Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У 2017 році планові бюджетні показники виконано на 101,7% – Олександр Корень

21 лютого 2018 року, 18:55

У 2017 році до бюджету Києва надійшло 48,7 млн грн податків, зборів та інших платежів. Відсоток виконання планових бюджетних показників складає 101,7%. Якщо порівнювати з 2016 роком, надходження збільшилися майже на 26%, або на 10 млрд грн. Про це повідомив сьогодні на розширеному засіданні Колегії Київської міської державної адміністрації перший заступник директора Департаменту фінансів Олександр Корень.

Зокрема, за його словами, до загального фонду міського бюджету надійшло 43 млрд грн, до спеціального – 5,8 млрд. Основними джерелами доходів лишаються податок на доходи фізичних осіб (42% в структурі доходів), плата за землю (14%), єдиний податок (12%). При цьому надходження за єдиним податком щорічно зростають – як у грошовому еквіваленті, так і за кількістю платників. Також одним із джерел, яке є потенційним для збільшення надходжень до бюджету Києва, є податок на нерухоме майно.

«Разом із тим, при виконанні дохідної частини столиці існує низка проблемних питань, рішення яких дасть змогу збільшити надходження до бюджету у майбутніх періодах. Одним із таких питань, яке потребує спільних зусиль і міської, і державної влади, – це врегулювання правових відносин у земельних питаннях, оскільки зменшились надходження від плати за землю. На жаль, ця тенденція у 2018 році теж поки що не змінюється. Також лишається суттєвою проблемою зростання податкового боргу. На початок цього року він складає 2,2 млрд грн. Найбільшими підприємствами-боржниками є такі підприємства як завод «Маяк» із боргом 10,4 млн грн, ПАТ «Київський суднобудівний судноремонтний завод» (9,7 млн), ПАТ «Туристичний комплекс «Пролісок» (9,4 млн), ПАТ «Мостобуд» (54,2 млн), ТОВ «Мегаполіс житлобуд» (29,1 млн). Для ефективного вирішення цих питань потрібна злагоджена спільна робота фіскальних органів і структурних підрозділів виконавчого органу Київради», – наголосив Олександр Корень.

Він коротко охарактеризував видаткову частину бюджету, яку у 2017 році було затверджено в сумі 51,2 млн грн, а виконання склало 49,5 млрд грн, або 95,6% планового показника.

«Реальне збільшення видатків у 2017-му було досить суттєвим. Якщо порівнювати з 2016 роком, вони збільшилися майже на половину (47,5%), або на 16 млрд грн. Це дає змогу виконувати місту свої соціальні зобов’язання та спрямовувати кошти на модернізацію основних фондів і покращення інфраструктури. Так, торік виконувалось 437 бюджетних програм. Це будівництво і реконструкція об’єктів соціальної та інженерної інфраструктури, оновлення рухомого складу громадського транспорту і багато інших питань, де досягнуто позитивних результатів», – акцентував увагу Олександр Корень.

Він зауважив, що підвищення якості планування видатків із бюджету з метою досягнення оптимального результату є основним завданням для всіх головних розпорядників на 2018 рік. Також потребує особливої уваги питання ефективного використання бюджетних коштів. Насамперед, це стосується авансування робіт. За результатами 2017 року, дебіторська заборгованість склала 1,1 млрд грн, і якщо порівнювати з початком року, то вона збільшилась на 449,3 млн грн.

«У 2017 році було розпочато реалізацію громадських проектів. Перелік цих проектів формувався шляхом голосування мешканців. Переможцями стало 62 проекти, і бюджетом Києва було передбачено 50 мільйонів гривень на їхню реалізацію. Ця нова практика взаємодії розпорядників бюджетних коштів із громадськістю дала свої результати: із 62-х проектів було реалізовано 57 на загальну суму 42,7 мільйона. Практика показала, що тільки злагоджені дії та бажання всіх сторін досягти компромісу дають позитивний результат», – сказав Олександр Корень.

Він також запевнив, що в частині боргової політики місто виконує всі свої зобов’язання:

«У 2017 році було продовжено процедуру переговорів щодо реструктуризації зовнішніх боргових зобов’язань на суму 101,1 мільйона доларів. Маємо надію, що ця процедура завершиться у 2018 році», – наголосив він.

Підсумовуючи сказане, Олександр Корень наголосив, що головним завданням для всіх розпорядників бюджетних коштів є забезпечення їхнього найбільш ефективного та раціонального використання.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]