Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

26 червня 2020 року, 11:27

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

 - на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

 - скільки дітей хворіє на коронавірус у столиці;

 - де в місті виявили спалах COVID-19;

 - за яких умов Київ повернеться до суворих обмежень;

 - про допомогу, яку надає місто постраждалим мешканцям будинку на Позняках, де стався вибух;

 - про підтримку підприємців під час карантину;

 - який іще парк капітально відремонтували в столиці.

Повний текст розміщено під відео.

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію та події в столиці.

Новини в мене сьогодні – не хороші.

Кількість мешканців Києва, у яких за минулу добу виявили захворювання на коронавірус, збільшилась на 115 людей.

Один випадок – летальний. Усього від коронавірусу померли 102 мешканці Києва.

На сьогодні у столиці вже 4724 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, що захворіли:

58 жінок віком від 19-ти до 85-ти років. Та дівчинка, якій 4 роки.

49 чоловіків віком від 18-ти до 78-ми років. І семеро хлопчиків,  від 3 до 15-ти років.

Захворіли, зокрема, і 9 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 25 пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Одужали за добу 17 людей. Усього коронавірус подолали 1490 мешканців Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили у Дарницькому районі – 19. У Дніпровському  та Оболонському – по 18. Та в Деснянському районі – 15 випадків.

Хочу зауважити, що збільшується кількість дітей, які хворіють на коронавірус. Тільки цього місяця в Києві захворіли 139 дітей. Усього за період пандемії – 377.

У стаціонарах лікарень сьогодні перебувають 16 дітей.

Найменшому з інфікованих мешканців столиці на момент виявлення хвороби було усього 10 днів.

Найбільше хворіють діти у віці від 10-ти до 14-ти років.

Я ще раз звертаюся до всіх: пояснюйте дітям, що треба дотримуватися правил безпеки. І показуйте їм це власним прикладом! Будьте відповідальними. Бережіть здоров’я своє та своїх дітей!

Хочу повідомити, що спалах коронавірусу зафіксований на речовому ринку «Троєщина». Там підтвердили захворювання у п’яти працівників. Вони лікуються на самоізоляції.

Держпродспоживслужба визначає коло контактних осіб. А комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалить рішення про можливість подальшої роботи ринку.

Наступне.

Щодо будинку на Позняках, де в минулу неділю стався вибух.

Будинок, як і говорили попередньо фахівці, буде повністю демонтований. Вже розробляється спеціальний проект, як це зробити. Аби не сталося нових обвалів та щоб не нашкодити сусіднім будинкам.

Також спеціальна комісія здійснила обстеження сусідніх секцій біля багатоповерхового будинку на вул. Соломії Крушельницької, 1/5. Та будинку на вулиці Григоренка, 41.

До обстеження будинків були залучені фахівці Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій».

За висновками інституту, пошкоджень сусідніх секцій та будинку на Григоренка, 41, що могли б спричинити їх обвал, фахівці не виявили.

На основі цієї інформації штаб з ліквідації надзвичайних ситуацій ухвалив рішення про повернення мешканців зазначених будинків у свої квартири.  

Висновки ж щодо причин вибуху в будинку зробить Державна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Експертиза триває. Працюють і правоохоронні органи.

І винні в цій трагедії мають понести відповідальність!

 

Також зазначу, що місто працює над оперативним відновленням документів постраждалих мешканців будинку на Позняках. Аби люди якнайшвидше отримали грошові компенсації, які вже виділило місто.

Я вчора двічі зустрічався з постраждалими мешканцями.

Ми повинні відновити людям, насамперед, паспорти. Для того, щоб вони змогли якнайшвидше отримати матеріальну компенсацію. Ці кошти ми вже виділили – від 50 до 100 тисяч гривень на родину. І готові їх видати, але для цього необхідні документи.

Також ми ухвалили рішення – разом з фондом «Майбутній Київ» – надати додаткову матеріальну допомогу готівкою. Ці гроші потрібні людям на відновлення документів та на речі першої необхідності. Вони вже пишуть заяви та отримують кошти.

