Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Київраді хочуть запропонувати парламенту посилити кримінальну відповідальність за напад на медпрацівників

04 липня 2018 року

У Київраді хочуть запропонувати парламенту посилити кримінальну відповідальність за напад на медпрацівників

Сьогодні на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту депутати погодили проект рішення, який має на меті звернення до Верховної Ради України щодо посилення кримінальної відповідальності за напад на медичних працівників.

Згідно з офіційними даними, за період 2013-2017 років, в Україні зареєстровано 543 випадки протиправних посягань на життя та здоров’я працівників системи екстреної медичної допомоги. Наразі не всі бригади швидкої мають можливість невідкладно передати тривожний сигнал про небезпеку диспетчеру або в поліцію. Це можливо лише за наявності оперативних диспетчерських центрів з програмно-апаратним комплексом. Саме тому закони та спеціальний правовий статус медичного працівника повинні додатково гарантувати медикам особисту безпеку.

«Часто на медпрацівників та фармацевтів скоюють напади агресивні пацієнти, які, приміром, знаходяться у стані алкогольного сп'яніння, під впливом наркотичних речовин, з психічними розладами тощо. І зараз такі факти нападу на медиків розглядаються правоохоронними органами без урахування того, що це відбувається під час виконання службових обов’язків. Саме тому є необхідність внесення змін до чинного законодавства у цій сфері. Також є необхідність встановити пости охорони у всіх медичних закладах, особливо у стаціонарах, та камери відеоспостереження на входах до медичних закладів. Окрім того, всі бригади Центру екстреної медичної допомоги треба забезпечити кнопками для екстреного виклику правоохоронних органів, а не через диспетчерську службу», - зазначив ініціатор відповідного проекту рішення, голова комісії з питань охорони здоров’я Олег Гелевей.

Також, відповідно до проекту рішення, пропонується внести такі доповнення до статті 11 Закону України «Про екстрену медичну допомогу»: «Працівник системи екстреної медичної допомоги, який входить до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, під час надання екстреної медичної допомоги має право на захист від протиправного посягання на своє життя та здоров'я, а також на безпечні умови надання екстреної медичної допомоги відповідно до законодавства».

Нововведення покликані створити правові умови для посилення відповідальності осіб за вчинення протиправних дій щодо медпрацівників та фармацевтів під час виконання професійних обов’язків.

Відповідне звернення має розглянути на пленарному засіданні Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]