Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

29 липня 2020 року, 10:47

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

- скільки триває лікування від COVID-19;

- як місто підтримує малий та середній бізнес;

- про створення експертної групи з подолання кризи;

- про модернізацію ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 та оновлення тепломереж;

- як розпочнеться новий навчальний рік цієї осені;

- де ще у центрі міста з'являться пішохідні зони.

Повний текст розміщено під відео.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади.

Іще в 132-ох мешканців Києва виявили за минулу добу коронавірус.

Двоє людей померли. За весь період коронавірус забрав життя 132-ох киян.

На сьогодні в столиці вже 7932 підтверджених випадки захворювання на COVID-19.

Серед тих, хто захворіли: 

54 жінки віком від 22-ох до 77-ми років. Та 6 дівчаток – від 5-ти до 17 років.

А також 66 чоловіків віком від 18-ти до 88-ми рокiв. І шестеро хлопчиків від одного року до 17-ти.

Захворіли, зокрема, і троє медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 29 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дніпровському районі – 22. У Дарницькому – 19. Та в Солом’янському районі – 16 випадків.

За минулу добу одужали 47 людей. Усього коронавірус подолали 2877 мешканців Києва.

Коронавірус, за словами фахівців, підступний іще й тим, що від нього довго одужують. У середньому лікування триває близько місяця. Більшість хворих лікуються вдома, на самоізоляції і під контролем медиків.

У медзаклади столиці за весь період пандемії були госпіталізовані понад 2080 хворих на COVID-19. Найдовше коронавірус у стаціонарі лікували 41 день.

Найшвидше ж одужують діти і молоді люди.

Але в нас є і приємний рекорд. Нещодавно коронавірус подолала жінка, якій 93 роки. Її днями виписали з лікарні. А раніше вилікувалася киянка, якій 95 років.

Наступне.

Київ не тільки бореться з коронавірусом, а й розвивається. Міська влада втілює заплановані проекти та намагається мінімізувати наслідки кризи, спричиненої пандемією. Пропоную коротке відео.

І вчора Київрада ухвалила ще одне важливе рішення для підтримки малого та середнього бізнесу столиці.

Відтепер – до 31 грудня – місто буде компенсувати підприємцям 99 відсотків від суми процентів за кредитними договорами. Тими, що укладені, або будуть укладені з банками-партнерами чи уповноваженими банками. Тобто, бізнес столиці до кінця 2020 року зможе кредитуватись під 0,1 відсотка річних.

Також важливо.

Хочу повідомити, що я ініціював створення спільної з міською владою групи економічних експертів, практиків, представників бізнесу.

Щоб ми разом напрацювали шляхи подолання кризи. І визначили основні кроки, що потрібні для підтримки і розвитку бізнесу в столиці. Практичні рішення та проекти і їх оперативне втілення.

У цій групі будуть люди професійні та успішні в своїх сферах.

Завтра ми плануємо вже першу зустріч. І розпочинаємо працювати. Про всі пропозиції фахівців і проекти буду повідомляти вам.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Днями частина столиці залишилася без світла, через аварію на ТЕЦ-5. Що місто робить, аби подібні аварії не траплялися?

ТЕЦ №5 і ТЕЦ №6 забезпечують 48 відсотків теплопостачання міста. Та майже 60 відсотків електроенергії столиці.

І тому на сьогодні альтернативи цим ТЕЦ немає. Більшість обладнання на них працює вже понад 40 років. Та потребує оновлення.

Щодо заміни старих масляних вимикачів на зразок того, що загорівся днями на ТЕЦ-5, — це обладнання має бути замінене на сучасне.

Цього року на ТЕЦ-6 вже замінили 2 масляні вимикачі на сучасні елегазові. А в найближчих 5 років і на ТЕЦ-5, і на ТЕЦ-6 замінять 25 таких приладів.

