Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентин Мондриївський: Будинок на Гончара, 71 має отримати охоронний статус

26 лютого 2021 року, 11:33

Суд скасував статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини для будинку Осипа Родіна, що знаходиться на вулиці Олеся Гончара, 71. Наразі Департамент охорони культурної спадщини КМДА готує апеляційну скаргу на це рішення. Про це розповів в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський.

«Завдяки спільній роботі з громадськістю у вересні минулого року Департамент охорони культурної спадщини надав будинку Родіна статус щойно виявленого об’єкту культурної спадщини – зробили перший і головний крок на шляху отримання садибою статусу пам’ятки архітектури. Далі Мінкультури мало б лише своїм наказом занести споруду до Держрєєстру нерухомих пам’яток України. Проте власник будівлі не погодився з такими діями міської влади та громади і оскаржив їх у суді. Окружний адміністративний суд так і не знайшов історичної цінності в об’єкті та скасував наказ Департаменту», – зазначив Валентин Мондриївський.

Він нагадав, що Окружний адміністративний суд міста Києва 28 січня цього року скасував наказ Департаменту про надання будинку Осипа Родіна статусу щойно виявленого об’єкту культурної спадщини.

«Двоповерхова садиба була зведена за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва і стала невід’ємним елементом забудови кварталу. Проте чомусь суд не розгледів історичної та архітектурної цінності об’єкту. Звісно, ми готуємо апеляційну скаргу та сподіваємось на рішення на користь громади і захисту історичного будинку», – сказав Валентин Мондриївський.

За його словами, ініціатором надання будинку статусу щойно виявленого об’єкту культурної спадщини виступила громадська організація «Мапа реновації» у співпраці із Департаментом охорони культурної спадщини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]