Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прийом самостійно обраних антибіотиків украй небезпечний для здоров’я – Валентина Гінзбург (+відео)

16 червня 2023 року, 15:36

Не завжди і не всі антибіотики допомагають позбутися причини та симптомів хвороби. Дійсно дієві антибактеріальні препарати мають одну спільну ознаку – рецепт, виписаний індивідуально і безпосередньо після огляду лікаря. Окрім того, у переважній більшості випадків перед цим необхідно здати аналізи і пройти необхідні обстеження. На це звернула увагу киян директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Прийом самостійно обраних антибіотиків украй небезпечний для здоров’я. І це не пусте гасло, а постулат доказової медицини. Навіть не занурюючись у  фахові деталі, будь-хто в силах зрозуміти: якщо б усі ліки цієї групи мали однакову дію, вони не існували б у такому розмаїтті», – зазначила Валентина Гінзбург.  

Вона наголосила, що навіть ліки, які допомогли колись, можуть виявитися не просто недієвими, а й навіть шкідливими. Лише фахівець, проаналізувавши поточний стан, може визначити, який антибіотик підійде та чи потрібен він взагалі. Адже, наприклад, хвороби вірусного походження антибіотиками не лікуються. Це, зокрема, було великою проблемою під час спалахів COVID-19, коли люди вживали на свій розсуд антибіотики і, замість полегшення, отримували погіршення стану.

«Я лікар і маю свою власну «базу» пацієнтських історій про мотиви, якими користуються люди, самостійно обираючи антибіотик. «Допомогло сусідові», «Почула колись по радіо», «Призначали минулого місяця дружині»… Було навіть таке: «Обирала між цим та іншим, то цей виготовлений у країні, яка робить якісні речі, то і препарат має бути хороший». Для наочності ось вам випадок із життя: чоловік два тижні самостійно «приборкував» кашель антибіотиком, що зазвичай призначається при кишкових інфекціях. У результаті опинився на лікарняному ліжку із запущеною формою пневмонії і розладом шлунково-кишкового тракту на додачу», – розповіла Валентина Гінзбург. 

Та крім відсутності дії і побічних ефектів (алергічних реакцій, реакцій кишково-шлункового тракту, пошкодження клітин печінки та нирок), самопризначення антибіотиків несе в собі і глобальну проблему. 

«Антибіотикорезистентність – це явище, коли бактерії звикають до антибіотиків і припиняють на них реагувати. Багато в чому антибіотикорезистентності сприяє безконтрольне лікування самостійно обраними препаратами. Стійкість інфекції до антибіотиків може фактично залишити людину без шансів на лікування», – сказала Валентина Гінзбург.

За спостереженнями фахівців, із кожним роком лікувати бактеріальні інфекційні хвороби (скажімо, пневмонію чи туберкульоз) стає все складніше. Уже зовсім скоро нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що захворювання, які наразі добре лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними. 

«Тож чітко виконуйте правило «Антибіотик – за рецептом» і обов’язково приймайте його так, як рекомендовано, дотримуйтесь дозування і термінів лікування. Таким чином ви не лише одужаєте та убезпечите себе від небажаних наслідків, а й зробите свій внесок у боротьбу із розвитком антибіотикорезистентності, у якій сучасна медицина бачить вже не потенційну, а досить реальну загрозу здоров’ю людства», – підбила підсумок Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]