Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 9 квітня (+повний текст, відео)

09 квітня 2021 року, 10:53

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці.

Добрий день! Вітаю вас!

І хочу повідомити актуальну інформацію про ситуацію у столиці та дії міської влади.

Динаміка захворюваності в Києві, як і в Україні загалом, – невтішна. Кількість хворих на коронавірус та госпіталізованих пацієнтів не зменшується. Минулої доби в місті виявили 1864 інфікованих. Померли 48 людей: 31 жінка та 17 чоловіків. Усього за період пандемії у столиці 3797 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 174 267.

Серед тих, хто захворіли: 1087 жінок віком від 18-ти до 90-та років. Та 25 дівчаток від одного до 15-ти років. А також 732 чоловіки віком від 18-ти до 86-ти років. Та 20 хлопчиків від семи місяців до 16-ти років. Захворіли, зокрема, 62 медики. Це найбільша кількість хворих за добу медпрацівників від початку пандемії.

До лікарень столиці минулої доби госпіталізували 156 пацієнтів з діагнозом COVID-19. А також – 479 хворих із підозрою на коронавірус та пневмоніями. Тобто загалом у стаціонари медзакладів за добу потрапили 635 людей.

А одужали минулої доби в Києві 688 людей. Усього коронавірус подолали 110137 мешканців столиці. Найбільше випадків захворювання виявили в Деснянському районі – 423. У Дарницькому – 363. Та в Дніпровському районі – 269 випадків.

Як бачимо зі статистики, не зменшується кількість госпіталізованих пацієнтів. І хворих у важкому стані. Загалом у стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 4633 хворих на коронавірус. Із них 43 дитини. 3240 пацієнтів – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 3885 людей. Під апаратами ШВЛ – 76 хворих.

Заповненість ліжок у комунальних медзакладах сьогодні – майже 77 відсотків. Зазначу, що більше стало хворіти і дітей. І вони частіше потрапляють в лікарню, ніж рік чи пів року тому. Зі складнішим перебігом хвороби. В нас є діти, які потребують кисневої підтримки! Чого не було раніше.

Хочу наголосити, що, на жаль, у столиці також зростає смертність від коронавірусу. Як і на початку пандемії, помирають переважно люди похилого віку. Середній вік тих, чиє життя забрав вірус, – 70 років. У віці від 65-ти років померли 2778 хворих. Тим, кому було 50-64 роки – 800 хворих.

Лікарі зазначають, що через агресивність хвороби і більш складний її перебіг  збільшилась кількість летальних випадків серед людей більш молодого віку. У віці 30-49 років померли 211 киян. Усього від початку пандемії в столиці померли 2027 чоловіків та 1770 жінки. У більшості випадків у померлих була супутня патологія. Зокрема, серцево-судинна, цукровий діабет, надлишкова вага.

Наступне. Вчора відбулося пленарне засідання Київради, яке ми вперше провели дистанційно в режимі відео-конференції. І ухвалили низку дуже важливих рішень, спрямованих на боротьбу з пандемією.

 Зокрема, депутати підтримали мою ініціативу і Київрада звернулася до Уряду та Міністерства охорони здоров’я щодо використання медичної бази відомчих лікарень, які розташовані у столиці, для прийому та лікування хворих на коронавірус киян. А це – понад 10 тисяч ліжок, яких місто дуже потребує!

Я неодноразово звертався, закликав, пояснював урядовцям критичність цього питання. Але киян ігнорують і нехтують інтересами мешканців столиці. Я вважаю таку позицію Кабміну, МОЗ та керівництва Медакадемії неприйнятною в умовах такої складної ситуації із захворюваністю в Києві і в Україні загалом. Ще раз наголошую – з такою динамікою розповзання хвороби і кількості госпіталізацій у нас вже майже критична ситуація з ліжками.

Бо в столиці щодоби – якщо рахувати і хворих з підтвердженим діагнозом, і хворих з підозрою на вірус та з пневмоніями – понад 600-700 госпіталізованих! Це люди – з важким перебігом хвороби, яким потрібен кисень і постійний нагляд лікарів.

І така складана ситуація в Україні загалом. Ми бачимо, що окремі обмеження в окремих регіонах не дають бажаних результатів. Не вдається розірвати ланцюг захворюваності і пригасити стрімке розповсюдження вірусу.

