Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві проживає майже 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб, із них – понад 66 тисяч дітей

24 травня 2023 року, 12:09

На сьогодні в Києві зареєстровано майже 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Із них понад 66 тисяч – діти до 18 років. Майже 14 тисяч – люди з інвалідністю. Близько 250 тисяч переїхали до Києва з територій, на яких ведуться бойові дії. Тобто це люди, які лишилися практично без нічого. Про допомогу, яку отримують внутрішньо переміщені особи у столиці, інформує Департамент соціальної політики КМДА.

Внутрішньо переміщені особи, які зареєстрували місцем свого тимчасового проживання Київ, отримують усі ті ж самі пільги і допомоги, що й відповідні категорії киян. Це стало можливим завдяки міській цільовій програмі «Турбота. Назустріч киянам», для чого місто удвічі збільшило її фінансування: до 4 791 901,400 тис. гривень (що на понад 2 мільярди гривень більше порівняно з минулим роком). 

За цією програмою внутрішньо переміщені особи мають право отримати:

  • одноразову адресну матеріальну допомогу малозабезпеченим мешканцям столиці та киянам, які опинилися в складних життєвих обставинах (від 2-х до 10-ти тисяч гривень);
  • одноразову адресну соціальну матеріальну допомогу з нагоди відзначення державних свят та визначних дат (від 300 до 1000 гривень); 
  • допомогу на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого (від 2000 гривень);
  • щомісячну адресну соціальну матеріальну допомогу дітям-сиротам та окремим категоріям осіб із інвалідністю Києва (від 1200 до 2500 гривень);
  • грошове забезпечення за утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя в Києві (5 мінімальних зарплат, які дорівнюють одноразово 35 000 гривень);
  • одноразову матеріальну допомогу багатодітним сім’ям, які виховують троє і більше дітей, і є отримувачами державної соціальної допомоги (5000 гривень);
  • матеріальну допомогу жінкам, зареєстрованим у Києві, які народили трійню і більше дітей (одноразово 20 000 гривень);
  • адресну матеріальну допомогу студентам із інвалідністю, сиротам, позбавленим батьківського піклування, із сімей Героїв Небесної Сотні та з малозабезпечених родин на часткову оплату навчання у вищих навчальних закладах за їхнім вибором (до 19 000 гривень).

Однією з найнагальніших проблем для внутрішньо переміщених осіб є пошук житла. Для вирішення цієї проблеми розроблено Міську цільову програму забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, на 2022–2024 роки, одним із заходів якої є забезпечення громадян тимчасовим житлом.

Департамент будівництва та житлового забезпечення уповноважено здійснювати формування фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у Києві. Тож у грудні 2022 року Департамент придбав для цього 113 квартир. 

За Програмою економічного і соціального розвитку м. Києва на 2021–2023 роки цього року планується виділити з бюджету столиці 130 мільйонів гривень на придбання в комунальну власність житла для надання в тимчасове користування, зокрема внутрішньо переміщеним особам.

Окремі категорії ВПО, які проживають у Києві, мають право також на санаторно-курортне лікування (ветерани війни та праці, члени сімей загиблих ветеранів війни, постраждалих учасників Революції Гідності та ін.), оздоровлення з курсом реабілітації дітей із інвалідністю (у супроводі одного з батьків), на натуральну допомогу, на компенсацію послуг зв’язку та проїзду тощо.

Оскільки існує тенденція до зростання потреби у соціальних послугах, на 2022 – 2024 роки передбачено розширення їхнього спектру та видів. Сьогодні в Києві надають наступні соціальні послуги за соціальним замовленням дітям та дорослим із інвалідністю: догляд вдома, денний догляд, супровід під час інклюзивного навчання, соціальна адаптація, соціальна транспортна послуга, догляд стаціонарний, екстрене (кризове) втручання, паліативний догляд.

В інтернатних закладах для людей похилого віку; дітей з інвалідністю; осіб із інвалідністю з інтелектуальними та психічними розладами, підпорядкованих Департаменту соціальної політики, нині проживає 256 осіб, переміщених із закладів відповідних профілів Донецької, Луганської, Київської, Херсонської, Сумської та Харківської областей.

За соціальною програмою «Прихисток» (компенсація надається фізичним особам – громадянам України, які є власниками житла, або їх представниками, і які прийняли у себе внутрішньо переміщених осіб) у Києві розміщено 12 тисяч 261 внутрішньо переміщену особу. Допомогу сплачено у майже 11 мільйонів гривень. 

Всі мешканці міста мають можливість отримати будь-яку медичну послугу в комунальних закладах охорони здоров’я в повному обсязі відповідно до медичних показань у рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Зокрема, і за рахунок міських цільових галузевих програм «Здоров’я киян» та «Громадське здоров’я». Із початку року до сьогодні 37 766 ВПО отримали в Києві медичні послуги. 

Управління освіти районних в місті Києві державних адміністрацій забезпечують позачергове зарахування учнів та вихованців до закладів освіти комунальної власності на вільні місця. Так, до них зараховано 14 213 осіб із числа внутрішньо переміщених, які зареєстровані після 24 лютого 2022-го. Всі школярі та вихованці дитячих садочків із числа внутрішньо переміщених осіб забезпечені безоплатним гарячим харчуванням згідно з чинним законодавством. 

Для організаційної роботи з ВПО та надання їм психологічної допомоги і реабілітації, зокрема і дітям, на базі Центру комунікації функціонують три відкриті громадські простори VCENTRI HUB: у Шевченківському, Оболонському та Голосіївському районах та громадські простори у Голосіївському, Оболонському та Печерському районах. VCENTRI HUB пропонують відвідувачам низку безоплатних послуг, надання правової та психологічної допомоги, а також проведення культурних, соціальних та освітніх заходів для різних цільових аудиторій, зокрема і для ВПО, які проживають у Києві. Також у столиці у всіх районах для них працюють консультативні центри. 

Із лютого минулого року організовано Гуманітарний штаб міста Києва. Він накопичує резерви та забезпечує медикаментами, продуктами й предметами першої необхідності – насамперед тих, хто найбільше цього потребує. З 25 липня 2022 року до 28 квітня 2023-го було забезпечено продовольчими товарами тривалого зберігання 171 388 осіб, із них 110 328 — внутрішньо переміщені особи.

Крім того, торік у грудні в Києві створено Координаційну раду з питань внутрішньо переміщених осіб, затверджено відповідне Положення та триває формування персонального складу Координаційної ради. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]