Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

01 липня 2020 року, 11:24

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

- скільки хворих на коронавірус та пневмонію перебувають у столичних лікарнях;

- скільки ліжок підготувало місто для лікування хворих на коронавірус;

- які протиепідемічні обмеження запровадять у столиці;

- скільки порушників норм безпеки виявили серед приватних перевізників в місті;

- про допомогу, яку надає місто постраждалим мешканцям будинку на Позняках, де стався вибух;

- чому відтермінували запровадження єдиного електронного квитка в столиці.

Добрий день!

Я і далі інформую вас про ситуацію та події в столиці.

Динаміка захворювання на коронавірус у місті – невтішна.

Кількість мешканців Києва, в яких за минулу добу виявили коронавірус, збільшилась на 101 людину. На сьогодні в столиці вже 5138 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, що захворіли: 46 жінок віком від 19-ти до 83-ох років. Та три дівчинки, яким 1, 6 та 14 років. 48 чоловіків віком від 18-ти до 83-ох років. І четверо хлопчиків,  від 1 місяця до 13-ти років. Захворіли, зокрема, і 7 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 9 пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів. Одужали за добу 35 людей. Усього коронавірус подолали 1598 мешканців Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Оболонському і Дніпровському районах – по 15. У Дарницькому – 14. Та в Деснянському районі – 11 випадків.

Зазначу, що в лікарнях столиці сьогодні перебувають 274 хворих на коронавірус. У тому числі – 11 дітей. Із підозрою на COVID-19 госпіталізовані 66 мешканців столиці.

На жаль, збільшується кількість хворих у важкому стані. Їх на сьогодні 48. Семеро підключені до апаратів штучної вентиляції легень.

Не вщухає і пневмонія. З таким діагнозом у медзакладах міста лікуються 442 хворих. Тільки минулої доби госпіталізували 40 пацієнтів.

Хочу повідомити, що лікарні першої хвилі, розрахованої на майже 900 ліжок, заповнені на 31 відсоток. Це 8 міських лікарень і 2 пологових будинки.

Також додатково створені місця в Олександрівській лікарні. Там виділили ще один корпус для прийому та лікування хворих на коронавірус. Ще 70 ліжок. А також – місця в спеціалізованих медичних закладах.

Якщо знадобиться, для другої хвилі прийому хворих місто вже підготувало майже 800 ліжок в іще 7 лікарнях столиці. Але я дуже не хочу, щоб вони знадобилися. Тому вкотре наголошую: все залежить від кожного з нас. Наскільки ми будемо обережними та будемо дотримуватися елементарних правил. Бо багато людей уже розслабилися, і це небезпечно! Адже: ми вірус не бачимо, а він є! Тому треба берегтися…

Хочу повідомити, що відповідно до постанови уряду, місто ухвалило рішення про посилення протиепідемічних заходів у столиці. Зокрема, обмежено час роботи закладів громадського харчування та розважальних закладів (у тому числі, кінотеатрів) – до 22-ої години. Обмежене також проведення масових заходів культурного, розважального, спортивного, рекламного характеру – із 22-ої години.

Ці обмеження – вимушені. І спрямовані на стримування розповсюдження хвороби. І місто виконуватиме таке рішення уряду.

Наступне. Щоб усі категорії пільговиків могли користуватися громадським транспортом безкоштовно, ми ухвалили рішення про відкладення запровадження єдиного електронного квитка в столиці.

Хоча в нас для цього все готове і Київ збирався перейти на електронний квиток з 1 липня. Таким чином, уряд отримає можливість розробити зміни до законодавства щодо надання пільг на проїзд пільговим категоріям громадян. Зокрема, на проїзд пільговиків з інших міст у громадському транспорті Києва. Бо хоча держава і повинна компенсувати проїзд для пільгових категорій, із 2015 року ці витрати покладені на місцеві бюджети.

Столиця забезпечує пільговий проїзд киянам, які мають на це гарантоване державою право. Але покрити витрати на перевезення пільговиків з інших регіонів після введення електронного квитка, Київ не зможе. Тому держава повинна врегулювати це питання на законодавчому рівні. Як вона компенсуватиме громадянам пільгових категорій витрати на проїзд в громадському транспорті. І ми дали урядовцям таку можливість до 1 січня наступного року.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Наприкінці минулого тижня ви заявили, що міська влада надаcть грошову допомогу постраждалим мешканцям будинку на Позняках, де стався вибух. Чи отримали люди цю допомогу?

Місто, як може, допомагає постраждалим внаслідок цієї трагедії. Минулого тижня ми ухвалили рішення надати разом із фондом «Майбутній Київ» додаткову матеріальну допомогу готівкою. Ці гроші потрібні людям, насамперед, на відновлення документів. Допомогу вже отримали 115 людей, які мешкали в будинку. 

 Термінове відновлення документів необхідне мешканцям, у тому числі, і для отримання матеріальної компенсації, яку надає місто. Нагадаю, що всі постраждалі родини отримають від 50-ти до 100-та тисяч гривень.  Пакет документів на цю компенсацію вже подали 20 сімей. І отримають кошти сьогодні‑завтра. Також Київ надасть допомогу для ремонту в  квартирах, що отримають постраждалі мешканці.

Я вчора ввечері зустрічався з людьми, які мешкають зараз в інтернаті на Харківському шосе або в родичів. Спілкувався з ними. Пропоную подивитися коротке відео.

ВІДЕО.

Питання від кількох ЗМІ. Хто контролює дотримання правил перевезень у маршрутних таксі під час карантину? Бо в маршрутках  багато людей не дотримуються маскового режиму. Маршрутки переповнені. І самі водії не одягають маски. 

Я вже кілька разів відповідав на це запитання. Дотримання норм безпеки в громадському транспорті контролює патрульна поліція. Вони вибірково перевіряють дотримання регламентів роботи щодо кількості пасажирів і маскового режиму в транспорті.

Штраф за порушення передбачений  від 17-ти до 34-ох тисяч гривень. За останній місяць правоохоронці склали 61 протокол на водіїв приватних перевізників (маршруток) за порушення ними регламентів безпеки.

Також рейди почали здійснювати і працівники Комунальної служби перевезень. Вони, теж вибірково, перевіряють санітарний стан маршрутних таксі. За два тижні перевірок склали більше 10 актів на приватні транспортні компанії. І, якщо порушення виявлять повторно, місто розірве договори з підприємствами-порушниками. 

Звертаюся до мешканців столиці: якщо ви бачите такі грубі порушення, – повідомляйте в поліцію. А також не заходьте в громадський транспорт без маски, носіть її і в публічних місцях.

Дякую вам за увагу! Не нехтуйте своїм здоров’ям!

Гарного дня кожному з вас! Бережіть себе!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]