Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці збільшується кількість госпіталізованих із пневмоніями – Валентина Гінзбург

19 серпня 2020 року, 18:03

У столиці збільшується кількість госпіталізованих із пневмоніями. Зі слів директорки Департаменту охорони здоров’я, станом на ранок в муніципальних медичних закладах столиці перебуває 653 хворих на пневмонію. Лише за останню добу надійшло 88 пацієнтів із запаленням легень.

«На жаль, останнім часом спостерігається досить невтішна тенденція. Наприклад, вчора до відділень поступило 96 осіб. І на минулому тижні ця цифра коливалася від 70 до понад 90», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що у багатьох випадках пневмонія, яка потребує стаціонарного лікування, – результат неналежного ставлення до стану свого здоров’я. Тому що занадто часто людина звертається до лікаря, коли дозволити їй лікуватися амбулаторно вже не можна через високі ризики для життя.

«Сьогодні, коли запалення легень визнається як найчастіше ускладнення COVID-19, така легковажність, чесно кажучи, просто вражає. Так, пневмонія цілком може бути не наслідком коронавірусної інфекції, що, до речі, не робить її менш небезпечною, проте визначити це та призначити адекватне лікування може лише лікар. Проте досить часто кияни звертаються до медиків вже після безрезультатно випробуваних домашніх рецептів та порад з інтернету», – зазначила директорка Департаменту.

Вона вкотре звернулася до киян із проханням ставитися до свого здоров’я відповідально та при погіршенні самопочуття – негайно звертатися до свого сімейного лікаря.

Щодо симптомів саме пневмонії, то, як зазначають фахівці, у першу чергу має насторожити кашель (що зазвичай спочатку буває сухим, а потім із розвитком запалення стає вологим з невеликим виділенням мокротиння); відчуття нестачі повітря, іноді біль у грудях при диханні або кашлі. Іноді кашель може провокуватися глибоким видихом. Також у хворого може спостерігатися задишка, блідість або синюшність шкіряних покровів, слабкість, біль у м’язах, підвищене потовиділення, озноб…

«Пам’ятаємо, що температура тіла не завжди сигналізує про запалення легень, або його відсутність. Вона може бути дуже високою до 39-40С (як правило, на початку захворювання), а може залишатися субфебрильною 37,1-37,5С. Тому навіть при невисокій температурі тіла, кашлі, утрудненому диханні, слабкості й інших ознаках нездужання, слід обов’язково звернутися до лікаря», – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]