Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві прогнозують збільшений рівень водопілля внаслідок опадів: мешканців окремих територій попереджають про ризик підтоплень

13 квітня 2023 року, 20:45

Рівень водопілля цієї весни буде вищим за минулорічний і спричинений він, зокрема, підвищеним рівнем опадів. За прогнозами синоптиків у період з кінця квітня – початку травня знову очікуються рясні дощі. Очікувані максимальні рівні водопілля не несуть загрози промисловим об’єктам і житловим масивам, однак ризик підтоплень існує для окремих територій приватної та садово-дачної забудови в Голосіївському, Дарницькому, Деснянському та Дніпровському районах. Під час сьогоднішнього засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій опрацювали алгоритми взаємодії міських служб у випадку затоплень, спричинених повінню.

В Українському гідрометцентрі провели розрахунки можливих максимальних рівнів та витрат цьогорічного весняного водопілля на річці Дніпро з урахуванням прогнозу та роботи гідротехнічних споруд. Можливе підтоплення прирічкових територій у міській та приміській зонах – деяких пляжів та зон відпочинку, а також деяких садово-дачних ділянок. Йдеться про села Осещина, Погреби, Хотянівка, Троєщина, Гнідин, Вишеньки та заплави Дніпра на півдні столиці.

Можливі часткові затоплення територій на дачних масивах: Воскресенські Сади, Русанівські Сади (окремі ділянки у межах неодамбованої території), Осокорки, Позняки, Вишеньки (підтоплення прируслової зони річки та окремих садових ділянок). Можливе часткове підтоплення у межах приватної та садово-дачної забудови на лівому березі Дніпра – в районі Південного мосту, а також затоки Берковщина. Вірогідними є затоплення прируслових ділянок масиву Конча-Заспа.

Жителів, зазначених територій та тих, хто проживає поряд з водоймами, просимо врахувати прогнозні дані синоптиків та підготуватись до імовірних підтоплень: перенесіть найцінніші речі на верхні поверхи будівель або горища, вимкніть електрику/газ, усі побутові прилади, потурбуйтеся про тварин, тримайте напоготові документи та цінні речі. У випадку затоплення будьте готові до евакуації.

Рятувальники та житлово-комунальні служби Києва сформували алгоритм спільних дій, підготовлена відповідна техніка, зокрема плавзасоби для роботи в умовах повені та спричинених нею підтоплень.

Рятувальні служби перебувають на постійному зв’язку з Українським гідрометцентром, який проводить постійний аналіз розвитку гідрометеорологічної ситуації у басейні Дніпра. В залежності від актуалізованих даних ситуація може змінюватись. Тому просимо слідкувати за оновленням інформації на офіційних джерелах інформації міської влади: сайті, Telegram-каналі та Facebook-сторінці КМДА. У випадку надзвичайної ситуації, негайно звертайтесь за номером 101.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]