Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+ повний текст, відео)

08 липня 2020 року, 10:50

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;
- скільки тестувань на COVID-19 роблять в Києві;
- як триває процес модернізації системи опалення;
- чому місто не може фінансувати Центр мікрохірургії ока і Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицин;
- як Київ готується до нового навчального року.

Добрий день!

Продовжую інформувати вас про ситуацію в Києві та дії міської влади. Якщо за останніх декілька днів кількість хворих на коронавірус у столиці зменшувалася, то за минулу добу знову сплеск.

Коронавірус підтвердили ще в 114-ти людей. Серед них – 5 медиків. На сьогодні в Києві вже 5779 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, хто захворіли: 46 жінок віком від 22-ох до 84-ох рокiв. І три дівчинки – від 4-ох до 13-ти років. Та 61 чоловік віком від 18-ти до 75-ти рокiв. І четверо хлопчиків – від двох місяців до 13-ти років. До медзакладів столиці госпіталізували 21 пацієнта. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

Одужали за минулу добу 52 людини. Всього коронавірус подолали 1900 мешканців Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 20. У Дніпровському – 19. Та в Деснянському районі – 16 випадків.

Ми продовжуємо збільшувати кількість тестувань на COVID-19. І досліджують матеріал у медзакладах міста вже за більш короткий термін. За останню добу в столиці зробили понад 4 тисячі тестів методом ПЛР та ІФА. Зазначу, що з усієї кількості досліджених тестів інфікованими виявляють  4,5 відсотки людей.

Я закликаю киян: якщо почуваєтеся зле або контактували з людиною, яка захворіла – одразу здавайте тест. Бо, на жаль, чимало людей звертаються до лікарів, коли хвороба вже вразила легені. І коли потрібне більш складне лікування. Будьте уважними до свого здоров’я та здоров’я людей, які поруч!

Повідомлю, що за весь період «Київський лабораторний центр МОЗ України» зробив майже 46 тисяч досліджень ПЛР-тестів. Роблять такі дослідження ще в 4 комунальних медзакладах. А також у приватних клініках і державних медичних установах.

Зокрема, мобільні бригади медиків від початку роботи відібрали майже 30 тисяч зразків біоматеріалу для дослідження.

Нагадаю, показник тестування в столиці  сьогодні – найвищий в Україні і становить понад 94 тести на 100 тисяч мешканців міста.

Наступне. Як ви знаєте, ресторанам, кафе, кінотеатрам дозволили працювати після 22-ої години. А от різним розважальним закладам – ні!  Але не всі з них дотримуються регламентів роботи.

Держпродспоживслужба спільно з поліцією розпочала перевірки розважальних закладів столиці. Мобільні групи перевіряють нічні клуби, дискотеки – як вони дотримуються обмежень. І, я переконаний, відповідальність за порушення має бути суворою. Адже йдеться про безпеку і здоров’я людей!

Я звертаюся до киян: якщо ви бачите, що розважальні заклади працюють вночі – одразу повідомляйте в поліцію. Тільки всі разом ми зможемо контролювати цю ситуацію.

А тепер не про коронавірус. Бо Київ, навіть в умовах пандемії, продовжує розвиватися. Ми будуємо дитячі садочки і школи. Ремонтуємо дороги. Оновлюємо наші парки. Втілюємо інфраструктурні проекти, що запланували.

Зокрема, і готуємо теплове господарство до наступного опалювального сезону.  Загалом цього року плануємо замінити понад 100 км тепломереж на 28-ми локаціях. На це місто виділило 450 мільйонів гривень.

Київський теплоенергетичний комплекс входить у трійку найбільших в Європі. Але 80% тепломереж столиці не оновлювали десятиліттями і вони в дуже зношеному стані. Це стає причиною аварій, гейзерів, що б’ють на вулицях та на мостах.

Саме тому в 2018 році ми не подовжили угоду з «Київенерго» і повернули теплоенергетичний комплекс в управління громади. Та розпочали масштабну програму його модернізації. Ми заручились підтримкою міжнародних партнерів та залучаємо кошти в модернізацію системи теплопостачання нашого міста.

Минулого року «Київтеплоенерго» замінило 130 км зношених тепломереж. Завдяки цьому в минулому опалювальному сезоні знизилась аварійність та зменшився рівень тепловтрат.

Учора я перевіряв, як триває оновлення мереж на проспекті Академіка Глушкова. Там масштабні роботи: замінять майже 3 км аварійних тепломереж, яким більше 35-ти років.

