Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

21 травня 2020 року, 11:14

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

 Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Друзі! Перш за все хочу привітати вас із Днем вишиванки. Сьогодні одягнув свою улюблену – білим по білому, що мені подарували колись на Полтавщині.

Давайте шанувати свої традиції, свою культуру, своє – українське. І показувати, що ми гідні українці. Показувати своїми справами і своєю любов’ю до рідного міста, до України.

Далі – свіжа інформація про ситуацію в нашому місті. Кількість мешканців Києва, в яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 65 людей. Серед них – 7 медиків.  За минулу добу в столиці від коронавірусу померли троє людей. Усього за весь період – 57 летальних випадків.

На сьогодні в столиці вже 2475 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Серед тих, що захворіли: 43 жінки віком від 18-ти до 89-ти років. Та 2 дiвчинки – п’яти та семи років. 19 чоловікiв від 19-ти до 82-ох років. І хлопець, якому 16 рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 20 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів. Зазначу, що найбільше випадків за минулу добу виявили знову в Дарницькому районі – 10 хворих. У Святошинському – теж 10. Та в Голосіївському  районі – 9 випадків захворювання.

Одужали за добу 9 людей. Усього коронавірус подолали  315 мешканців столиці. Як бачите, вірус не відступає. І дуже важливо, наскільки всі будуть дотримуватися правил. Особливо, коли ми послаблюємо обмеження. Тому не втомлюся звертатися до киян: не нехтуйте своєю безпекою, здоров’ям своїм та людей, які поруч!

Щодо наступного етапу послаблень. Із дотриманням усіх норм та регламентів у Києві:

Із 23 травня

  • У звичайному режимі почне працювати наземний громадський транспорт (автобус, трамвай, тролейбус).
  • Розпочнуть роботу магазини площею до 1000 кв. м.
  • Відкриються спортивні та дитячі майданчики у парках, скверах, на прибудинкових територіях.

Із 25 травня

  • Буде відновлена робота метрополітену.
  • Також відкриються промислові ринки та сільськогосподарські ярмарки.
  • Рішення, щодо дати відкриття великих торгових центрів ми ухвалимо окремо. Після того, як метро відновить роботу. 

Із першого червня в столиці розпочнуть працювати:

  • Дитячі садочки. Та школи для випускників 11-х класів, що складатимуть ЗНО;
  • А також – заклади професійно-технічної та вищої освіти для випускників та абітурієнтів;
  • Відновлять роботу і дитячо-юнацькі спортивні школи, спорткомплекси, спорзали та фітнесцентри. Без роботи басейнів.
  • Також відкриються в столиці зони відпочинку та пляжі біля водойм.

Хочу підкреслити: всі заплановані послаблення будуть запроваджені  та діятимуть, якщо не погіршиться ситуація з розповсюдженням вірусу. Тому все залежатиме від того, наскільки кияни свідомо поставляться до елементарних, але таких необхідних заходів безпеки. Бо послаблення обмежень – це не ігнорування вірусу! А розуміння того, що його треба взяти під контроль і навчитися жити дещо в інших реаліях…

 

І ще хотів повідомити. Ми не дозволимо підвищувати тарифи на холодну воду та водовідведення. У ситуації, коли Україна та Київ борються з пандемією, коли в країні діють обмеження, підвищувати ціну на життєво необхідну послугу – неприпустимо. Я в цьому переконаний.

Як ви знаєте, 20 травня «Київводоканал» опублікував заяву про наміри підвищити тарифи компанії на послуги водопостачання та водовідведення для киян ще на 19% – із січня 2021 року.

Ми розуміємо, що ціна на послуги формується з об’єктивних витрат. Зокрема, вартості електроенергії, зарплати персоналу та інших. Але ж ми повинні зважити і на платоспроможність людей, що значно знизилась через карантинні заходи. Тому міська влада не дозволить підвищувати тарифи на холодну воду та водовідведення.

І я вдячний киянам, які демонструють високу платіжну дисципліну. Зокрема, за спожиту холодну воду, рівень оплати в місті сьогодні більше 90%.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Багато країн світу під час пандемії запровадили програми підтримки населення. Зокрема, вразливих категорій. Як і кому допомагає місто?

 Від початку запровадження обмежувальних заходів у Києві почав працювати Єдиний координаційний центр для допомоги малозахищеним верствам населення. Центр об’єднав зусилля волонтерів, громадських та благодійних організацій, соціально-відповідального бізнесу для допомоги соціально-незахищеним киянам. 

 За час своєї роботи Єдиний  координаційний центр зібрав та передав майже 55 тисяч наборів першої необхідності мешканцям столиці, які опинилися в складних життєвих обставинах. 

Також  приватні компанії, які відгукнулися на наш заклик про допомогу незахищеним киянам, зібрали понад 250 тонн продуктів харчування. 

 Координаційний центр забезпечив безкоштовним транспортним перевезенням понад 150 пацієнтів, які потребують гемодіалізу. І під час карантину вони змогли їздити на процедури.

Крім того, центр зібрав 2 мільйони гривень. Ці кошти спрямували на закупівлю наборів продуктів та товарів першої необхідності. А також – засобів індивідуального захисту для київських медиків.

Питання від ICTV. «Київавтодор» минулої зими на прибирання снігу передбачив майже 400 млн гривень. А снігу не було. Куди спрямували кошти, які не витратили?

 Підготовка до осінньо-зимового періоду починається завчасно, на початку літа. Ніхто наперед не знає, якою буде зима – сніжною чи ні. Кожне столичне ШЕУ має план заготівлі посипальних матеріалів. І сіль закуповують протягом літа та осені.

Минула зима була не сніжною і, зрозуміло, що не всі запаси солі  були використані. Вона зберігається в сховищах. І залишилася на наступну зиму. Залишки солі в столичних ШЕУ складають понад 44,5 тисячі тонн. Тому  в наступному сезоні місто значно менше витратить коштів на закупівлю солі. 

Також кошти, виділені «Київавтодору», були спрямовані на зарплатню працівникам ШЕУ. На придбання паливно-мастильних матеріалів. Хоча снігу майже й не було,  всі інші види дорожніх робіт комунальники виконували. 

 Частину ж грошей направили на закупівлю та ремонт комунальної техніки. Вона – багатофункціональна. І чимало цих машин сьогодні задіяні у митті столичних вулиць.

Дякую вам за увагу! Бережіть себе! 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]