Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Київраді напрацьовано механізм збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі

19 червня 2018 року

У Київраді напрацьовано механізм збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі

Сьогодні на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку депутати погодили проект рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини».

Проект рішення врегульовує механізм збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі, продовження археологічних робіт та організацію на цьому місці суспільного простору. Також передбачається залучення міжнародних експертів і фахівців з археології та консервації до проведення археологічних розкопок. 

Спеціалісти мають визначити об’єкти культурної спадщини, які підлягають відповідній консервації та музеєфікації на місці. Для того, аби все зробити кваліфіковано, буде створено комунального закладу “Центр консервації предметів археології”.

«Постійна комісія Київради з питань бюджету безсумнівно підтримала проект рішення щодо збереження пам’яток археології на Поштовій площі. Одне з найголовнішого, на чому наполягали депутати – розпочати створення альтернативного проекту укріплення об’єкту розкопок задля забезпечення проведення подальших археологічних досліджень, прописано першим пунктом у проекті рішення. Сьогодні існує реальна небезпека не тільки для археологів, а й для киян, які приходять відпочивати на Поштову площу. Зараз там зупинені будь-які роботи. Сподіваюся, на таку єдність у сесійній залі, коли голосуватимемо за проект в цілому», – зазначив голова постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков.  

Відповідно до проекту рішення, місто має прийняти до комунальної власності майно, що знаходиться на Поштовій площі. Також документ передбачає проведення відкритого міжнародного конкурсу з музеєфікації артефактів та організації публічного простору на Поштовій площі. До завершення такого конкурсу Київрада буде утримуватися від ухвалення рішень щодо подальшої зміни цільового призначення, зміни власника та/або землекористувача земельної ділянки, на якій здійснюються археологічні розкопки.

Проект рішення мають розглянути на найближчому пленарному засіданні Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]