Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

22 травня 2020 року, 10:52

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію і події в столиці.

Кількість мешканців Києва, в яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 47 людей. Серед них – 9 медиків.  За минулу добу в столиці від коронавірусу померла одна людина. Усього за весь період – 58 летальних випадків.

На сьогодні в столиці вже 2522 підтверджених випадки захворювання на COVID-19. Серед тих, що захворіли: 22 жінки віком від 19-ти до 86-ти років. Та 23 чоловіка від 19-ти до 76-ти років. І двоє хлопчиків, яким 9 та 10  рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 16 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів. Одужали за добу 23 людини. Усього коронавірус подолали  338 мешканців столиці.

Наступне і важливе. З 23 травня столиця планувала розпочати наступний етап послаблення обмежень. Підкреслю: із дотриманням усіх норм та регламентів!

Сьогодні Міністерство охорони здоров’я заявило, що Київ і ще 11 регіонів не відповідають критеріям послаблення другого етапу обмежень. Підкреслю з трьох критеріїв столиця не відповідає одному. Кількості хворих на 100 тисяч мешканців міста.

Визначна норма – 12 хворих. У Києві зараз – 15 хворих на 100 тисяч людей. За даними за останній тиждень. Щодо інших двох критеріїв претензій немає. Це – заповненість стаціонарів лікарень не більше 50-ти відсотків ліжок. Та кількість проведених тестів ПЛР на 100 тисяч населення. В столиці цей показник втричі вищий визначеної норми. Потрібно – 12, а у нас 44.

Перший показник – за кількістю хворих – у місті зумовлений спалахом тиждень тому в Дарницькому дитячому інтернаті для дівчат. За останніх 6 днів захворюваність була в межах визначеної урядом норми.

Тому я звертаюся до уряду з наступним. Дозволити Києву розпочати другий етап послаблень. Але не всіх. А тих, що критично необхідні місту і бізнесу. Зокрема: відновити роботу наземного громадського транспорту та торгових закладів до 1 тисячі квадратних метрів –  з 23 травня. І не відкривати поки дитячі і спортивні майданчики. Метро відкрити, як планували, 25 травня. Бо в місті відбувається транспортний колапс.

Зазначу, оскільки завтра вихідний день, наземний громадський транспорт у звичайному режимі зможе розпочати роботу з 12 години дня. До того – ще працюватиме за спецперепустаками.

У Києві планували почати другий етап послаблень не 22-го, а з 23 травня. Бо міста можуть коригувати запровадження заходів, виходячи із ситуації в них. Це і є так званий «адаптивний карантин».

Ми чекаємо реакції уряду. А місто завтра вранці проведе засідання комісії з надзвичайних ситуації і ухвалить остаточне рішення. Зважаючи на тижневу динаміку захворювання в столиці.

Хочу зазначити, що мобільні бригади медиків продовжують виїжджати до пацієнтів на відбір зразків для проведення тестів на коронавірус. Також відбирають та досліджують біоматеріал на ПЛР-тести в 4 комунальних закладах столиці. Та у приватних лабораторіях і клініках, у деяких державних медустановах. Зокрема, в «Київському міському лабораторному центрі МОЗ України» і комунальних закладах столиці протестували майже  24 700 людей.

Нагадаю, що сьогодні в Києві ПЛР-тести роблять не тільки людям з підозрою на коронавірус, а й усім хворим на пневмонію.

Хочу також повідомити, що кількість захворювань на пневмонію в місті зростає. Тільки за цей тиждень, з понеділка, госпіталізовано 167 людей з діагнозом пневмонія. Загалом у стаціонарах лікуються 307 хворих на пневмонію.

Медики пояснюють це тим, що з потеплінням люди масово виходять відпочивати на природу. І часто не бережуться. Тому я закликаю всіх уважно ставитися до свого здоров’я. Адже ослаблений імунітет робить людину вразливою до будь-яких захворювань. Зокрема, й до коронавірусу.

А тепер – трохи про приємне. Від завтра, з 23 травня, готовий буде зустріти гостей і київський зоопарк. У ньому завершили першу чергу реконструкції. І тепер чимала частина території зоопарку виглядає зовсім по-іншому.

Нова вхідна група із гарною площею і новими приміщеннями. Громадські вбиральні, медпункт. Облаштували сучасний універсальний вольєр для тварин і птахів. Продовжують зведення і нового приматника.

Також, за кошти інвесторів, у новому приміщенні біля входу облаштуємо океанаріум та фудкорти. Роботи там тривають. Триває і будівництво великого паркінгу для відвідувачів – на 500 авто. Його ми відкриємо в липні.

Підкреслю: працюватиме зоопарк із дотриманням санітарних норм та заходів безпеки. В режимі міського парку. Без маски вхід на територію заборонений. На вході відвідувачам вимірюватимуть температуру. Встановили дезінфектори для рук. А також обмеженою буде кількість людей, які одночасно перебуватимуть на території зоопарку.