Хочу наголосити, що одразу після переходу цих об’єктів в управління громади – влітку 2018 року – місто розпочало комплексну модернізацію обладнання.

Минулого року на модернізацію обох ТЕЦ спрямували понад 100 млн грн.

Цього року ми починаємо на ТЕЦ-6 встановлювати енергоефективне обладнання на базі газотурбінних установок.

Це зробить процес генерації тепла та електроенергії більш ефективним. І дозволить значно економити паливо.

Понад 100 млн євро на цей проект місто залучає від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Щодо ТЕЦ-5 – тривають переговори з потенційними інвесторами про фінансування проектів із модернізації основного електричного обладнання.

І відповім на деякі запитання, які ви залишаєте на моїй сторінці у Facebook.

Юлія питає: Щось не видно ремонтів теплотрас, про які ви говорите. Восени знову будуть гейзери?

По-перше – київський теплоенергетичний комплекс входить у трійку найбільших в Європі. І 80 відсотків тепломереж столиці не оновлювали десятиліттями. Тому вони вкрай зношені. Це і є причиною аварій і гейзерів на вулицях та мостах.

І, зокрема, тому у 2018 році ми не подовжили угоду з «Київенерго» і повернули теплоенергетичний комплекс в управління громади. Та розпочали масштабну програму з його модернізації.

Минулого року «Київтеплоенерго» замінило 130 км найбільш проблемних тепломереж. Завдяки цьому в минулому опалювальному сезоні трохи знизилась аварійність та зменшився рівень тепловтрат.

Цього року плануємо замінити понад 100 км мереж на 28-ми локаціях. На це місто виділило 450 мільйонів гривен. Нові теплові мережі, що прокладають у Києві замість аварійних, мають термін експлуатації близько 50 років.

Валентин питає: Багатьох батьків цікавить перспектива початку навчання в школах із 1 вересня. Яка ситуація? Чи підуть діти в школу?

Департамент освіти КМДА створив групу з фахівців, яка вже 7 серпня представить план дій щодо питання, яке ви порушили.

Місто напрацювало кілька сценаріїв відновлення навчального процесу з огляду на епідеміологічну ситуацію. Головне наше завдання – мінімізувати можливе розповсюдження хвороби.

Педагогічні колективи активно готуються до нового навчального року і планують свою роботу. Ми будемо готові до різних форматів навчання – виходячи з епідеміологічної ситуації.

Більшість закладів освіти, за кошти міста, вже придбали дезінфікуючі та антисептичні засоби, засоби індивідуального захисту.

Хочу нагадати, що ми виділили майже 4 мільярди гривень на підготовку закладів до нового навчального року. Найбільше коштів – близько двох мільярдів – спрямували на ремонти в закладах освіти та на загальноміські програми.

І також зазначу, що цього року ми відкриємо 7 оновлених закладів освіти. Зокрема: 3 новозбудованих дитсадка та 2 – після повної реконструкції. Також мають завершити масштабні реконструкції з добудовами у 2 школах.

Запитання від Івана: Коли в центрі Києва з’являться пішохідні зони, такі як, наприклад, на Подолі?

Це непросте питання. Ви бачите, що місто перевантажене автомобілями. І закрити якісь вулиці тільки для пішоходів – дуже складно для трафіку. Але ми вже визначилися з кількома такими зонами.

Першою пішохідною зоною в центрі міста стане територія поблизу станції метро «Арсенальна». Це не заважатиме руху авто, бо створена вона буде не на дорозі. Там облаштують рекреаційну зону та згодом – встановлять фонтан.

Кошти на цей проект будуть залучені не з бюджету міста. До створення цієї зони вже готові долучитися приватні підприємці, бізнес яких розташований поруч.

І надалі ми будемо розглядати можливість створення пішохідних зон в інших районах столиці. І не тільки в центральних.

Я дякую вам за увагу! Будьте обережними. Бережіть себе! І не тільки від коронавірусу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]