Ці мережі забезпечують 86 житлових будинків, 4 дитячих садочки, 2 школи, лікарню і 3 відомства. Минулого опалювального сезону там сталося близько 10-ти аварій, через які люди залишались без послуг. Замість старих і зношених прокладаємо нові технологічні труби з гарантійним терміном експлуатації 40-50 років.

Пропоную подивитися відео про те, як відбуваються роботи на проспекті Глушкова.

ВІДЕО.

Зазначу, що реконструкцію мереж будемо робити в усіх районах міста. Масштабні роботи плануємо на Виноградарі, Троєщині, на Нивках і Теремках, на Борщагівці та в центральній частині міста.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання від кількох ЗМІ. Проясніть ситуацію з Центром мікрохірургії ока і Київським міським центром репродуктивної та перинатальної медицини. Кілька разів співробітники цих установ пікетували КМДА і стверджували, що заклади не фінансують.

Зазначу, що із 1 квітня цього року всі медичні заклади Києва, як і країни загалом, фінансують з Державного бюджету через Національну службу здоров’я України. Для цього ще в кінці минулого року КМДА підготувала проект рішення про зміну форми господарювання медзакладів на некомерційні комунальні підприємства.

Усі заклади змінили форму господарювання та підписали договори з Національною службою здоров’я. Усі, крім Центру мікрохірургії ока та Центру репродуктивної та перинатальної медицини. Бо таке рішення було ухвалене за ініціативи керівників цих закладів та за протекції деяких депутатів Київради.

 До 1 квітня місто в повному обсязі фінансувало столичні комунальні медзаклади. Після змін, внесених до Бюджетного кодексу, місто тепер не має законних підстав фінансувати ці два медзаклади. Ми можемо тільки підтримувати їх роботу: ремонтувати приміщення та будівлі, забезпечувати необхідним обладнанням.

 Напередодні сесії Київради медпрацівники цих закладів організували акцію з вимогою передати установи в підпорядкування Міністерству охорони здоров’я. Але ж ці заклади збудовані за рахунок міського бюджету, за гроші киян, обладнані за кошти міста. І мають залишитися у місті та надавати послуги мешканцям столиці. Такої думки більшість депутатів Київради, які не підтримали вчора проект рішення про передачу майнових комплексів медзакладів у власність держави.

Зазначу, що вже вступили в дію зміни до постанов Кабміну, які дозволяють цим установам укласти угоду з Національною службою здоров’я. Та розпочати роботу в рамках Програми медичних гарантій. За умови зміни форми господарювання до кінця цього року. 

Обидва заклади ще минулого тижня подали документи до НСЗУ для укладання відповідних угод. І сьогодні саме від їх керівників залежить, як швидко вони отримають фінансування, а працівники, відповідно, зарплатню.

Питання із соцмереж. Чи відомо на цей час про поновлення з 1 вересня навчального процесу в школах Києва в звичайному режимі?

 Планом виходу з карантину, який розробив уряд, відновлення навчального процесу в звичайному режимі можливе на 4 етапі виходу з карантину. До якого, на жаль, більшість регіонів країни не готові. Через високий рівень захворюваності. Тому, зважаючи на рекомендації уряду, можу сказати одне: до кінця карантину навчання буде дистанційним.

Виходячи із цього, Департамент освіти КМДА надав рекомендації усім навчальним закладам підготувати плани та розробити форму дистанційного навчання. Таким чином, кожна школа має можливість адаптувати програму до технічних можливостей учнів і вчителів.

 Але місто робить все, щоб 1 вересня, за сприятливої ситуації, розпочати навчальний процес у школах. Хочу зазначити, що ми вже виділили майже 4 мільярди гривень на підготовку навчальних закладів. Найбільше коштів – близько двох мільярдів – спрямували на ремонти в закладах освіти та на загальноміські програми.

Також цього року ми відкриємо 7 оновлених закладів освіти. Зокрема: 3 нових дитсадка та 2 – після повної реконструкції. Плануємо завершити і масштабні реконструкції з добудовами у 2 школах.

  1 липня у школах Києва завершився прийом документів до перших класів. Майже 99 відсотків  родин уже визначились із місцем навчання своєї дитини. Третина із них скористалася гарантованим правом першочергового зарахування.

Після першого етапу зарахування в кожній третій школі Києва лишились вільні місця, загалом – понад 3 тисячі. Батьки можуть ознайомитись з інформацією про наявність  місць на вебсайтах шкіл.

Я дякую вам за увагу! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]