Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Попри війну Київ не зупиняється у розбудові принципів  демократії, відкритості та партисипативності» – Вікторія Муха на конференції мерів ACT NOW

09 листопада 2023 року, 18:54

Незважаючи на всі виклики воєнного часу, Київ не зупиняється у розвитку демократичних принципів та інструментів залучення жителів міста до процесів розробки та імплементації міських політик. На цьому наголосила депутатка Київської міської ради Вікторія Муха під час конференції мерів ACT NOW у Брюсселі.

У рамках дискусійної панелі «Місцева демократія та реконструкція» Вікторія Муха підкреслила, що в умовах війни дуже важливо не втратити поступ демократичних процесів та постійно розвивати і вдосконалювати інструменти відкритого врядування, адаптуючи їх до сучасних реалій. Саме це сьогодні успішно робить Київ, і яскравим прикладом є громадські простори Vcentri Hub.

«Vcentri Hub – це унікальний досвід, адже, по суті, це єдина мережа муніципальних просторів в Україні. Їхнє основне завдання – спростити комунікацію та налагодити ефективний і конструктивний діалог між міською владою та громадянами, спільно розвивати Київ і робити його кращим. Хаби швидко реагують на сучасні виклики. Так, у період пандемії там проводили вакцинацію громадян, а на початку повномасштабного вторгнення хаби перетворилися на пункти гуманітарної допомоги. Коли російські війська були відкинуті з Київської області, у Vcentri Hub почали проводити тренінги для жителів міста з домедичної допомоги, як діяти в умовах ядерного вибуху чи хімічної атаки. Також проводилися комплексні консультації для внутрішньо переміщених осіб тощо», – розповіла Вікторія Муха.

Також одним із сучасних інструментів залучення киян до участі в житті міста є мобільний додаток Київ Цифровий, який зібрав у собі всі міські сервіси для громадян. У застосунку можна оплатити комунальні послуги чи паркування, записати дитину до дитсадка, подивитися рух громадського транспорту та пройти опитування щодо актуальних тем міського життя тощо.

«Ми називаємо цей додаток «Київ у твоїй кишені». Інструмент постійно розвивається відповідно до викликів сьогодення та запитів. Важливим інструментом е-демократії у додатку є опитування, які допомагають міській владі краще комунікувати з громадянами та враховувати їхню думку в процесі розробки міських політик. Показові результати роботи даного сервісу продемонстрував кейс дерусифікації в Києві. З червня 2022 року більше 350 тисяч жителів міста взяли участь в таких опитуваннях і віддали більше 8 мільйонів своїх голосів», – зазначила Вікторія Муха.

Цьогоріч конференція мерів ACT NOW проходить у Брюсселі протягом 8-10 листопада та присвячена темі розширення можливостей місцевого демократичного врядування для відновлення України. Вікторія Муха подякувала ініціативі «Європейська столиця демократії» та засновнику і члену Консультативної ради ініціативи «Європейська столиця демократії» Хелфріду Карлу за організацію конференції та обговорення таких важливих тем для нашої держави на міжнародному рівні.

Зауважимо, мета конференції – розширити можливості місцевих лідерів, розвивати плідні партнерські відносини та зміцнити зв’язки співпраці між українськими та іншими європейськими муніципалітетами, сприяючи Україні на шляху до вступу в Європейський Союз.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]