Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві запрацював Центр захисту та підтримки дітей, які постраждали від насильства, за моделлю Барнахус (+фото, відео)

11 листопада 2022 року, 17:19

У Києві відкрили Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя для дітей, які постраждали або стали свідками насильства, за моделлю Барнахус. Участь у відкритті взяли заступниця голови КМДА Марина Хонда, керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джин Чой, заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук, заступниця Міністра соціальної політики Уляна Токарєва, представники правоохоронних органів, судів.

«У минулому році ми підписали меморандум про співпрацю з ЮНІСЕФ, і створення Барнахусу було одним із головних його завдань. Але ми тоді й подумати не могли, наскільки актуальним та потрібним цей заклад буде зараз, в умовах війни. У цьому закладі дітей, які постраждали від насильства, будуть опитувати для слідства у випадку, якщо дитина постраждала від насильства або стала його свідком. Опитування буде проводитися у дружньому середовищі, і запис може використовуватися в суді як доказ без повторної травматизації дитини. Крім того, постраждалі зможуть отримати тут комплексну соціальну, психологічну, медичну та інші види допомоги», – зазначила Марина Хонда.

Основні завдання центру Барнахус:

-  створення умов для проведення опитування дитини у дружньому середовищі;

-  надання психологічних послуг дітям, які постраждали або стали свідками у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством;

-  організація за потреби проведення освідування, судово-медичної або судово-психологічної експертизи постраждалих дітей та оцінки потреби дитини в лікуванні та наданні медичної допомоги.

Реалізація проекту Центр Барнахус виконана в рамках реалізації меморандуму Києва з ЮНІСЕФ про співпрацю, який було підписано 15 грудня 2021 року.

Із боку міста було виконано зобов’язання про виділення приміщення та проведення ремонтних робіт. З боку Української фундаціії громадського здоров’я було закуплено облаштування центру за фінансової підтримки ЮНІСЕФ. Також у створенні центру взяла участь Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Довідково. 

Барнахус (або у перекладі «дім дитини») – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, що створюється для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації, а також надання комплексної соціальної, психологічної, правової, медичної інших видів допомоги і послуг дітям-потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Уперше модель була реалізована у 1998 році Ісландією, а потім й іншими країнами Північної Європи.

Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх – тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, утворений згідно з постановою від 24 травня 2017 року № 357 із метою запровадження міжінституційної платформи для системного обговорення та вирішення проблемних питань розвитку правосуддя щодо неповнолітніх, прийняття узгоджених рішень, що відповідають інтересам дитини. Більше про роботу Міжвідомчої координаційної ради тут.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]