Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Питання відновлення газопостачання має бути вирішене у найближчі дні для нормального входження в опалювальний сезон  – керівник КП «Київтеплоенерго» В’ячеслав Бінд (+відео)

28 серпня 2018 року, 18:17

Якщо найближчим часом КП «Київтеплоенерго» не вдасться укласти договір на постачання газу з НАК «Нафтогаз України», то своєчасний початок опалювального сезону в Києві буде під загрозою. Про це заявив т. в. о. директора КП «Київтеплоенерго» В’ячеслав Бінд під час прес-брифінгу у Київській міській державній адміністрації.

«Чим пізніше ми отримаємо газ на наші джерела, тим більше часу у нас займе вхід в опалювальний сезон. Щоб прогріти мережі, нам потрібно близько тижня. У цей час ми чекаємо велику кількість пошкоджень – не меншу, ніж виявлених під час гідравлічних випробувань. Їх потрібно буде ліквідувати у дуже стислі строки», – зазначає керівник КП «Київтеплоенерго».

Також, за словами В’ячеслава Бінда, відсутність газопостачання на енергоджерела під час гідравлічних випробувань може стати причиною додаткових пошкоджень мереж. А саме: зміна температури теплоносія утворює подовження трубопроводу, що провокує пошкодження труб.

Крім того, щоб підтримувати мережі у належному стані, воду для їхнього використання потрібно готувати: очищувати від солей, забирати кисень, які провокують корозію труб.

«Якщо на столичній ТЕЦ-6 сьогодні працює паровий котел, який дозволяє нагрівати воду та видаляти з неї кисень, тим самим рятуючи мережі від корозії, то зупинка ТЕЦ-5 сьогодні може призвести до того, що буде відсутній пар і доведеться подавати непідготовлену воду в мережі. А це близько 700 тон води на годину. Це достатньо критично для мереж. Тому нам потрібно підтримувати експлуатаційний рівень ТЕЦ, тобто мінімальну її роботу для того, щоб подавати пар у мережі. Це потрібно, щоб підтримувати електричну надійність енерговузла столиці. Адже якщо призупинити роботу ТЕЦ-5, то ремонтна програма усієї центральної енергосистеми міста буде припинена. Адже ТЕЦ-5 є регулюючою станцією напруги всієї мережі міста», – зазначив В’ячеслав Бінд.

Саме тому у КП «Київтеплоенерго» та КМДА роблять усе можливе, щоб якнайшвидше вирішити питання з НАК «Нафтогаз України» та укласти договір на газопостачання. Адже, якщо не вдасться вирішити це питання у найближчі дні, КП «Київтеплоенерго» доведеться знову укладати тимчасовий договір на закупівлю газу з іншим постачальником, щоб підтримати безперебійну роботу ТЕЦ-5.

Варто зазначити, що незважаючи на відсутність стабільного газопостачання, КП «Київтеплоенерго» працює у штатному режимі і готує тепломережі міста до зими.

«Станом на сьогодні КП «Київтеплоенерго» провело гідравлічні випробування понад 90% мереж та джерел. Тобто підготовка до опалювального сезону йде у штатному режимі. Ми уже ліквідували близько 4,5 тис. гідравлічних та експлуатаційних пошкоджень. 1,5–2 тисячі з яких – це пошкодження виявлені у процесі гідравлічних випробувань», – розповів В’ячеслав Бінд.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]