Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Самолікування антибіотиками становить небезпеку не тільки для власного здоров’я, але й всього людства – Валентина Гінзбург

17 листопада 2023 року, 16:42

Самолікування антибіотиками становить небезпеку не тільки для власного здоров’я, але й всього людства. На цьому, напередодні Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків, наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона пояснила, чому саме інфекціоністи, медики і фармацевти всього світу б’ють на спалах через безконтрольний прийом антибактеріальних препаратів.

«Таке вживання антибіотиків має небезпечну особливість. Точніше – ворожі бактерії, що викликають захворювання. Ці бактерії «вміють» звикати до ліків та виробляти до них імунітет, стаючи нечутливими до лікування. Таким чином, коли людина приймає препарати незрозумілими курсами, далекими від відповідних протоколів, вона загартовує носії інфекції всередині свого організму та робить їх сильнішими від хвороби до хвороби», – сказала Валентина Гінзбург.

Окрема проблема – вживання антибіотиків, коли причина хвороби – це вірус. Віруси нечутливі до антибактеріальних препаратів. Навпаки, антибіотик здатен ослабити імунітет і підірвати можливості опору хворобі. Більшість сезонних респіраторних захворювань – саме вірусного походження.

За словами Валентини Гінзбург, такі експерименти призводять до того, що антибіотик, навіть призначений лікарем, одного дня просто не зможе допомогти. Людина може померти від інфекції, що за інших умов має добре піддаватися лікуванню. А в масштабах планети загрожує швидким розповсюдженням стійких (антибіотикорезистентних) форм інфекційних захворювань.

Із кожним роком лікувати бактеріальні інфекційні хвороби (наприклад, пневмонію чи туберкульоз) стає все складніше. І вчені висловлюють занепокоєння, що вже зовсім скоро нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби можуть стати смертельно небезпечними.

«Люди здебільшого поділяються на дві групи, коли йдеться про антибіотики. Одні впевнені, що антибіотики – це зло, і категорично від них відмовляються. Інші переконані, що швидко вилікувати недугу можна лише антибіотиком, тому починають пити його, обираючи самостійно, з першого дня захворювання. Небезпечно помиляються і ті, і інші», – наголосила директорка Департаменту.

Вона зазначила, що антибактеріальні препарати – це потужна зброя проти інфекції. Але безпечною та дієвою вона може бути лише в руках фахівця.

Перед тим, як обрати препарат, лікар збере анамнез, врахує, коли і які ліки ви приймали востаннє, призначить відповідні дослідження та аналізи. І лише після того визначиться та випише рецепт. А якщо лікар цього не зробив, діагностував вірусне захворювання та призначив антибіотик, необхідно проконсультуватися додатково в іншого фахівця.

«У випадку, якщо ліки цієї групи вам призначив лікар, вкрай важливо чітко дотримуватися дозування, режиму прийому та інших рекомендацій. Лише так можна уникнути негативних наслідків для здоров’я та отримати допомогу в одужанні», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона підкреслила, що особливо уважними та свідомими необхідно бути, коли йдеться про здоров’я дітей. Із хворою дитиною треба одразу звертатися до педіатра або свого сімейного лікаря.

«Будь-яка самодіяльність загрожує не просто серйозними проблемами зі здоров’ям, а й життю дитини. Тож висновок очевидний. Захворювання лікує лікар. Не Google, не рекомендації знайомих, які вживали і в них залишилося трохи пігулок, і не ваш багатий особистий досвід. Кожна хвороба унікальна і потребує окремого підходу до лікування. І кожен антибіотик може врятувати, а може стати справжньою отрутою. Пам’ятайте про це кожного разу, вирішуючи чим і як лікуватися, і прийміть рішення на користь звернення за консультацією до фахівця», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]