Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Київраді пройшов майстер-клас з розписування писанок

08 квітня 2013 року

     Заступник міського голови - секретар Київради Галина Герега зібрала працівників Київради та журналістів на майстер-клас з розписування писанок. Старовинним українським традиціям писанкарства присутніх навчала майстер народної творчості, писанкарка, вишивальниця, майстер з бісероплетіння Орися Білинська.

      Як розповіла Галина Герега, вмінню розписувати писанки вона навчилася у батька. «Ввечері ми сідали, запалювали свічки, і батько вчив нас розписувати писанки. Він дуже добре малював і вчив нас традиційним українським орнаментам. Це було особливе дійство, наповнене спокоєм та благодаттю. Ми з сестрою завжди з нетерпінням чекали цього часу», - розповідає Галина Герега.

      Сьогодні, говорить секретар Київради, для неї дуже важливо зберегти старовинні українські традиції та передати знання молодому поколінню.
«Я дуже рада, що зібралося стільки молодих дівчат, що їм цікаво навчитися тому, що вміли робити ще їх прабабусі», - зауважила
секретар Київради.
      Для самої Галини Гереги Великдень -  улюблене свято. Вже багато років за декілька тижнів до Великодня вона збирає молодих дівчат, щоб навчити їх правильно складати великодній кошик.

      Час для проведення майстер-класу теж обрали не випадково, вирішивши приурочити його до ювілею відомої американської співачки українського походження Квітки Цісик. Вчора виконавиці з унікальним голосом виповнилося б 60 років.
      Галина Герега каже, що почувши її чарівний голос співаючий «Два кольори», вона відразу визначилася з малюнком для писанки - червоний і чорний.

     Майстриня Орися Білінська каже, що опанувати техніку розписування писанок можен кожний українець, бо це у нас у генах.  «Ви всі вмієте, все це у вас у генах. Мистецтво писанкарства  - найдревніша українська традиція. Саме так проводили вільний час вечорами під час Великого посту наші прабабусі.  Намагались розписати якнайбільше яєць. Адже це не тільки прикраса столу, а й оберіг. Чого більше за все бажали, те й переносили на яйце. Із символів народилась "писанкова мова". У кожної області вона своя, та об'єднує всіх єдине - бажання добра».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]