Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Спірне питання заборгованості перед НАК «Нафтогаз» має вирішуватися у цивілізований спосіб, але мешканці у цей час не повинні залишатися без необхідних послуг – Петро Пантелеєв

25 травня 2018 року, 12:17

Вирішення питання заборгованості «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» може вирішуватися у судовій площині, адже законодавство України не передбачає обов’язку КП «Київтеплоенерго» приймати борги ПАТ «Київенерго», у тому числі перед НАК «Нафтогаз Україна». І поки триватимуть судові процедури, жителі не повинні залишатися без необхідних послуг через відмову в газопостачанні. Про це сьогодні заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він зауважив, що застосування статті 22 Закону України «Про теплопостачання» як підстави для покладення газових боргів «Київенерго» на «Київтеплоенерго» є суперечливим.

Передача майна «Київтеплоенерго» відбувається у зв’язку із закінченням строку договору, який раніше був укладений між Києвом та «Київенерго», а не з метою ухилення Києвом від сплати історичних газових боргів. Крім того, КП «Київтеплоенерго» не мало відповідного контролю над процесами створення та управління боргами». Зазначений висновок підготовлено групою експертів у рамках виконання меморандуму між Київською міською державною адміністрацією та Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID).

В ефірі телеканалу «NewsOne» заступник голови КМДА поінформував, що міська влада Києва підготувала звернення до Кабінету Міністрів України як до представника власника компанії «НАК «Нафтогаз» і сподівається на його допомогу в недопущенні у столиці ризиків виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

«НАК «Нафтогаз» відмовляється укладати угоду на газопостачання без урегулювання питання заборгованості. За баченням «Нафтогазу», міське підприємство повинне перебрати на себе заборгованість, яка сьогодні є у «Київенерго» перед ним. Це достатньо серйозні суми, близько 5 млрд грн. І лише тоді відбудеться постачання», – зазначив Петро Пантелеєв.

Він наголосив, що в структурі цього боргу є як заборгованість мешканців за спожиті послуги – понад 3,2 млрд, так і заборгованість державного бюджету за отримані населенням пільги та субсидії, різницю в тарифах та теплопостачання бюджетних установ – майже 1 млрд грн.

«Попри значну заборгованість мешканці столиці не зривають платіжну дисципліну, і ми просимо людей продовжувати сплачувати борги за спожиту гарячу воду та опалення. Це допоможе зрушити з місця питання погашення заборгованості за газ перед НАК. Нагадаю, що всі кошти за послуги гарячого водопостачання та опалення транзитом ідуть на рахунки НАК «Нафтогаз», – сказав заступник голови КМДА.

Петро Пантелеєв підкреслив, що наразі у столиці розпочата активна підготовка до опалювального сезону: усунуто майже тисячу пошкоджень теплових мереж та перекладено близько 13 км аварійних трубопроводів.

«Однак питання відсутності сталого газопостачання вже зараз є критичним. Із 1 червня ми маємо подати гаряче водопостачання у будинки, де зараз завершуються гідравлічні випробування. Через два місяці ми маємо завершити передачу решту майна від «Київенерго» до міста. Залишилися такі стратегічні об’єкти як ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, які не можуть без сталого газопостачання виробляти не лише гарячу воду, а й електроенергію», – зазначив він.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]