Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

25 травня 2020 року, 11:06

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію і події в столиці.

Кількість мешканців Києва, в яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 29 людей. Серед них – троє медиків. За минулу добу в столиці від коронавірусу померла одна людина. Усього за період пандемії – 60 летальних випадків.

На сьогодні в столиці вже 2652 підтверджених випадки захворювання на COVID-19. Серед тих, що захворіли: 15 жінок віком від 27-ми до 72-ох років. І дві дівчинки – одинадцяти та дванадцяти років. Та 11 чоловіків від 37-ми до 75-ти років. І хлопчик, якому 10 рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів. Одужали за добу 2 людини. Усього коронавірус подолали  360 мешканців столиці.

Як ви знаєте, з 23 травня столиця розпочала другий етап послаблення обмежень. Відкрилися магазини площею до 1000 квадратних метрів. Відновив роботу в звичайному режимі наземний громадський транспорт. Із дотриманням норм та регламентів, він повинен перевозити пасажирів у межах кількості місць для сидіння.

У неділю, за графiком вихiдного дня, на лініях працювали: 191 автобус, понад 250 тролейбусів,  125 трамваïв і 60 маршруток «Киïвпастрансу». Також із суботи перевозять пасажирiв i маршрутки приватних перевiзникiв. У недiлю їх в місті працювало 770 одиниць.

Увесь рухомий склад обов’язково проходить дезiнфекцiю. У транспорті обов’язковий масковий режим – як для водiïв i кондукторiв, так i для пасажирiв.

Також маска необхідна для відвідувачів ринків – зокрема, промислових та сільськогосподарських ярмарок, що сьогодні розпочали працювати в столиці. Від сьогодні відновило свою роботу в звичайному режимі і київське метро.

Для дотримання всіх норм та регламентів метрополітен здійснив необхідні заходи для безпечного перевезення пасажирів. Зокрема, дезінфікують кожен потяг перед кожним рейсом; посилено дезінфікують усі пасажирські зони – вестибюлі та платформи станцій, касові вікна, турнікети, ручки дверей, поручні ескалаторів; у вестибюлях та на платформах станцій нанесена розмітка для дотримання соціальної дистанції; працівники метро забезпечені засобами індивідуального захисту; скрізь на станціях розміщені інформаційні матеріали щодо обов’язкового масочного режиму для пасажирів, важливості дотримання дистанції, рекомендації використання рукавичок під час поїздок.

Також пасажирів інформують про можливості безконтактної оплати за проїзд – задля уникнення черг та скупчення людей. Контроль за дотриманням правил у метрополітені здійснює поліція.    

Я хочу звернутися до всіх: ми розпочали другий етап послаблення обмежень у столиці. І дуже важливо, наскільки кияни будуть дотримуватися правил безпеки. Наскільки свідомо будуть ставитися до ситуації. Бо коли відкрили стільки місць публічного користування – важливо не допустити сплеску вірусу. Наприклад, у Чехії після запровадження перших послаблень різко зросла кількість хворих. Так може відбутися й у нас. Бо вірус нікуди не подівся!

Тому закликаю всіх відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я людей, які поруч. Громадським транспортом користуватися тільки за нагальної потреби і з дотриманням всіх правил безпеки. Ми живемо в дещо інших реаліях і в умовах постійної загрози. Треба пам’ятати про це!

Також, нагадаю, на цьому етапі послаблень сьогодні в столиці відкрили спортивні та дитячі майданчики у парках і скверах та на прибудинкових територіях. А з 1 червня, за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій міста,  плануємо відкрити дитячі садочки, спортивні комплекси та зали, фітнес-центри (окрім басейнів), дитячо-юнацькі спортивні школи та пляжі і зони відпочинку біля водойм. Також із 1 червня будуть зняті обмеження на відвідування міських кладовищ. Відновлять роботу заклади професійно-технічної та вищої освіти для випускників та абітурієнтів. 

Нагадаю, що в робочі дні триває обмеження на в’їзд великогабаритного транспорту на чотирьох в’їздах до Києва: на Житомирському, Бориспільському, Одеському та на Гостомельському шосе. Діє обмеження вранці, з 7-ої до 10-ої години, та ввечері – з 17:00 до 20:00.

А сьогодні зранку я був у метро. Подивився, що там відбувається в перший день його роботи. Невелике відео з однієї зі станцій.

ВІДЕО

Я ще раз звертаюся до киян: всі необхідні заходи запроваджені для вашої безпеки! Бо якщо ви самі нехтуєте своїм здоров’ям і правилами, то як вас уберегти?!

І наголошую: маски в метро та в іншому транспорті – обов’язкові, рукавички – рекомендовані, але не нехтуйте ними!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Запитання із соцмереж. Чому на головній вулиці столиці замість каштанів – одного із символів міста, висадили туї?

Днями вздовж частини Хрещатику висадили ялівець – там, де на цей момент не було дерев. Підкреслю: таке рішення – тимчасове. Наступного року ми плануємо реконструкцію Хрещатику. Її не робили багато років, тільки оновлювали асфальт. Тому цього року висаджувати крупномірні дерева не мало сенсу. А ялівець перед початком ремонту пересадять у парки та сквери міста. 

Ми враховуємо попередній досвід. Під час масштабної реконструкції Хрещатику у 1998 році звузили широку бульварну частину вулиці. І каштани опинилися впритул до дороги. На Хрещатику – великий трафік і висока загазованість повітря. А суміш, якою посипають дороги взимку, також негативно впливає на дерева. Вони слабнуть і хворіють.

Щоб уникнути цього, під час реконструкції розширять бульварну зелену зону. Облаштують стаціонарну систему поливу. Лунки дерев будуть захищені від потрапляння реагентів.

Тобто ми створимо умови, щоб у кожній лунці – а їх від Бессарабської до Європейської площі є 249 – росли, а не чахли дерева. Звичайно, каштани – символ Києва. Вони ростуть у парках та скверах, на міських бульварах і вулицях. Ростимуть каштани і на Хрещатику! Будемо шукати витривалі сорти. Каштани будуть! Тому прошу не робити з ялівця слонаJ Ялівець теж не треба зневажати, але його з Хрещатику наступного року пересадять. А от каштани пересаджувати не рекомендують. Тому перед реконструкцією їх поки і не висаджували на головній вулиці.

Питання від ТСН, «1+1». Коли за прогнозами почнуть працювати дитячі секції та табори? А також коли планують відкрити дитячі розважальні зони, зокрема, у ТРЦ?

Говорити про роботу дитячих секцій і дитячих таборів поки зарано. Наразі готуються до прийому дітей столичні садочки. Школи організовують роботу для прийому документів та проведення ЗНО для випускників.

Після відкриття дитячих садочків наступним етапом плануємо роботу дитячих таборів у школах. Але це – перспектива липня, не раніше. Щодо дитячих секцій – відновлення їх роботи заплановане на вересень.

Щодо роботи дитячих розважальних зон в торгово-розважальних закладах. Я вже говорив, що про відновлення роботи ТРЦ місто ухвалить окреме рішення. Сподіваюся, їх роботу ми зможемо дозволити вже до кінця цього тижня. Але дитячі розважальні зони поки не працюватимуть. Ми послаблюємо обмеження поступово. Щоб не допустити інфекційного вибуху.

Я дякую вам за увагу! Бережіть себе і тих, хто поруч! 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]