Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У будинку-музеї Лесі Українки відкрилася історична виставка про репресії української інтелігенції (+фото)

13 вересня 2023 року, 16:11

У Музеї видатних діячів української культури (будинок-музей Лесі Українки) відкрилася історична виставка про репресії інтелігенції «[Не]знищен[н]і». Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Мультимедійний проєкт «[Не]знищен[н]і» знайомить з історією репресивних переслідувань, ілюструючи її особистими життєвими сценаріями культурних і громадських діячів. Арешти людей із найближчого оточення родин Старицьких і Косачів, звинувачення чоловіка Лесі Українки, ув’язнення онуки Михайла Старицького, переслідування родини Івана Франка та показові суди над представниками української інтелігенції – експозиція розповідає про тих, хто особисто відчув на собі каток тоталітарної машини.

Для створення виставки використані матеріали з Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки, Галузевого державного архіву СБУ, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву, меморії з Фонду Івана Франка, а також експонати Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та з колекції Музею видатних діячів української культури. У виставкових залах можна буде побачити копії особових справ з архівів, матеріали періодичної преси, відеохроніки, світлини, листування видатних діячів та їхніх нащадків із в’язниці, а також деякі особисті речі.

Окрім історичних документів, на сприйняття виставки впливають інсталяції – імітація тюремної камери, схожої на ту, яку замальовувала у своєму записнику Людмила Старицька-Черняхівська, метафора вагону поїзда, якими засуджених везли на заслання, та інсталяція-метафора Биківнянського лісу, який був не просто місцем злочину, а й символом знищенності українців.

Важливими акцентами експозиції є справа «Козача Рада Правобережної України», процес Спілки визволення України, який називають найбільшою PR-кампанією радянської влади, Биківнянська трагедія, хвиля репресій інтелігенції на початку війни Німеччини із СРСР, а також сучасний період – ті реалії, у яких ми живемо зараз і в яких знову є фізичне знищення окупантами українських митців.

«росія протягом сотень років переслідувала українську інтелігенцію, намагаючись знищити всіх, хто був спроможний творити національну культуру. Після російської агресії у 2014 році стало зрозуміло, що історія знову повторюється. За ці роки росіяни вбили або ув’язнили багато митців, це свідома незмінна політика. Я вдячна музейникам за те, що вони розкривають велич української інтелігенції та масштаб терору, який вчинила радянська влада проти їхніх нащадків», – наголосила Ганна Старостенко. Вона додала, що проєкт «[Не]знищен[н]і» допоможе краще розуміти причини сучасної російської агресії проти України.

Виставка триває до 31 жовтня за адресою: вул. Саксаганського, 97. Вхід вільний.

Кураторка проєкту: Ольга Гураль – директорка Музею видатних діячів української культури.

Художник проєкту: Дмитро Максименко.

Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

Партнери проєкту: Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», Міжнародний Фонд Івана Франка, Галузевий архів Служби безпеки України, Центральний державний архів громадських об’єднань та україніки, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, Центральний державний аудіовізуальний та електронний архів.

Відкриття історичної виставки про репресії української інтелігенції (фото – КМДА, Олексій Самсонов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]