Україна сьогодні – в трійці європейських країн за кількістю хворих за добу і кількістю смертей від COVID-19. Тільки з початку цього місяця, з 1 квітня, в країні померли 3556 людей. У Києві померли – 392 хворих. Це за 9 днів! Така страшна динаміка розповзання вірусу… Скільки ще людей повинні захворіти, скільки померти, щоб Уряд, центральна влада зрозуміли, що потрібні негайні заходи на державному рівні?! Інакше, ще й в умовах відсутності масового вакцинування, країну чекає катастрофа.

Тому я звертаюся до Уряду невідкладно розглянути питання про запровадження загально-національного локдауну! Справжнього. З обмеженням пересування між регіонами країни, з контролем за дотриманням суворих правил. А то в нас всі хочуть їздити в громадському транспорті. Працювати в офісах, а не дистанційно. Гуляти натовпами без масок. Влаштовувати вечірки. Їздити гуляти в інші міста. Відбувається безконтрольне розповсюдження вірусу. І його міграція країною!

 Ви бачите, які обмеження і скільки вже часу діють в європейських країнах. І то ситуація й там непроста. Але люди дотримуються правил. І повним ходом триває вакцинація. А в нас українці поводяться так, ніби вірус злякається і втече… На жаль, ні. Потрібно потерпіти, посидіти вдома зараз, щоб на Великдень зустрітися з рідними і друзями. Бути свідомими, щоб потім не шукати місце в переповнених лікарнях.

Я от півгодини тому говорив телефоном з головними лікарями кількох столичних медзакладів. Медикаментів і засобів захисту скрізь вистачає. Але там – заповненість ліжок на 100 відсотків. Там – на 110. Там – закінчуються місця з киснем. Лікарі виснажені. Бо цілодобово працюють, ще й меншим складом. Бо багато медиків теж хворіють. А пацієнтів везуть і везуть…Хто і де їх рятуватиме?... Тому, я переконаний, необхідні рішучі дії на рівні країни. Краще потерпіти обмеження, але врятувати тисячі життів і не допустити катастрофи!

 Так. Буде складно. Так. Потрібно підтримувати бізнес і найуразливіші категорії людей. Хочу зазначити, що вчора депутати Київради проголосували за мою ініціативу про розширення пільг для малого та середнього бізнесу столиці. Преференції для підтримки підприємців ми запровадили ще навесні минулого року. І робимо все, щоб посилити таку підтримку.

Наприклад, за вчорашнім рішенням: ми зменшили розмір пайової участі з 50% до 1 гривні в утриманні об’єктів власниками закладів громадського харчування. Майданчиків біля стаціонарних закладів та сезонних і літніх майданчиків. Така підтримка не тільки зменшить фінансове навантаження на бізнес, а й дозволить зберегти робочі місця.

Також ми збільшили розмір фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього бізнесу. Компенсацію відсотків не тільки за кредитами, що вже запровадили рік тому. А й за «кредитними лініями». А також розширили перелік суб’єктів малого та середнього бізнесу, які мають право на таку компенсацію. І збільшимо кількість банків-партнерів цієї програми.

 Крім того, ми зменшили плату за розміщення засобів зовнішньої реклами та реклами на комунальному транспорті до 50 %.

  Я вже говорив і підкреслю ще раз: ми розуміємо, що запровадивши такі пільги – і для бізнесу, і для киян загалом – місто недоотримає багато коштів у бюджет. Але ми йдемо на це, бо розуміємо, як складно сьогодні втриматися бізнесу і як складно вижити людям.

Ну – і трохи статистики не про коронавірус. Цього тижня в столичних пологових будинках народилося 575 немовлят: 307 хлопчиків та 268 дівчаток. Серед них – 11 двієнь.

Усього з початку цього року в столиці з’явилися на світ 6478 дітей: 3360  хлопчиків, 3118 дівчаток. Серед них 116 двієнь та 1 трійня.

Шлюб у столиці за останній тиждень взяли 274 пари. А розлучилися – 51 родина. Усього з початку року у Києві побралися 4308 пар. Розлучилися ж – 876. У порівнянні з минулим роком за цей період кількість зареєстрованих шлюбів у столиці збільшилася на 18 %. Кількість розлучень –  зменшилась на 15 %.

Підтримуйте один одного! Бережіть себе і своїх близьких!

Ми все подолаємо, якщо будемо свідомими і сильними!

Дякую вам за увагу! До зустрічі!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]