Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Терміновий онлайн-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 12 квітня (+повний текст, відео)

12 квітня 2021 року, 10:54

Терміновий онлайн-брифінг мера Києва Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці. Брифінг перекладатиметься жестовою мовою.

Віталій Кличко, зокрема, поінформує: 

- на скільки збільшилася кількість хворих на COVID-19 у Києві; 

- для чого потрібен загальнонаціональний локдаун з обмеженням пересування між регіонами країни;

- про подальші рішення щодо обмежень у столиці.



Добрий день!

Хочу коротко повідомити вам актуальну інформацію про ситуацію в столиці з коронавірусом, дії міської влади. Та про те, навіщо потрібен загальнонаціональний локдаун.

По-перше: Щодо статистики.

У вихідні дні, кількість нових хворих у нас завжди менша, бо набагато менше людей здають тести. І працюють не всі лабораторії.

Але показовою при таких цифрах нових випадків є кількість померлих від вірусу.

За минулі вихідні у столиці щодоби – по 42 летальних випадки.

І більшість госпіталізованих – у важкому стані та потребують кисневої підтримки.

Минулої доби  в місті виявили 537 інфікованих.

Померли, як я вже сказав, 42 людини. 23 жінки та 19 чоловіків.

Усього за період пандемії в столиці 3932 летальних випадки від вірусу.

А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 177 106.

Серед тих, хто захворіли:

304 жінки і 6 дівчаток. Та 218 чоловіків і 9 хлопчиків.

До лікарень столиці минулої доби госпіталізували 76 пацієнтів з діагнозом COVID-19. А також – 287 хворих – з підозрою на коронавірус та пневмоніями. Тобто, загалом в стаціонари медзакладів за добу потрапили 363 людини.

А одужали минулої доби в Києві 148 людей.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 160. У Дніпровському – 67. Та в Подільському районі – 64 випадки.

Як визнаєте, минулої п’ятниці я звернувся до уряду невідкладно розглянути питання про запровадження загальнонаціонального локдауну. Зокрема, з обмеженням пересування між регіонами країни та контролем за дотриманням суворих правил. Нам відповіли, що це – недоцільно, і Уряд такий карантин запроваджувати не збирається.

Хочу сказати наступне: ситуація тривожна не тільки в Києві. Фахівці, вірусологи, інфекціоністи попереджають про велику ймовірність подальшого стрімкого розповсюдження вірусу. А це – ще більше тяжких хворих. Ще більше смертей… Ми можемо, звичайно, сподіватися, що фахівці помиляються. І завжди сподіваємося на кращий сценарій.

Але. В умовах постійної міграції населення регіонами країни, недотримання правил, і в умовах відсутності масової вакцинації – оптимістичного сценарію не буде.

Я регулярно буваю в інфекційних відділеннях столичних лікарень. Я щодня отримую десятки дзвінків: допоможіть госпіталізувати, допоможіть поховати. Дзвінків із лікарень: закінчується кисень, ставимо додаткові ліжка…

При цьому ми бачимо, що багато людей не дотримуються правил. Не носять маски – навіть у публічних місцях і гуляючи натовпами. Влаштовують вечірки. Їдуть відпочивати в інші міста. Так само, як і з інших регіонів України багато людей приїздять до Києва.

Тобто, покращення ситуації в якомусь одному регіоні, не означає подолання ситуації загалом. Бо відбувається постійна міграція людей. А значить – і міграція вірусу. І ми будемо то виходити з червоної зони, то потім знову в неї потрапляти.

Саме тому я і звернувся до Уряду ухвалити рішення про загальнонаціональний локдаун. Так. Воно непопулярне. Так. Зрозуміло, що політики не хочуть ризикувати своїми рейтингами. Але в такій ситуації зі стрімким розповсюдженням вірусу треба усвідомити: ціна популізму може бути надто високою! Адже йдеться про те, щоб зберегти здоров’я і життя мільйонів людей. Це головне!

Треба виграти час, поки не розпочнеться масова вакцинація українців. Немає інших способів.

Я спілкуюся з інфекціоністами, епідеміологами. І з вітчизняними, і з іноземними. Досвід і методи зупинення розповзання вірусу – практично скрізь однакові і відомі.

Пропоную вам послухати думку лікаря-анестезіолога, що сьогодні працює в реанімації медичного центру «Рамат Авів» у Тель-Авіві.

Ізраїль, як ви знаєте,  спочатку суворими заходами, тотальним локдауном. А потім – масовою вакцинацією населення, подолав складну ситуацію з розповсюдженням вірусу.

Прошу відео.

Приблизно про те ж говорять і фахівці німецького інституту Коха, з якими я спілкуюся. І українські відомі фахівці.

Я сподіваюся, що в Уряді усвідомлюють всю відповідальність за дії, від яких сьогодні залежить здоров’я і життя українців.

Місцева ж влада вживає заходів, що в її компетенції. Ми підготували і продовжуємо готувати ліжка для прийому хворих. У чому місту, практично, не допомагають. Ми забезпечуємо лікарні медикаментами, киснем, засобами індивідуального захисту. Ми з міського бюджету виплачуємо надбавки столичним медикам.

Ми посилили обмеження з 20 березня – ще до того, як Київ потрапив у «червону» зону.

Ми робимо все, аби захистити здоров'я і життя киян.

Обмеження «червоної» зони в столиці, як ви знаєте, були оголошені до 16 квітня. І ми говоримо про те, що міська влада буде виходити виключно з епідеміологічної ситуації.

У середу, 14 квітня, відбудеться засідання комісії з надзвичайних ситуацій міста, де ухвалять рішення про подальші кроки щодо карантинних обмежень у Києві.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу!

Бережіть себе! І до зустрічі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]