки готові до прийому тепла тільки на 40% відсотків!

Я в черговий раз закликаю управляючі компанії таких будинків – негайно здійснити всі необхідні регламентні роботи. Якщо потрібна допомога – місто може її надати. Також необхідно перевірити, чи немає заборгованості за попередні роки. І якщо є – погасити її!

Щодо ремонту теплотрас. Столиця продовжує масштабне оновлення тепломереж. Цим не займалися комплексно десятками років! За два останніх роки ми вже замінили 230 км теплотрас. На найбільш аварійних ділянках. Також усунули 6,5 тисячі пошкоджень на тепломережах та пошкоджень, що виникли в результаті гідравлічних випробувань. Роботи багато, бо господарство велике і довго було занедбаним. Оновлення мереж – це і колосальні кошти. Але ми взялися. І продовжимо цю роботу.

І насамкінець.

Хочу привітати нашу улюблену команду «Динамо» Київ із поверненням у груповий раунд найсильнішого клубного турніру – Ліги Чемпіонів УЄФА! Хлопці в яскравій грі здолали бельгійський «Гент» і подарували нам масу емоцій. І тепер, після чотири річної перерви, на нас очікують матчі «Динамо» з грандами європейського футболу. Звісно, суперники – серйозні! Але й наша команда – з традиціями, започаткованими в середині минулого століття. Тому я вітаю «Динамо» і вболіваю за «Динамо»!

Як ви знаєте, у зв’язку з епідеміологічною ситуацією і обмеженням масових заходів, домашні матчі в Києві відбуваються без глядачів. Але вчора виконком УЄФА ухвалив рішення про те, що міжнародні матчі – Ліги націй, Ліги чемпіонів та Ліги Європи в Україні – відбуватимуться із вболівальниками. Трибуни можна заповнювати на 30 відсотків місць.

Тож найближчий матч – 10 жовтня між збірними України та Німеччини! Чекаємо. Будемо тримати кулаки і вболівати!

Дякую вам за увагу! Гарного дня. І бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]