Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

28 травня 2020 року, 11:29

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про те, що відбувається в столиці.

Кількість мешканців Києва, у яких підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 54 людини. 11 з них – медики.

На сьогодні в столиці вже 2793 підтверджених випадки захворювання на COVID-19.

Серед тих, що захворіли: 

30 жінок віком від 21-го до 78-ми років. Та дві дівчинки, яким 1 рік та 11 років.

А також - 17 чоловікiв від 18-ти до 76-ти років. І п’ятеро хлопчиків – від двох до 17 рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів.

Другий день у нас позитивна динаміка у співвідношенні тих, хто вилікувався і хто захворів. – Коли за добу одужує більше людей, ніж кількість тих, у кого підтвердили коронавірус.

Так, за минулу добу в столиці одужали 64 людини. Всього коронавірус подолали  506 мешканців міста.

Разом з тим, хочу зазначити, що в столиці, як і в країні, зростає кількість інфікованих медиків.

Сьогодні із тих людей, що захворіли в Києві, понад 14% – медичні працівники. Лікарі, медсестри, молодший персонал.

Захворіли на коронавірус в місті загалом 403 медичних працівники. 17 з них сьогодні лікуються в стаціонарах. Переважна більшість медиків заразилися, виконуючи свої професійні обов’язки.

Зазначу, що всім медикам, які працюють з хворими на коронавірус, з пацієнтами з підозрою на COVID-19, з хворими на пневмонію та тих, хто міг контактувати з інфікованими – постійно роблять ПЛР-тести.

Також два дні тому в столиці почали тестувати ІФА-тестами працівників швидкої допомоги. В першу чергу це – бригади медиків, що виїжджали до хворих з підозрою на коронавірус.

ІФА – це тест на визначення присутності в організмі антитіл до коронавірусу.

Також до кінця тижня ІФА-тестами будуть протестовані медики пологових будинків Києва. Їм вже розпочали робити такі тести.

Медики сьогодні роблять все, щоб рятувати здоров’я та життя киян. Ризикуючи своїм здоров’ям, вони проживають з кожним хворим його боротьбу з вірусом. І вважають перемогою кожне врятоване життя.

Я вдячний нашим лікарям, медсестрам, молодшому медперсоналу, працівникам швидкої за їх роботу і за їх місію. Бо їм сьогодні – найскладніше.

І кожен з нас теж може допомогти медикам. – Дотримуючись елементарних правил і не наражаючи на небезпеку себе та тих, хто поруч.

Сьогодні, коли ми запроваджуємо послаблення обмежень, важливо втримати ситуацію. Не допустити сплеску вірусу.

Як ви знаєте, вже цього тижня, з 30 травня, в столиці відкриються магазини площею понад 1000 квадратних метрів, торгово-розважальні центри, почнуть працювати готелі.

Місто потроху повертається до звичного життя. Але ситуація хитка. І може обернутися в будь-яку сторону.

Тому треба бути обережними і запроваджувати послаблення поступово.

Нагадаю, ми повністю відновили роботу наземного громадського транспорту.

На лініях вже працюють 345 автобусів, 326 тролейбусів, 242 трамваї та понад 80 маршруток КП «Київпастранс». Перевозять пасажирів і маршрутні таксі приватних перевізників. – Їх понад 1 тисяча одиниць.

Столичне метро вчора, в третій день після відновлення роботи, перевезло 536 тисяч пасажирів. А за перших два дні – загалом 773 тисячі. Тобто, щодня пасажиропотік у підземці зростає в середньому на 100 тисяч людей.

Наступне. З першого червня – з дотриманням санітарних норм та суворих вимог – почнуть працювати дитячі садочки в столиці.

Сьогодні заклади готуються до роботи в нових умовах.

Аби перебування у садочках було безпечним для дітей, місто затвердило рекомендації щодо роботи закладів.

Щодня вранці всім працівникам та дітям на вході повинні вимірювати температуру. Тих, у кого вона вища за 37,2°C – не допускають у заклад.

Батьки, які приводять дитину в садок, повинні бути в масках.

Усі комунальні садки забезпечені антисептиками. Діти будуть користуватися ними виключно під наглядом вихователів.

У закладах заборонене використання: багаторазових рушників, м’яких іграшок, килимів з довгим ворсом.

