Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці презентували результати опитування щодо використання української мови, яке провели у застосунку «Київ Цифровий»

08 лютого 2023 року, 17:17

У Києві презентували результати опитування про рівень володіння містян українською мовою, яке вперше провели у застосунку «Київ Цифровий». Отримані дані використають для створення Концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці на 2023-2025 роки. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

За її словами, загалом в опитуванні взяли участь 67 212 містян віком від 14 до 65 років та старше, серед яких 53% жінок та 47% чоловіків. Серед опитаних 86,3% вважають українську мову рідною. Серед опитуваних 33,3% перейшли на українську мову спілкування під час війни. Це свідчить про те, що в сучасних умовах питання ствердження української мови набуває ключового значення і має бути одним із пріоритетних напрямів для міської влади.

Тим не менш, вдома українською спілкуються лише 47%, із друзями – 44,4%, на роботі – 60,2%, а під час навчання – 81,4%.

Для 46,5% респондентів звичка стала головною перепоною, що найбільше заважає почати спілкуватися українською. А переважна більшість опитаних підтвердили, що україномовне середовище (79,2%) найбільше допомагає почати спілкуватися українською.

«Міcто працює над розробкою Концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя Києва. Ми бачимо великий інтерес до вивчення мови. Після початку повномасштабної війни 86% містян вважають своєю рідною мовою українську. Проте не всі мають необхідні знання та звичку, щоб вільно нею спілкуватися», – сказала Ганна Старостенко.

Вона додала, що окрім опитування у додатку «Київ Цифровий», були проведенні фокус-групи з містянами різних вікових категорій та соціальних груп, під час яких фахівці обговорили різні аспекти використання української мови у Києві.

«На основі цих досліджень будемо розробляти інструментарій для всіх охочих, аби покращити знання мови та сформувати україномовне середовище», – наголосила Ганна Старостенко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]