Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У КМДА прокоментували ситуацію щодо демонтажу тимчасового Меморіалу Героям Небесної Сотні

22 жовтня 2018 року, 15:24

Київська міська державна адміністрація вважає за доцільне уточнити деякі питання, озвучені під час прес-брифінгу начальником управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергієм Горбатюком, щодо демонтажу тимчасового Меморіалу Героям Небесної Сотні.

Справді, 27 червня 2018 року прокурором Департаменту спецрозслідувань Романом Псюком було винесено постанову, якою заборонено вчиняти будь-які дії, спрямовані на зміну обстановки на Алеї Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до вулиці Банкової, в тому числі зрізування дерев, монтажу/демонтажу стовпів, конструкцій тощо. Проте вже 05 липня 2018 року вказана постанова була скасована заступником Генерального прокурора України Анжелою Стрижевською як незаконна.

Саме про цю постанову говорив сьогодні під час брифінгу Сергій Горбатюк. Проте, він не зазначив, що  вона була скасована через 7 днів після винесення.

06 липня 2018 року до КМДА надійшов лист Генеральної прокуратури України про необхідність демонтажу тимчасового Меморіалу та хреста біля верхнього виходу станції метро «Хрещатик» на вулиці Інститутській та передачі на зберігання до ДУ «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності».

17 липня 2018 року до КМДА надійшов лист Генеральної прокуратури України про необхідність демонтажу металевих конструкцій, встановлених навколо Монументу Незалежності.

Вказані конструкції тимчасового Меморіалу та хреста біля верхнього виходу станції метро «Хрещатик» на вулиці Інститутській не перебувають на балансі будь-яких структурних підрозділів та/або комунальних підприємств Київської міської державної адміністрації, Печерської районної в місті Києві державної адміністрації. У зв’язку із цим до ДУ «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності» 13 липня 2018 року було направлено відповідний запит.

Згода ДУ «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності» щодо переміщення тимчасового Меморіалу та хреста біля верхнього виходу станції метро «Хрещатик» на вулиці Інститутській надійшла до КМДА тільки 16 жовтня 2018 року із формулюванням «надати дозвіл та допомогу у демонтажі та перенесенні конструкцій тимчасового Меморіалу».

Київська міська державна адміністрація звертає увагу пана Сергія Горбатюка, що у відповідності до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Тобто, тільки з 16 жовтня 2018 року у КМДА з’явились правові підстави для допомоги ДУ «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності» у демонтажі тимчасового Меморіалу та хреста біля верхнього виходу станції метро «Хрещатик» на вулиці Інститутській. Наразі структурні підрозділи КМДА та ДУ в робочому порядку здійснюють узгодження робочих моментів.

У КМДА із вдячністю сприймуть коректні висловлювання пана Сергія Горбатюка, спрямовані на забезпечення донесення до суспільства реальної та правдивої інформації щодо болючого питання розслідування вбивств Героїв Небесної Сотні у лютому 2014 року, яке проводиться Департаментом спецрозслідувань понад 4 роки.

У подальшому міська адміністрація пропонує узгоджувати будь-які подібні моменти у робочому порядку, відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства, попередньо визначаючи реальних балансоутримувачів та/або виконавців робіт, а не «ділитися відповідальністю», подаючи неперевірену і некоректну інформацію.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]