Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці презентували  виставку «ХРАМ. Українська самоідентифікація» із розписами церкви Покрова Пресвятої Богородиці в селі Липівка Київської області (+фото)

20 квітня 2023 року, 10:41

У Київській галереї мистецтв «Лавра» відкрилась виставка «ХРАМ. Українська самоідентифікація», яка знайомить із розписами церкви Покрова Пресвятої Богородиці в селі Липівка Київської області. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Ці розписи було створено для церкви, зруйнованої радянською владою і відновленої меценатським коштом Богдана Батруха із таким самим посвяченням – Покрова Пресвятої Богородиці. У 2015 році художники Анатолій Криволап та Ігор Ступаченко почали створювати першу частину розписів, які протягом 2020-2021 років змонтували у храмі. Розроблена Ігорем Ступаченко технологія із новітніх матеріалів у поєднанні з унікальною кольоровою математикою Анатолія Криволапа створили найвищий, небачений рівень синергії художників абсолютно різних напрямків.

Після початку повномасштабної війни, село Липівку окупували російські варвари. Храм перетворився на укриття для дітей, жінок та людей похилого віку. На території церкви йшли запеклі бої. Особливо постраждала баня, у якій вже були змонтовані архангели, серафими та пантократор. У архангелів повиривало груди, у серафимів відірвало крила, пантократора було посічено уламками. Художники вирішили залишити ці розписи в такому стані для нащадків та як приклад варварства загарбників.

«На прикладі церкви Покрова ми бачимо демонічний світ загарбників – спочатку радянських, потім рашистських. Понад 9 років ми живемо і воюємо з нелюдами, які намагаються знищити нас і нашу культуру. Та попри війну, попри загрозу знищення наші митці продовжують творити. Це боже натхнення – справжнє диво. Я дякую усім учасникам унікального проєкту міжнародного масштабу», – наголосила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Як повідомив куратор проєкту Юрій Комельков, війна не зупинила роботу художників.

«Разом із Богданом Батрухом прийняте спільне рішення завершити розписи. Це насправді чудо, яке відбувається під час війни! І ми вирішили виставити другу, останню частину розписів разом із розписаним макетом храму. В експозицію проєкту я включив фотовиставку, присвячена розстрілу церкви», – прокоментував Юрій Комельков.

Виставка працюватиме з 20 квітня до 25 червня.

Адреса Київської міської галереї мистецтв «Лавра»: Лаврський провулок, 7.

Графік роботи: вівторок – неділя, з 12:00 до 18:00.

Презентація виставки «ХРАМ. Українська самоідентифікація» у галереї «Лавра» (фото – КМДА, Михайло Криволапов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]