Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Укрпошта ініціює відправлення листівок рідним і друзям до Дня української писемності та мови

27 жовтня 2023 року, 12:57

До Дня української писемності та мови Укрпошта за сприяння Уповноваженого із захисту державної мови та Міністерства освіти і науки України ініціює відправлення листівок українською, аби об’єднати кожного, хто залишився в Україні й хто чекає на повернення додому.

Як зазначає товариство, діти з усіх куточків країни вчитимуться правильно підписувати листівки – бабусям і дідусям, аби їх потішити, чи друзям за кордоном, за якими сумують. Для всіх охочих на YouTube-сторінці Укрпошти розміщено відеоінструкцію.

«Це гарна ініціатива з популяризації української мови серед молоді. Крім того, сподіваюсь, що проєкт сприятиме й підвищенню мовної грамотності. Хтось для написання листівки зайвий раз зазирне у словник, а хтось – прочитає правила щодо вживання кличного відмінка. Впевнений, що для українців, які через воєнні дії змушені були виїхати за кордон, буде зворушливо отримати лист із Батьківщини, написаний рідною мовою. Навіть за сотні тисяч кілометрів українська, яка є нашим маркером свободи та боротьби, єднає і надихає!» – прокоментував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Що неодмінно пишеться на листівці? Праворуч внизу українською мовою, якщо листівка надсилається по Україні:

  • прізвище та ім’я того, кому адресується листівка;
  • найменування вулиці, номер будинку і квартири, населений пункт, район та область, поштовий індекс (який можна знайти на сайті Укрпошти) й країну.

Адреса на листівці, що вирушатиме за кордон, підписується мовою тієї країни, куди надсилається. Важливо продублювати назву населеного пункту та країни великими літерами українською мовою – листівка відсортується швидше і швидше долетить до адресата чи адресатки.

Праворуч угорі залишається місце для поштової марки. Для відправлень Україною поштові марки одного номіналу, для відправлень в інші країни – іншого. Яку вибрати? Підкажуть у найближчому відділенні Укрпошти. Наклеєна поштова марка з відтиском штемпеля вказує, що доставку листівки оплачено. Підписана листівка вкладається в поштову скриньку.

Охочі долучитися до ініціативи можуть публікувати в соцмережах фото- чи відеопроцес підписування й відправлення листівки з хештегом #надсилаю_листівку_українською та відмічати офіційну сторінку Укрпошти.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]