Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці зафіксовано перший випадок дифтерії

25 жовтня 2019 року, 17:00

У столиці зафіксовано перший випадок дифтерії. Хворий – хлопчик 2010 року народження – був госпіталізований 22 жовтня до Київської дитячої інфекційної лікарні з підозрою на дифтерію. 24 жовтня діагноз «дифтерія» підтверджено лабораторно. Наразі стан дитини задовільний. Введення протидифтерійної сироватки дитина не потребувала.

За словами виконувачки обов’язків головного лікаря Київської дитячої інфекційної лікарні Наталії Чемеркіної, хлопчик не вакцинований.

Начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я Василь Животенюк під час брифінгу, який відбувся у Київській міській державній адміністрації, повідомив журналістам, що організаційні заходи у випадку підозри на дифтерію регламентує окремий наказ департаменту.

«Зокрема, згідно з цим документом у всіх без винятку пацієнтів з ангінами середнього або тяжкого ступеню важкості беруть аналізи, щоб виключити дифтерію. Тільки у 2019 році таким чином на дифтерію було обстежено понад 6 тисяч киян», – сказав він.

Зазначимо, що саме такий аналіз дозволив поставити правильний діагноз хворому хлопчику та призначити вчасне адекватне лікування.

Також Василь Животенюк наголосив, що наразі в столиці вакцин проти дифтерії цілком достатньо як для дітей, так і для дорослих.

«Так, маємо планово 120 тисяч доз для дорослих, при середньому використанні щомісяця 10 тисяч», – сказав він.

Щодо показника вакцинації представник Департаменту охорони здоров’я зауважив, що за останніми даними середній показник вакцинації від дифтерії у дітей складає 77%.

«На жаль, значно гірша ситуація з вакцинацією дорослих. Показник вакцинованих складає лише 49% киян», –  підсумував Василь Животенюк.

Між тим вакцинація від дифтерії є в обов’язковому календарі щеплень. Ревакцинацію необхідно проводити кожні 10 років, починаючи з 16-ти річного віку, коли робиться останнє дитяче щеплення.

Завідувачка інфекційним відділенням Олександрівської клінічної лікарні м. Києва Людмила Мінова наголосила, що єдиним способом профілактики дифтерії на сьогодні є вакцинація. Вона розповіла, що щепитися безкоштовно можна, звернувшись до лікаря, з яким підписано декларацію.

«Якщо ви не впевнені, чи є у вас достатній рівень антитіл – зробіть аналіз. У разі, якщо антитіла збережені – вам показана ревакцинація, якщо їх рівень нульовий – щеплюватися доведеться за схемою для дитячого віку», – пояснила Людмила Мінова.

Вона розповіла, що всі лікарі інфекційного відділення № 2 Олександрівської лікарні ще влітку, не очікуючи на зріст захворюваності, вакцинувалися від дифтерії:

 «Альтернативи вакцинації у боротьбі з вакцинокерованими інфекційними захворюваннями немає. Якщо ми з вами усвідомимо це та піднімемо рівень імунопрофілактики вище за 95% – забудемо назавжди про такі хвороби як кір, правець, кашлюк, дифтерія та інші».

Юрій Сміщук, директор ЦПМСД Дарницького району, в якому стався випадок дифтерії розповів, що після остаточного підтвердження діагнозу 24 жовтня  у всіх, хто контактував з хворим у школі та вдома, взяті аналізи на дослідження, всі вони оглянуті лікарями. На сьогодні жоден з них ознак хвороби не має.

Щодо наявності протидифтерійної сироватки Василь Животенюк повідомив, що її закупівля та розподілення в регіони – компетенція Міністерства охорони здоров’я України. У 2018 та у 2019 році Департамент за рахунок закупок цю сироватку не отримував. Наразі в наявності є 8 флаконів, отримані Київською дитячою інфекційною лікарнею в якості гуманітарної допомоги.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]