Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

26 травня 2020 року, 11:09

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст розміщений під відео.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію і події в столиці.

Кількість мешканців Києва, у яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 58 людей. Серед них – 16 медиків.

Один випадок – летальний. Усього за період пандемії в столиці від коронавірусу померла 61 людина.

На сьогодні в Києві вже 2710 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, що захворіли: 

24 жінки віком від 19-ти до 81-го року. І дві дівчинки – восьми та сімнадцяти років.

Та 29 чоловіків від 18-ти до 81-го року. І троє хлопчиків, яким 9, 15 і 16 рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 12 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів.

Одужали за добу 33 людини. Усього коронавірус подолали 393 мешканця столиці.

У лідерах за кількістю нових випадків знову Дарницький район – 12 хворих, Дніпровський – 10. Та Деснянський – 8 випадків захворювання.

Хочу зазначити, що ми збільшили кількість тестувань та досліджень зразків на ПЛР-тести.

Усього за період пандемії тільки мобільні бригади медиків відібрали майже 14 тисяч зразків біоматеріалу.

Дослідили тільки в «Київському міському лабораторному центрі МОЗ України більш, як 25 200 зразків. В середньому за добу в центрі досліджують понад 700 зразків. Протягом минулої доби, наприклад, дослідили майже 1200 зразків біоматеріалу.

Показник охоплення тестуванням мешканців Києва становить 48 людей на 100 тисяч населення. При нормі 12 осіб.

Іще наведу статистику щодо киян, які подолали коронавірус.

Найдовше одужують немовлята та маленькі діти. На сьогодні одужали трохи близько 9 відсотків дітей із тих, які захворіли за період пандемії. Як правило, вони лікуються більше місяця.

Найвищий відсоток тих, хто одужали – серед людей віком 30-49 років. 16 відсотків уже вилікувалися. Але їх і найбільше в числі інфікованих. – Майже 39 відсотків.

Найскладніше лікуються пацієнти, яким понад 65 років. Їх одужало понад 13 відсотків. Проте, найбільше летальних випадків – серед старших людей.

Саме тому я щоразу звертаюся до всіх: вірус – не міф. Лікується він непросто, бо досі немає ні препаратів, ні вакцини проти коронавірусу.

І кожна людина – в зоні ризику. Особливо – коли ви йдете в публічні місця, користуєтеся громадським транспортом, спілкуєтеся у великих компаніях.

Тому робіть це тільки за нагальної потреби. Не нехтуйте рекомендаціями і правилами. Бережіть своє здоров’я!

Наступне. В столиці зняли карантин в кількох монастирях, що були закриті через спалахи захворювання.

Зокрема, у Києво-Печерській Лаврі, Іонинському та Свято-Покровському чоловічих монастирях.

За весь період карантину зробили більше тисячі лабораторних досліджень ПЛР-тестів священнослужителів.

Завдяки вчасно проведеним протиепідемічним заходам та дотриманню суворого карантину, вдалося локалізувати осередки захворювання.

Перед зняттям карантинних заходів у монастирях здійснили повну дезінфекцію.

Як ви знаєте, уряд дозволив проводити служби в храмах – з дотриманням регламентів та санітарних вимог.

Я звертаюся до служителів усіх конфесій. Бережіть своїх прихожан, дотримуйтеся правил! Не збирайте в храмах велику кількість людей. Щоб не сталося нових спалахів хвороби!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ

 

Питання від телеканалу «Еспресо»

Коли буде відновлено роботу міської електрички?

 

Міська електричка відновить свою роботу разом з усім залізничним транспортом України. Це прописано в плані виходу з карантину, який розробив уряд.

Згідно цього плану, вже з 1 червня в Україні планують відновити залізничні пасажирські перевезення у міському, регіональному та міжобласному сполученні.

В тому числі, і в міській електричці.

Ми відновили в столиці роботу наземного громадського транспорту та метро. І будемо спостерігати, як розвиватиметься ситуація. Зараз головне – щоб не сталося сплеску захворювання.

Також повідомлю, що КП «Київпастранс» замовило філії «Укрзалізниці» ремонт столичної міської електрички. Оскільки електричка належить «Укрзалізниці». А місто цей вид транспорту – експлуатує.

Зокрема, планують виконати 48 поточних ремонтів електропоїздів. А також – їх технічне обслуговування. Бо багато років ніхто не займався оновленням цих електричок. 

Питання від кількох ЗМІ

Садки і школи в столиці планують відкрити з 1 червня. З огляду на це, чи є план проведення ЗНО для учнів випускних класів? І як буде відбуватися процес зарахування дітей в школи та садочки?

 

Днями Міністерство освіти затвердило оновлений графік проведення зовнішнього незалежного оцінювання.  І столичні школи будуть керуватися цим графіком. 

Уже відомі дати ЗНО. З 15-го до 17-те червня у столичних школах проводитимуть пробне ЗНО за бажанням учнів.

Основне ЗНО розпочнеться з 25 червня. Графік і місця проведення оцінювання будуть оприлюднено на сайті Департаменту освіти та науки КМДА. З усією необхідною інформацією.

Тепер – щодо зарахування до садочків та шкіл. 

Розсилку запрошень до садочків, згідно поданих заявок і електронної черги, Департамент освіти поновить також з 1 червня. І з цієї дати батьки можуть  подати документи в електронному вигляді.

А для вступу в перші класи шкіл треба подати оригінали необхідних документів. Їх прийматимуть в школах з 1 червня до 1 вересня.

 

Запитання із соцмереж

Відкриття зоопарку викликало справжній ажіотаж. Скільки людей відвідали його в перші дні?

 

Так, після послаблення обмежень ми відкрили київський зоопарк.

Поки він був закритий, там завершили першу чергу реконструкції. І тепер зоопарк виглядає по-іншому. З новим входом, гарною площею перед ним. Новими приміщеннями. Гарною територією.

Нагадаю, вхід відвідувачам без маски заборонений. Квиткові каси обладнали захисним склом, касири працюють в захисних масках.

Дезінфекцію території зоопарку здійснюють щоранку та щовечора.

На центральному вході встановили пункт вимірювання температури та апарати для дезінфекції рук. Працює на території зоопарку і медпункт.

Кількість відвідувачів зараз обмежена. – Одночасно у зоопарку можуть гуляти люди з розрахунку не більше 1 особи на 10 кв. м площі.

Зокрема, і з цим були пов’язані черги біля входу в зоопарк. До того ж, дуже багато людей в неділю приїхали погуляти з дітьми. Подивитися на звірів та на зміни, що відбулися в столичному зоопарку.

Загалом, за перших три дні після відкриття зоопарк відвідали 7 130 людей. Понад півтори тисячі з них придбали квитки до зоопарку онлайн.

Зазначу, що роботи і перетворення в зоопарку ще тривають. Ми продовжуємо його реконструкцію.

Також у липні плануємо відкрити паркінг на 500 авто для відвідувачів київського зоопарку.

Дякую вам за увагу! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]