Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Лейпцигу презентували видання про 60-річне побратимство з Києвом (+фото)

11 жовтня 2021 року, 11:57

Ретроспективне видання «Поліфонія міського партнерства Лейпциг-Київ 60 років», присвячене історії побратимства двох міст, презентували у рамках Днів Києва в Лейпцигу. Презентація відбулася у приміщенні Нової ратуші за участю заступника голови КМДА Валентина Мондриївського, керівниці Департаменту міжнародного співробітництва міста Лейпцига Габріеле Гольдфус та менеджерки проєкту Христини Семенової. Також до презентації долучилися кілька авторів спогадів, які увійшли до видання.

«Шістдесят років – це надзвичайно довгий шлях, протягом якого історія побратимства Києва та Лейпцига стала частиною особистих історій багатьох людей. І саме вони стали співавторами видання «Поліфонія міського партнерства Лейпциг-Київ 60 років», яке ми презентували спільно з колегами із Департаменту міжнародного співробітництва міста Лейпцига», – розповів Валентин Мондриївський.

Він додав, що майже 200 сторінок спогадів та думок людей, які були причетні до творення спільної історії дружби двох міст, глибинні дослідження, пошук документів, робота з архівами – усе це свідчить про свідому та неформальну співпрацю Києва та Лейпцига та непідробний інтерес лейпцизьких колег до української столиці.

«Звісно, це видання не може охопити всі деталі 60-річної співпраці Києва та Лейпцига, але я радий тому, що ми з вами можемо хоча б частково доторкнутися до історії, яка для багатьох людей стала не лише історією співпраці двох міст, двох адміністрацій, двох громад – вона стала історією їхніх  життів. І під час створення видання на заклик надсилати спогади, пов’язані з нашими двома містами, мерії Лейпцига та Києва отримали надзвичайно багато листів від людей, для яких ці два міста стали особливими. До публікації були відібрані 30 авторів, історії яких надруковані майже без скорочень», – зазначив Валентин Мондриївський.

За його словами, до видання увійшли спогади про взаємовідносини між Києвом та Лейпцигом за часів НДР, про побратимство міст на тлі соціальних перетворень, роздуми про форми культурної пам’яті та національної ідентичності, про взаємодії у сфері мистецтва, науковий обмін тощо. Серед спогадів можна прочитати, наприклад, про повара ресторану української кухні «Місто Київ», який був одним із найпопулярніших у Лейпцигу у часи НДР, або про учасника естафетного забігу з Києва через Краків до Лейпцига, який подолав 1500 км за три тижні.

«Ця книга – неймовірний альбом спогадів людей, на тлі життів яких творилася історія дружби двох міст. І я дякую всім, хто долучився до створення цього видання – мерії міста Лейпциг, моїм колегам з Управління міжнародних зв’язків апарату КМДА, авторам та всім громадянам, які зробили свій внесок до розвитку співпраці Києва та Лейпцига. Впевнений, що спільні зусилля, безумовно, сприятимуть поглибленню міжкультурного діалогу між мешканцями наших двох міст», – підкреслив Валентин Мондриївський.

Також він подякував авторам спогадів, які приїхали на презентацію, та вручив їм пам’ятні подарунки від української столиці.

Нагадаємо, Дні Києва в Лейпцигу 9 жовтня відкрив Київський міський голова Віталій Кличко. Стартувало святкування 60-річної дружби двох міст з відкриття фотовиставки київського фотографа Михайла Марківа  «Демократія київських вулиць».

Також у рамках святкування Валентин Мондриївський відкрив виставку київських ілюстраторів у Новій ратуші Лейпцига.

Фото надані містом Лейпциг. Автор: Eric Kemnitz

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]