Щодо нового житла –  надати його пообіцяв президент України. І вже видав 12 сертифікатів на квартири. Інші 28 – мають видати протягом місяця.

Міська влада вирішить питання з ремонтом квартир, що отримають постраждалі мешканці.

А тепер – про приємне.

Ми продовжуємо робити Київ гарнішим і комфортнішим. Учора відкрили після капітального ремонту першу чергу парку «Совки». У Святошинському районі. Донедавна це був, скоріше, занедбаний ліс, ніж міський парк для комфортного відпочинку.

Унікальність парку «Совки» у тому, що це – лісопарк. Єдиний, що знаходиться в лісовій зоні. Тому важливо було зберегти таку особливість зони відпочинку.

Територію лісопарку огородили та розчистили. Облаштували доріжки, встановили нові лави та урни, дитячі та спортивні майданчики. Сучасне LED-освітлення. Збудували громадську вбиральню. Встановили камери відеоспостереження і тривожні кнопки.

На вході до парку облаштували фонтан, який ввечері підсвічується. Дітлахи не гають часу – і вже купаються в ньому!

Також у «Совках» є гарна альтанка зі столами для гри в шахи. Я мав нагоду привітати переможця дитячого турніру з шахів у Святошинському районі. Вручив хлопцеві набір для гри в шахи та сертифікат на гру з чемпіоном світу з шахів, моїм давнім другом Володимиром Крамником.

Володимир з радістю погодився зіграти зі школярем, коли наступного разу завітає до Києва.

Пропоную подивитися відео про те, як тепер виглядає парк «Совки».

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. З огляду на погіршення епідеміологічної ситуації, чи планує місто найближчим часом повернути якісь обмеження? У тому числі, у транспорті.

Останнім часом епідеміологічна ситуація в столиці погіршилася. Ви самі бачите, скільки в нас нових випадків щодоби.

Обмеження були послаблені, оскільки ми розуміємо, що бізнес повинен працювати, що людям треба заробляти. Що потрібно піднімати економіку.

Але, на жаль багато мешканців столиці почали нехтувати елементарними правилами безпеки. Люди не вдягають маски у громадському транспорті та в публічних місцях. Де найвищий ризик заразитися. Не дотримуються дистанції. Збираються великими компаніями.

Але ж вірус не відступив. І, якщо кількість хворих зростатиме, а кількість вільних ліжок в опорних лікарнях найближчими днями суттєво зменшиться, ми будемо вимушені повернутися до суворих обмежень. У тому числі, і в роботі громадського транспорту.

І, підкреслю, ми все ближче до такого рішення.

Питання від телеканалу «Еспресо». Під час карантину в Україні, і зокрема в Києві, багато людей втратили роботу. Чи передбачила міська влада якісь компенсації таким людям? Чи буде якась програма підтримки людей, які втратили роботу?

Місто як може допомагає людям, які втратили роботу через кризу, спричинену пандемією.

Спільно з Київським міським центром зайнятості розроблена програма підтримки працівників малого та середнього бізнесу.

А також – підприємців, які не мають найманих працівників, але є застрахованими особами. Це так звані ФОПи.

Аби отримати допомогу, людям треба зробити кілька простих кроків. Протягом 90 днів із моменту зупинення чи скорочення діяльності звернутися до центру зайнятості за місцем сплати єдиного внеску. Далі – підготувати пакет необхідних документів.

Упродовж трьох робочих днів центр зайнятості перевіряє документи і ухвалює рішення про надання допомоги. Нагадаю, що допомога по частковому безробіттю не оподатковується. І надається на період зупинення чи скорочення діяльності. Та ще протягом 30-ти днів після завершення карантину.

Можливістю отримати допомогу по частковому безробіттю вже скористалися сотні підприємців столиці. І це дозволило зберегти робочі місця майже 7,5 тисячам працівників.

Дякую вам за увагу! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]