Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Сьогодні будівля КМДА засяяла кримськотатарським орнаментом Орьнек, включеним до списку світової спадщини ЮНЕСКО (+фото)

16 грудня 2021 року, 20:00

Увечері 16 грудня на будівлі Київської міської державної адміністрації відбувається презентація візуальної інсталяції/проекції орнаменту Орьнек.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, сьогодні, 16 грудня, під час 16-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО (м. Париж, Франція) український елемент «Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього» було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Організатори презентації: МЗС України, Національна комісія України у справах ЮНЕСКО, Київська міська державна адміністрація та Асоціація міст України. Цей захід відбувся у рамках Меморандуму про співробітництво між Національною комісією України у справах ЮНЕСКО та Асоціацією міст України.

Довідково.

«Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього» – четвертий елемент української культури, внесений до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

Кримські татари є корінним народом України. Орнамент Орьнек є важливим для сучасної кримськотатарської культури та є унікальною складовою культури, мистецтва та історії України. Орьнек – це система символів  та унікальних значень кожного з них, які сьогодні використовуються, наприклад, у вишивці, ткацтві, гончарстві, майоліці, гравюрі, ювелірній справі, різьбі по дереву, склу, настінному розпису тощо.

Багато символів використовуються як захисні обереги. Усього близько 35 символів, кожен із яких має своє унікальне значення і сенс. Орьнек також використовується в багатьох традиційних ремеслах.

Значення орнаментальних композицій Орьнека загалом пов’язане з побажаннями злагоди, примирення в родині, продовження роду, турботи про сім’ю та дітей, поваги до життєвого досвіду та мудрості старшого покоління.

Варто зазначити, що у попередні роки до Репрезентативного списку ЮНЕСКО були включені такі українські елементи: Петриківський розпис як феномен українського декоративно-орнаментального малярства (2013 р.) і «Традиція Косівської мальованої кераміки» (2019 р.) та Козацькі пісні Дніпропетровщини (2016 р.).

Підсвічення будівлі КМДА кримськотатарським орнаментом Орьнек, включеним до списку світової спадщини ЮНЕСКО

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]