Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Сьогодні, 22 травня, в Києві та інших регіонах діятимуть відключення електроенергії з 19:00 до 24:00. Що варто знати?

22 травня 2024 року, 18:11

Сьогодні, 22 травня, в Києві та інших регіонах за розпорядженням НЕК «Укренерго» застосовуватимуться графіки стабілізаційних відключень через значний дефіцит електроенергії в енергосистемі. Про це повідомляє ДТЕК Київські електромережі.

Російські атаки дуже пошкодили енергетичну систему, тому електроенергії не вистачає для всіх споживачів країни. За останні місяці особливо відчутних руйнувань зазнали саме станції генерації. Якщо не обмежувати споживання за таких умов, то це призведе до численних аварій. ДТЕК Київські електромережі відповідає на найбільш поширені запитання клієнтів щодо відключень.

Хто вирішує, коли будуть відключення?

НЕК «Укренерго» оцінює наявну потужність, що виробляється, а потім розподіляє, скільки електроенергії буде доступно в кожному регіоні. Якщо споживання перевищуватиме цей обсяг, головний диспетчер дасть розпорядження ДТЕК Київські електромережі застосовувати стабілізаційні або екстрені відключення. Оператор системи розподілу робить все необхідне, щоб доступна електроенергія розподілялась справедливо між всіма мешканцями та підприємствами.

Що означають кольори в графіках?

На картинці зображені значення кольорів, за якими діють обмеження: білий – світло є; сірий – світла немає (близько 4 годин ± 30 хвилин для переключення клієнтів); світло-сірий – відключення можливі, якщо енергоспоживання перевищує встановлений ліміт «Укренерго».

Як працюють графіки відключень? Чому світла немає більше 4-х годин?

Оскільки доступний обсяг енергоспоживання спрогнозований заздалегідь, ДТЕК Київські електромережі має змогу рівномірно його розподілити між різними споживачами і скласти графік, згідно з яким світло відключають у всіх по черзі.

У графіках є три категорії:

  • біла зона – світло є;
  • сіра зона – світла немає (близько 4 годин ± 30 хвилин для переключення клієнтів);
  • світло-сіра зона – відключення можливі, якщо енергоспоживання перевищує встановлений ліміт «Укренерго». Для того, щоб зменшити відключення під час світло-сірої зони, просимо не вмикати одночасно енергоємні прилади одразу після повернення світла, адже це різко підвищує навантаження на мережу.

Чому не попереджали щодо відключень?

Повідомлення про введення графіків відключень виконується одразу після отримання інформації від НЕК «Укренерго». Повідомлення про графіки публікуються на сайті ДТЕК Київські електромережі в розділі «Відсутня електроенергія», на сторінці у Facebook, чат-боті у Viber або Telegram та в Київ Цифровий. Якщо ж відключення екстрене, то воно відбувається без попередження та заздалегідь визначеного графіку. Щойно фахівці отримують команду від НЕК «Укренерго», протягом 10 хвилин вони мають обмежити споживання на чітко визначений обсяг.

Навіщо застосовувати відключення вночі?

Оператор системи розподілу чітко підпорядковується командам оператора енергосистеми – НЕК «Укренерго». Наразі відключення застосовують у вечірні пікові години споживання електроенергії: з 18:00–19:00 до 24:00. Саме в цей період є дефіцит електроенергії.

Чому в мого сусіда є світло, а в мене нема?

Відключення застосовуються до всіх будинків та вулиць. Водночас різні будинки і навіть різні під’їзди одного будинку можуть живитися від різних ліній електропередачі, тому відключаються в різний час. Будинки, підключені до критичної інфраструктури (лікарні, насосні станції, котельні), не відключаються взагалі. Список таких об’єктів затверджує місцева влада.

Чи відключатиметься вуличне освітлення?

Система зовнішнього освітлення Києва продовжує працювати в режимі посиленої економії, що був запроваджений 17 травня.

Включення газорозрядних ламп (ртутних і натрієвих) за графіком із наступним режимом:

  • режим рівня освітленості 100 % – із моменту увімкнення ліхтарів до 23:00;
  • режим рівня освітленості 50 % – із 23:00 до часу вимкнення.

Включення світлодіодних світильників за графіком із наступним режимом:

  • 30 % освітленості – під час включення;
  • 50 % освітленості – через 30 хв після включення;
  • 30 % освітленості – з 22:00 до 24:00;
  • 20 % освітленості – з 00:00 до часу вимкнення.

Зазначимо, що з 2017 року у столиці майже 40 % світильників замінені на більш економні. Загалом це майже 60 тис. одиниць.

Якщо ви помітили ліхтар, який працює у світлий час доби, повідомте про це за номером телефону: 095-420-24-10.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]