А також і працівники, і діти в приміщенні повинні перебувати тільки в змінному взутті.

У садочках будуть регулярно прибирати приміщення з дезінфікуючими засобами та регулярно його провітрювати.

А вихователі мають більше часу проводити з дітьми на вулиці. 

Пропоную невеликий репортаж про те, як садочки готуються до відкриття.

Це відео із закладу дошкільної освіти Печерського району. – Садочка санаторного типу для дітей із захворюваннями дихальних шляхів. Розумієте, що вимоги до роботи там – суворі. 

(Відео)

Також хочу нагадати батькам. Традиційно влітку в багатьох садочках будуть робити поточні ремонти. Тому, заздалегідь дізнайтеся, чи буде такий ремонт у закладі, куди ходить ваша дитина. І в який садок поблизу її на цей час можна перевести. 

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. За яких умов міська влада може переглянути послаблення карантину і повернутися до тих чи інших обмежень?

Ми поступово послаблюємо обмеження. Спостерігаємо, як в цій ситуації буде розповсюджуватися вірус.

Головне – щоб послаблення не призвели до нової хвилі захворюваності. 

Якщо кількість хворих на коронавірус буде збільшуватися, в нас є алгоритм дій. Київ визначив умови, за яких місту доведеться повернутися до карантинних обмежень.

Комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила рішення про умови, за яких столиця може призупиняти запроваджені послаблення.

Це може відбутися в наступній ситуації:

  1. Якщо загальна кількість нових випадків COVID-19 за останніх сім днів становитиме більше, ніж 24 особи на 100 тисяч населення.
  2. Якщо завантаженість ліжок у медзакладах, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком коронавірусу, буде понад 75 відсотків.

Уряд визначив показники, за якими можна запроваджувати послаблення.

Ми ж – розробили алгоритм, за яким, у разі погіршення епідеміологічної ситуації, місто вживає заходів. І може посилювати обмеження, щоб упередити стрімке розповсюдження вірусу.

Тому ще раз звертаюся до всіх: давайте разом не допустимо повернення до карантину! Давайте дотримуватися правил безпеки - не нехтувати масками, рукавичками, соціальною дистанцією, уважно ставитися до свого здоров’я! Це – нескладно і дуже необхідно.

Питання від каналу 112 Україна

Традиційно на День Києва в столицю приїжджає багато людей з прилеглих населених пунктів. Чи будуть в ці вихідні якісь обмеження в місті та чи будуть обмежувати в’їзд в Київ?

В останню неділю травня Київ традиційно відзначає день народження міста. Цього року він припадає на 31 травня. 

Зазвичай в столиці відбувалися великі концерти, фестивалі їжі, ярмарки, «Пробіг під каштанами». Але, цього року  такі масові заходи заборонені. 

І день Києва будемо святкувати в онлайн форматі.

На телеканалі «Київ» будуть транслювати живі концерти відомих українських виконавців. Покажуть і програми про історію столиці та про те, чим вона живе сьогодні.

Готують святкові сюрпризи і для користувачів соцмереж. Столичні колективи створюють святкові ролики, які оприлюднять на сторінках у соціальних мережах, на своїх Youtube-каналах та сайтах.

Традиційний «Пробіг під каштанами» – відбудеться теж в онлайн форматі. – Там є цікава задумка. За всіх киян бігтимуть кілька людей. Вулиці перекривати не будуть.

Організатори пропонують киянам приєднатися до благодійної акції. І зробити грошовий внесок – 100 гривень. Кошти спрямують на потреби українських лікарів та медичних установ, – Центру дитячої кардіології, кардіохірургії МОЗ України та інших.

З 31 травня в Києві почнуть працювати наші гарні фонтани. 

Ознайомитися зі святковою програмою відзначення Дня Києва в новому форматі можна на офіційних сайтах КМДА та телеканалу «Київ». 

Також зазначу, що місто в цей день будуть посилено патрулювати наряди поліції та муніципальної варти.

А щодо в’їзду в Київ – його ми обмежувати не будемо. Я сподіваюсь, що в людей вистачить свідомості не наражати себе на небезпеку і не їхати масово в столицю. 

Дотримуйтеся правил! А наступного року вже відзначимо день нашого міста традиційно – масово і весело.

Дякую вам за увагу! Бережіть себе та тих поруч! Гарного дня!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]