Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці перевірять об’єкти культурної спадщини та культові споруди

17 квітня 2019 року, 18:08

У столиці перевірять об’єкти культурної спадщини та культові споруди на предмет дотримання пожежної та техногенної безпеки. Відповідне окреме доручення підписав перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Загалом у Києві понад 3500 об’єктів культурної спадщини: будівлі та пам’ятники, які перебувають як у комунальній та державній, так і в приватній власності. Усі об’єкти комунальної власності, які постійно використовуються, мають бути першочергово обстеженими. За стан таких об’єктів, які перебувають у приватній власності, відповідають безпосередні власники. Проте, головна вимога для всіх,  згідно законодавства, – укладання охоронних договорів. Оскільки охоронний договір – це підтверджене зобов’язання та гарантія від власника пам’ятки утримувати її у належному стані, використовувати винятково згідно з призначенням та, врешті-решт, – зберегти будівлю. У нас вже були випадки пожеж в історичних будівлях, і всі власники мають бути свідомими та дотримуватися правил пожежної безпеки на об’єктах», – зазначив Микола Поворозник.

За його словами, минулого року під час розширеного засідання Колегії виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) усім комунальним підприємствам та структурним підрозділам КМДА було дане протокольне доручення укласти охоронні договори на підпорядковані їм об’єкти культурної спадщини (ОКС).

«У разі неукладання охоронних договорів на комунальні об’єкти культурної спадщини Департамент охорони культурної спадщини буде накладати штрафні санкції згідно з Законом», – зауважив Микола Поворозник.

Він окремо звернувся до адміністрацій культових споруд із тим, аби вони також провели відповідні заходи щодо перевірки дотримання пожежної та техногенної безпеки.

Також Микола Поворозник нагадав, що у місті затверджено Міську цільову програму «Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2019-2021роки».

«Загалом на заходи з охорони та збереження культурної спадщини протягом наступних трьох років заплановано витратити 247,7 млн грн. Найбільшу суму заплановано на реставрацію та розвиток об’єктів культурної спадщини – 74,3 млн. Загалом Програма розроблена для проведення перевірки стану об’єктів культурної спадщини та передбачає швидке реагування на різноманітні загрози щодо їхнього збереження. Згідно з документом, запланована реставрація та розвиток пам’яток, викуп аварійних об’єктів, контроль за їх належним утриманням та збереженням», – розповів Микола Поворозник.

Нагадаємо, згідно з ЗУ «Про охорону культурної спадщини» якщо внаслідок дій або бездіяльності власника пам’ятки їй загрожує пошкодження або знищення, відповідний орган охорони культурної спадщини робить власнику пам’ятки відповідне попередження. Також, якщо власник пам’ятки не вживає заходів щодо її збереження, зокрема у зв’язку із неможливістю створення необхідних для цього умов, суд за позовом відповідного органу охорони культурної спадщини може постановити рішення про її викуп. У разі невідкладної необхідності забезпечення умов для збереження пам’ятки позов про її викуп може бути пред’явлено без попередження. Викуплена пам’ятка переходить у власність держави. Викупна ціна пам’ятки визначається за згодою сторін, а в разі спору – судом.

Довідково.

На сьогодні у Києві 3552 об’єкти культурної спадщини, з яких: національного значення – 344, місцевого – 1980, щойно виявлених – 1228.

Наразі у першому читанні вже прийнято законопроект № 8202, який передбачає введення відповідальності за завдання шкоди не лише пам’яткам, але і щойно виявленим об’єктам культурної спадщини та їхнім частинам.

Окрім того, для юридичних і фізичних осіб за проведення будь-яких робіт на охоронному об’єкті чи його території без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них, а також за невиконання приписів органу охорони культурної спадщини, доведення їх до стану руйнації пропонується збільшити штрафи.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]