Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Щоб зберегти твори монументального мистецтва 1950-80-х років, необхідно їх включити до переліку виявлених об’єктів та до Державного реєстру нерухомих пам’яток

06 грудня 2023 року, 14:07

У Києві зберіглося чимало творів монументального мистецтва 1950-80-х років – мозаїки, керамічні панно, вітражі, живопис, які яскраво відображають характерний для модернізму синтез мистецтв. Утім ці твори перебувають у незадовільному стані через невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт, занедбаність самих будівель чи утеплення стін. Як зазначають у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА, щоб зберегти ці твори від руйнування, необхідно їх включити до переліку виявлених об’єктів та до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

Для цього Департамент разом із Київським науково-методичним центром по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій (КНМЦ) розпочали роботу з вивчення творів монументального мистецтва для подальшого їх включення до переліку виявлених об’єктів та до Держреєстру.

Так, завдяки співпраці Департаменту, КНМЦ та громадськості до Реєстру вже занесли знамените панно на ресторані «Вітряк» (просп. Глушкова, 1). Виготовленням мозаїки займалися відомі художники Віктор Зарецький, Алла Горська і Борис Плаксій.

Окрім того, статус виявлених об’єктів культурної спадщини вже наданий двом творам видатного художника-монументаліста Федора Тетянича. Йдеться про мозаїчне панно (оригінальна авторська техніка) «Квітучі сади» або «Україна молода» на фасаді невиразної з архітектурного боку будівлі на Дарницькому бульварі, 23 та панно «Наука» на стіні корпусу № 18 факультету інформатики та обчислювальної техніки КПІ. Панно «Україна молода» також занесений до Державного реєстру як пам’ятка місцевого значення.

До переліку виявлених об’єктів у 2022-2023 роках Департамент включив ансамбль мозаїчних панно на торцях житлових будинків на Берестейському просп., 17-27. Серія панно створена у 1967-1979 роках четвіркою найвідоміших авторів, які стояли біля витоків монументального мистецтва України у другій половині ХХ ст.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]