Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Реорганізація столичної служби крові дозволила скерувати процес розвитку донорства у напрямку світових стандартів – Микола Поворозник (+фото)

05 квітня 2019 року, 11:53

У 2018 році відбулася повна реорганізація служби крові м. Києва – створено комунальне некомерційне підприємство «Київський міський центр крові» (КНП «КМЦК»). Це дозволило скерувати процес розвитку донорства у напрямку світових стандартів. Про це під час відвідування відремонтованого відділення заготівлі крові повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Він розповів, що серед численних заходів вдалося, зокрема, сформувати мережу із 29 лікарняних банків крові у закладах охорони здоров’я, затвердити незнижуваний запас компонентів крові (одноденний та тижневий), запровадити систему надання електронних заявок на гемотрансфузійні середовища, розпочати впровадження лабораторної інформаційної системи (LІMS), впровадити автоматизовану систему маркування у вигляді штрих-коду компонентів донорської крові та біологічних проб для архівування тощо.

«За всіма цими зрозумілими лише професіоналам фразами – абсолютно конкретні речі. Безперебійне безоплатне забезпечення киян компонентами крові та гарантована безпека донорів і реципієнтів, а тож потенційно – кожного із нас та наших дітей», – наголосив Микола Поворозник.

Він також зауважив, що в столиці створено окремий підрозділ для забору донорської крові у виїзних умовах, завдяки чому буквально за кілька місяців було збільшено об’єм заготовленої крові. Так, у 2018 році проведено 176 виїзних днів донора (на 30% більше, ніж у 2017 р.). Об’єм заготівлі крові у виїзних умовах збільшено на 56%.

«Проте цілком зрозуміло, що розвиток донорства неможливий без залучення до цього руху якомога більше небайдужих людей. Тож одна з основних задач міста – створення максимально комфортних умов для тих, хто готовий здавати кров, щоб рятувати життя», – наголосив Микола Поворозник.

Він зазначив, що у 2018 році проведено капітальний ремонт відділення заготівлі крові та її компонентів (на загальну суму близько 3 млн грн). Наразі створені умови повністю відповідають сучасним світовим стандартам.

«Окрім того, за рахунок Громадського бюджету «Гідні умови донору» Центру крові виділено 400 тис. грн. Їх витрачено на капітальний ремонт приміщення для відпочинку донорів та придбано телевізори для донорів, масажні крісла, кондиціонер, камеру для зберігання речей, облаштовано ресепшн, встановлено WI-FI», – розповів Микола Поворозник.

Також він нагадав, що у жовтні 2018 р. КНП «КМЦК» став першим в Україні центром крові, який отримав сертифікат для впровадження на підприємстві глобального стандарту ISBT 128, що відповідає міжнародним стандартам та вимогам до закладів такого рівня. А четверо представників КНП «КМЦК» визнані місцевими експертами з оцінки закладів національної системи крові для сертифікації/акредитації відповідно до вимог Директиви Європейського Парламенту та Ради 2002/98/ЄС.

Робочий візит до комунального некомерційного підприємства «Київський міський центр крові»

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]