І я закликаю киян дотримуватися правил безпеки. Всіма цими заходами ми намагаємося зберегти ВАШЕ здоров’я та здоров’я ваших дітей!

Я вчора ввечері був у київському зоопарку, перевіряв наскільки він готовий розпочати роботу. І зараз – невелике відео звідти.

ВІДЕО.

Отже, плани в нас амбітні – перетворити київський зоопарк на один із найкращих зоопарків Європи. І ми це зробимо!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Президент на прес-конференції заявив, що ви повинні долучитися до вирішення питання добудови об’єктів «Укрбуду». В чому полягає проблематика і чому «Київміськбуд» не може завершити будівництво? 

Хочу наголосити, що компанія «Укрбуд» – не якась шарашкіна контора. Засновником компанії і корпорації, під егідою якої велося будівництво, є Кабінет Міністрів України. І говорити, що Кличко зараз може взяти і сам розібратися з наслідками дій недобросовісного забудовника – як мінімуму, некоректно.

Але, всі розуміють, що проблему 13-ти тисяч інвесторів «Укрбуду», киян які чекають на своє житло, треба вирішувати. Тому «Київміськбуд» долучився до її розв’язання. І взяв на себе зобов’язання перед інвесторами. Але зіткнувся з низкою проблем, які йому спочатку обіцяли допомогти вирішити на державному рівні.

Я уточнив останню інформацію щодо цього питання. Сьогодні передача об’єктів «Укрбуду» до «Київміськбуду» відбувається у плановому режимі. Йдеться про 23 об’єкти – невеликий офісний центр та 22 житлових комплекси. 5 із них «Київміськбуд» уже прийняв на баланс  і здійснює на них будівельні роботи.

Але. На сьогодні є три проблемних питання. І вони не входять до компетенції міського голови і міської влади. 

  1. Питання передачі об’єктів з Міністерства оборони до «Київміськбуду» на існуючих умовах. 4 житлових комплекси будуються на землях Міноборони. І все, що треба від міністерства сьогодні, – підписати договори на попередніх умовах.
  2. Співпраця з Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Щодо прийнятих об’єктів і тих, які «Київміськбуд» ще має прийняти на баланс. ДАБІ, за формальними ознаками, повертає всі документи міськбуду. Правильніше навіть сказати – завертає. Через це, деякі будинки, в яких вже ЖИВУТЬ люди, досі НЕ ВВЕДЕНІ в експлуатацію. Загалом отримано 16 відмов по чотирьох об’єктах, по яких подавали документи на введення в експлуатацію.
  3. На даному етапі існує нестача коштів на моменті добудови об’єктів, що розпочали зводити. Після проведеного аудиту з’ясували, що на добудову ВСІХ об’єктів не вистачає понад 2 млрд грн. Про це президент «Київміськубуду» заявляв не раз.

 Кошти, про які йдеться, повернуться в процесі добудови. Але зараз потрібно вирішити це питання. І це неможливо зробити без Державної іпотечної установи. Яка підпорядкована Міністерству фінансів України. І до якої звернувся «Київміськбуд».

Тому я не зовсім розумію, чому Президент так сказав. І як саме Кличко може втрутитися в діяльність державних органів. Таких, як Міноборони, ДАБІ чи Державна іпотечна установа.

Єдине, чим може допомогти міська влада, – це зменшення фінансового навантаження на забудовника в разі скасування сплати пайового внеску. Як це робили, наприклад, по недобудовах Войцеховського. І це питання ми зараз опрацьовуємо, щоб винести його на розгляд Київради.

Питання від каналу 112 Україна. Чому з відкриттям водойм та пляжів, яке пообіцяли з першого червня, не відкривають басейни? 

Усі рішення про послаблення обмежень ми приймаємо, спираючись на рекомендації фахівців. Зокрема, і вірусологів та епідеміологів. Щоб не сталося інфекційного вибуху.

 На черговому етапі послаблень ми  дозволяємо відкрити пляжі. На думку фахівців, ультрафіолет та морська вода нейтралізують вірус. У річках – проточна вода і теж низька ймовірність підхопити інфекцію коронавірусу.

А от вологі зони в спортзалах – басейни, сауни, джакузі – є місцем ризику. Там на невеликій площі, в закритому просторі, контактує чимала кількість людей. І в нинішній епідеміологічній ситуації – високі шанси інфікування. 

Тому я закликаю киян свідомо поставитися до цієї інформації. А власників і керівників спортивних залів та фітнес-центрів – не порушувати правил. І не відкривати по-тихому басейни та сауни. Не наражайте відвідувачів на небезпеку!

Давайте робити все поступово і розумно. І нагадаю, що роботу спортзалів та фітнес-центрів столиця дозволить розпочати з 1 червня.

Я дякую вам за увагу. Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]