Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Столичні діти можуть оздоровитися та пройти курс реабілітації в одному із шести київських санаторіїв – Валентина Гінзбург

21 липня 2020 року, 15:53

Столичні діти можуть оздоровитися та пройти курс реабілітації в одному із шести київських санаторіїв. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, йдеться про дітей диспансерної групи, які потребують санаторно-курортного лікування.

«Сьогодні в столиці розбудована досить розгалужена мережа профільних дитячих санаторіїв. Дітей приймають Відділення санаторно-курортного лікування, дитячі спеціалізовані санаторії «Орлятко», «Лісова поляна», «Салют», «Ялинка» та «Лісний». Лікування та реабілітація в цих закладах проводяться за 6-ма медичними профілями: протитуберкульозний, психоневрологічний, кардіоревматологічний, гастроентерологічний, пульмонологічний, ортопедичний. Всього київські дитячі санаторії розраховані на 857 ліжок для дітей; з них 118 можуть перебувати у супроводі законного представника», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що матеріально-технічна база, яку було значно оновленою за останні кілька років, дозволяє проводити справді якісну реабілітацію. Майже у всіх санаторіях зроблено та продовжуються капітальні та поточні ремонти, закуплено нове обладнання.

«Обладнання закуплено надсучасне. Наприклад, апарат для пасивної розробки суглобів нижніх кінцівок, універсальна кабіна для підвісної терапії, стельовий підйомник, ванна для проведення водних лікувальних та профілактичних процедур та інше, – розказала Валентина Гінзбург. – Що стосується методів лікування, то наші фахівці паралельно з традиційними, застосовують  багато цікавих та дієвих методик, що довели свою ефективність у світі. Наприклад – іпотерапію, арттерапію, синглетно-кисневу, галатерапію, нормобаричнагіпокситерапію на установці «Штучний гірський клімат», акустичний вібромасаж легень та багато іншого».

У рамках концепції розвитку реабілітаційного напряму продовж 2018-2020 років в системі санаторно-курортного лікування м. Києва відкрито 2 нових відділення. Це ДСС «Салют» відділення для реабілітації 100 дітей з інвалідністю, які страждають на органічні ураження нервової системи, розлади психіки та поведінки (у супроводі законного представника), та ДСС «Орлятко» відділення для реабілітації дітей із хворобами скелетно-м’язової мускулатури на 63 ліжка для дітей, із яких 12 ліжок для реабілітації дітей з інвалідністю у супроводі законного представника.

У цих закладах застосовуються індивідуальні плани реабілітації кожної дитини, що складаються спеціалістами мультидисциплінарних реабілітаційних команд санаторіїв і відповідно до яких проводиться медична, психолого-педагогічна  та соціальна реабілітація. А персонал цих санаторіїв пройшов спеціальну додаткову підготовку на курсах підвищення кваліфікації з медичної та реабілітаційної медицини, корекційної педагогіки та психології.

У 2020 році на базі санаторіїв ТМО «Санаторного лікування» вперше в столиці запроваджується два нових напрями дитячої реабілітації: кардіоревматологічна та ендокринологічна. Так, у серпні заплановано відкриття відділення на 69 ліжок для реабілітації дітей з кардіологічними захворюваннями, в тому числі для дітей після операції на серці ДСС «Лісова поляна», а у серпні-вересні – відділення для реабілітації  30 дітей з ендокринологічними захворюваннями у супроводі законного представника у ДСС «Ялинка».

«Сьогодні ми можемо констатувати, що безоплатне оздоровлення та реабілітація київським дітям, які цього потребують, доступні впродовж всього року. Пропоную батькам більше дізнатися про це у свого педіатра або сімейного лікаря, який спостерігає дитину, та скористатися такою можливістю. Знаю, що ані ви, ані ваша дитина не пожалкуєте», – запевнила Валентина Гінзбург.

Довідково: із урахуванням протиепідеміологічних вимог, встановлених МОЗ України, наразі дитячі санаторії, що входять до складу ТМО «Санаторного лікування» у місті Києві, зможуть прийняти на відновне реабілітаційне лікування одночасно 365 дітей, з них 58 дітей у супроводі законного представника.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]