Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

План дій «Зелене місто»: у Києві визначили пріоритетні виклики для якісних змін стану довкілля

05 квітня 2021 року, 11:07

Робоча група з розробки Плану дій «Зелене місто» для Києва визначила пріоритетні екологічні виклики, що окреслюватимуть напрями роботи для впровадження якісних змін стану довкілля у місті. До роботи долучились зацікавлені сторони з організацій громадянського суспільства, комунальних підприємств, бізнесу, експертної спільноти, науковців та освіти. Зокрема, серед викликів – проблеми, пов’язані з якістю повітря, якістю води, адаптацією до кліматичних змін, а також інші важливі галузеві проблеми, що вимагають негайного втручання (поводження з відходами, управління зеленими зонами, ефективність споживання енергії тощо).

Нагадаємо, що проект План дій «Зелене місто» для міста Києва реалізується у рамках відповідної Програми Європейського банку реконструкції та розвитку. Послідовне впровадження розробленого Плану дій сприятиме озелененню та оздоровленню міста та закріпить за містом статус зеленого.

Виклики оцінювались за стандартними уніфікованими для всіх Планів дій «Зелене місто» процедурами за такими параметрами, як: якість повітря, якість води, якість ґрунтів, адаптація та опірність кліматичним змінам, викиди парникових газів тощо.  

Отримані за універсальною методологією результати представила команда експертів на чолі з компанією «Аткінс», яка надає підтримку місту в розробці Плану дій «Зелене місто». Інформацію для оцінювання було отримано з різних джерел, на основі даних від міста, даних у публічному доступі, додаткових даних у консультаціях із зацікавленими сторонами, думок громадськості через онлайн опитування, коментарів від посадових осіб.  Підхід проекту є комплексним, і інші виклики, які не підпадають під найкритичніші, будуть враховані, і для них також будуть запропоновані відповідні рішення.

Процес розробки Плану дій «Зелене місто» передбачає активну взаємодію з усіма міськими зацікавленими сторонами на всіх етапах. 17 березня понад 100 учасників ключових зацікавлених сторін міської адміністрації та відповідних комунальних підприємств, а також міської експертної спільноти з відповідних державних установ та організацій, бізнесу та професійних асоціацій, освітніх закладів та дослідницьких установ, громадських організацій мали нагоду обговорити та узгодити результати проведеної технічної оцінки під час семінару-консультації.

Отримані коментарі та пропозиції будуть розглянуті на подальших етапах розробки Плану дій «Зелене місто» для міста Києва.

Наразі опрацьовується бачення зеленого міста та стратегічні цілі, а також конкретні дії і рекомендації,  після чого буде згенеровано низку можливих рішень, із яких буде обрано конкретні варіанти, які сформують пакети дій та заходів. Найближчим часом зацікавлені сторони будуть запрошені на наступні консультації. 

Остаточну версію Плану дій мають підготувати до літа 2021 р.

Нагадаємо, відповідно до Меморандуму про порозуміння між КМДА та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку щодо програми ЄБРР «Зелені міста» від 15 березня 2019 року, Київська міська державна адміністрація бере участь у розробці Плану дій «Зелене місто» для міста Києва з метою вирішення проблем кліматичних змін та довкілля у плануванні розвитку міста та інфраструктурних інвестиціях.  Програма ЄБРР «Зелені міста»  надає допомогу містам системно долати екологічні виклики через відповідні політичні засади, оцінку та пріоритизацію проблем та рішень у Планах дій та інвестування в міську інфраструктуру.

План дій «Зелене місто» для міста Києва розробляється за фінансової підтримки Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA).

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]