Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відкрили інсталяцію, присвячену Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту, від Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

27 січня 2021 року, 16:35

Фото з Facebook-сторінки Меморіального Центру Голокосту «Бабин Яр»

27 січня у Києві відбулася церемонія відкриття інсталяції «Погляд у минуле» авторства української художниці та архітекторки Анни Камишан, присвяченої Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту. Про це повідомляє Меморіальний Центр Голокосту «Бабин Яр».

Інсталяція відкрита на проспекті Перемоги, 10, біля Міністерства освіти і науки України. Її складають два кам’яних валуни природної обробки, між каменів лежить дерево. У кам’яні стели вмонтовані монокуляри з фотографіями. Вони належать німецькому військовому фотографу-пропагандисту Йоганнесу Геле, який восени 1941 року зробив серію кольорових знімків в окупованому Києві. Серед них найвідоміші фото Бабиного Яру, зроблені одразу після масового розстрілу євреїв 29-30 вересня. Ці кадри є важливими документами і свідченнями жахливого злочину, які нацисти вчинили у Бабиному Яру. Фотографії, представлені у інсталяції на проспекті Перемоги, були зроблені Йоганнесом Геле під час прогулянки окупованим Києвом саме на цьому місці. Тут він зробив дві фотографії – одна навпроти одної. Заглянувши у вмуровані у валуни об'єктиви, можна побачити те, що побачив та зафіксував тут фотограф майже 80 років тому: тіла двох невідомих людей, вбитих у трагічні дні після розстрілів у Бабиному Яру, на початку нацистської окупації міста.

Як нагадують у Центрі, 27 січня світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Внаслідок Голокосту під час Другої світової війни загинуло близько 6 млн євреїв, із них 1,5 млн було вбито лише на території сучасної України. Жахливим символом Голокосту став Бабин Яр, де лише за два дні було вбито 33 771 єврея, а за два роки окупації тут загинуло загалом до 100 тисяч людей – євреїв, ромів, а також українців, представників інших національностей і соціальних груп.

Інсталяцію сконструювала та виготовила майстерня ТИ (AU) під керівництвом скульптора Романа Литвина.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]