Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+ повний текст, відео)

06 липня 2020 року, 10:38

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

 - на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

 - чи зменшується кількість хворих, які перебувають у важкому стані;

 - скільки протоколів склали на порушників правил протиепідемічних обмежень;

 - на яких важливих інфраструктурних об’єктах столиці тривають ремонтні роботи;

-   чому необхідно робити ІФА-тестування. 

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться.

Продовжую регулярно і в прямому ефірі інформувати вас про ситуацію та події у столиці.

Говорити про те, що вірус відступив від Києва, поки, на жаль, не доводиться. Кількість хворих – хвилеподібна. Вона то різко збільшується, то дещо зменшується.

За минулу добу коронавірус підтвердили ще у 59 людей. Серед них – четверо медиків. Двоє хворих померли. Всього коронавірус забрав життя 116-ти мешканців Києва. На сьогодні в столиці вже 5602 підтверджених випадки захворювання на COVID-19.

Серед тих, хто захворіли: 28 жінок віком від 19-ти до 73-ох рокiв. І дівчинка, якій 4 роки. Та 28 чоловіків від 18-ти до 77-ми рокiв. І двоє хлопчиків – одному із них 3 місяці, другому – 6 років.

До лікарень столиці госпіталізували 7 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем медиків. За минулу добу одужали 7 людей. Усього коронавірус подолали 1809 мешканців Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому і Дніпровському районах – по 9. У Подільському, Шевченківському та Голосіївському – по 7 випадків.

Не зменшується в столиці кількість пацієнтів, хворих на COVID-19, які перебувають у важкому стані. Загалом     у лікарнях міста з підтвердженим діагнозом «коронавірус» сьогодні 279 хворих. У тому числі – 12 дітей. Та 44 людини, зокрема, і четверо дітей, – з підозрою на захворювання.

У важкому стані 47 пацієнтів. На ліжках інтенсивної реанімації перебувають 25 хворих. Четверо людей підключені до апаратів штучної вентиляції легень. Кисневої підтримки сьогодні потребують 72 хворих на коронавірус.

Із діагнозом «пневмонія» за минулу добу госпіталізували 18 людей. А всього запалення легень у київських медзакладах  лікують 439 хворих.

Заповненість ліжок у лікарнях, де лікують хворих на коронавірус, сьогодні становить 39 відсотків. Це, нагадаю, в медзакладах першої хвилі, – у  восьми лікарнях та 2 пологових будинках. Де загалом ми підготували майже 900 місць. Іще 800 ліжок підготовлені в лікарнях другої хвилі.

Я не втомлюся звертатися до всіх: не будьте легковажними! Вірус ближче і небезпечніше, ніж може здатися. І ми сьогодні робимо все, щоб врятувати здоров’я і життя киян. Допоможіть нам! Не нехтуйте елементарними правилами. Дотримуватися їх не складно. Пам’ятайте про це.

Наступне. Повідомлю, що сьогодні комісія з надзвичайних ситуацій міста дозволила ресторанам, закладам громадського харчування та кінотеатрам і театрам працювати після 22 години. З дотриманням санітарних норм і регламентів. Робота ж розважальних закладів та проведення культурно-масових заходів обмежені до 22 години.

Зазначу, що місто продовжує перевірки суб’єктів господарювання на дотримання регламентів роботи. Тільки минулого місяця спеціальна комісія, до якої входять співробітники Держпродспоживслужби, поліції та «Муніципальної охорони»,  склала 369 протоколів про  порушення. 

  Зафіксували порушення на продовольчих ринках та в магазинах. У торговельних центрах та кафе і в ресторанах.

Порушників штрафуть. Але непокоїть той факт, що підприємці розпочали нехтувати елементарними правилами. Наражаючи на небезпеку і своїх співробітників, і відвідувачів. А це може призвести до спалахів хвороби. І тоді нам доведеться знову повернутися до суворих обмежень. Я хотів би, щоб всі це розуміли.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. У столиці, через ремонт одразу кількох мостів, утворюються величезні затори. Коли міська влада планує завершити ремонти цих споруд?

По-перше, я хочу вибачитися перед мешканцями міста за тимчасові незручності. І наголосити, що ми протягом останніх років капітально оновлюємо інфраструктуру міста. 

Ви знаєте, що у спадок, крім розбитих доріг, нам дісталися і аварійні мости та шляхопроводи. Таких сьогодні в місті – майже 70. Деякі з них не бачили ремонту із часу побудови. А це – 50-60 років.

Згадайте, в якому стані був міст через Русанівську протоку. Якими «втомленими» були шляхопроводи через вулицю Богатирську, Шулявський міст.  Сьогодні, також практично наново, ми будуємо Борщагівський шляхопровід.

Давайте не забувати, що навантаження на київські мости надто велике. І майже весь транзитний транспорт, що їде з лівого на правий берег і навпаки, прямує через Київ. Найближчий міст через Дніпро, через який може їхати вантажний транспорт – за 300 км на південь від Києва. І той теж в аварійному стані.

Розпочали у столиці роботи іще на одній важливій транспортній артерії – на Південному мосту. Там оновлюють дорожнє покриття та приведуть до ладу тротуари. Ці роботи виконуватимуть переважно в нічний час. Завершити їх планують до 30 серпня.

Багато незручностей і через ремонт біля Північного мосту. Там триває асфальтування розв’язки на перетині проспектів Степана Бандери і Героїв Сталінграда. Протягом найближчих кількох днів там повинні облаштувати  три шари асфальту. До 10 серпня рух розв’язкою плануємо повністю відновити.

Пропоную подивитися коротке відео про те, як триває ремонт цієї розв’язки. 

ВІДЕО.

Також ви могли побачити на відео ремонт частини вулиці Івана Франка. Його плануємо завершити за два тижні. Це історичний центр міста і ми його поступово оновлюємо.

Питання від кількох ЗМІ. Нещодавно міська влада зобов’язала керівників закладів громадського харчування, торгівлі, сфери обслуговування, робити своїм працівникам ІФА-тести. Навіщо це робити? 

ІФА-тестування потрібне для вчасного виявлення захворювання на COVID-19 та упередження передачі інфекції. Саме ІФА-тести визначають наявність в організмі антитіл до вірусу. Такі тести потрібно робити хоча б раз  на місяць. 

 Чому їх слід робити працівникам торгівлі і закладів громадського харчування? Бо ці заклади, що відновили свою роботу в рамках послаблення обмежень, є місцями підвищеної небезпеки. І у випадку захворювання хоча б одного співробітника може статися спалах захворювання. Тому потрібно діяти на упередження.

 ІФА-тести дозволять розвантажити систему діагностування на коронавірус та підвищити ефективність виявлення хвороби. Роблять їх швидко. І можна оперативно виявити: чи людина вже хворіла, чи може бути інфікована на даний момент.

Але, підкреслю, для остаточного встановлення діагнозу потрібен результат ПЛР-тесту. Його в медзакладах міста роблять безкоштовно.

Сьогодні в Києві ІФА-тестування можуть робити 12 закладів охорони здоров’я.  І міська влада розглядає можливість розширення таких можливостей. 

 Хочу зазначити, що ІФА-тест із дослідженням коштує близько 300 гривень. Це невеликі кошти задля збереження здоров’я і життя людей. Задля безпечної роботи бізнесу.

Бо і підприємці також мають піклуватися про своїх співробітників і клієнтів. 

Дякую вам за увагу!

Будьте обережними, дотримуйтеся правил!

Бережіть себе та тих, хто поруч!

До зустрічі! Буду далі інформувати вас про події в нашому місті.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]