Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Спорт родом із Провансу: у Києві за участю посла Франції в Україні відкрили майданчики для гри в петанк (+фото)

24 травня 2023 року, 19:21

24 травня, у Європейський День парків, у Києві відбулося відкриття майданчиків для гри в петанк. Участь у відкритті одного з них, розташованого в парку «Орлятко» у Солом’янському районі столиці, взяв Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. Ще два майданчики відкрилися в Куренівському парку (Подільський район) та парку «Нивки» (Шевченківський район). Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Київ продовжує докладати максимум зусиль для того, щоб усі наші зелені зони були доглянутими та радували киян і гостей міста. Війна не повинна нас зупиняти в роботі на відбудову й покращення нашого міста. Одна з ініціатив, яку ми впроваджуємо у цьому напрямі, – відкриття у київських парках майданчиків для гри в петанк. Цей традиційний французький спорт, який чудово підходить для сімейного дозвілля, адже грати у нього можуть усі, незалежно від віку. Окремо зазначу, що в Києві з'являється все більше тематичних локацій і громадських просторів як знак вдячності нашим міжнародним партнерам за підтримку й допомогу нашій країні у цей важкий час війни. Тому, маючи нагоду, дякую Надзвичайному і Повноважному Послу Франції в Україні пану Етьєну де Понсену.  Без консолідації зусиль міжнародних партнерів нашій країні було б набагато важче протистояти ворогу, зокрема пережити цю найважчу в історії зиму», – сказав Петро Пантелеєв.

За словами начальника Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександра Возного, доступ до майданчиків для гри в петанк є абсолютно безкоштовним. Більше того, кожен охочий зіграти може звернутися до відповідальної особи, контакти якої зазначені на стенді біля майданчику, та отримати необхідне спорядження для гри під заставу. 

Зі свого боку, Етьєн де Понсен відзначив, що українська столиця не припиняє свій розвиток, і він може це впевнено засвідчити. Той факт, що у Києві проводять подібний захід є сигналом для агресора про те, що кияни не зупиняються і йому не зламати дух людей. Із перших днів війни Франція залишається пліч-о-пліч із українським народом. 

Довідково.

Петанк – популярна в Європі гра з простими правилами: стоячи всередині кола, кинути металеві кулі якомога ближче до маленької дерев'яної кулі (кошонет або поросятко), набравши більше очок за команду суперників. У своїй сучасній формі гра виникла в 1907 році у Провансі, на півдні Франції.

Серед переваг виду спорту: 

- легкі фізичні навантаження та мінімальний ризик травмування;

- зміцнення соціальних зв’язків;

- зменшення стресу та тривожності;

- тренування концентрації.

Нагадаємо, за останні два роки в Києві проведено капітальний ремонт у майже 90 парках та скверах, висаджено понад 17 тисяч дерев та близько 145 тисяч кущів.

Відкриття майданчику для гри в петанк у парку «Орлятко» в Солом’янському районі (фото – КМДА, Олексій Самсонов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]