Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентин Мондриївський: «Музей Івана Марчука може бути створений за міський кошт»

30 липня 2020 року, 11:02

Місто запропонувало видатному художнику Івану Марчуку створити його музей за міський кошт. За словами в.о. першого заступника голови КМДА Валентина Мондриївського, ця ініціатива з’явилась після того, як було введено мораторій на будівництво в буферних зонах «Софії Київської» та «Києво-Печерської Лаври». Фактично це стало офіційною забороною будівництва приватної будівлі, де, у тому числі, мав знаходитись музей Івана Марчука.

«Мультифункціональна декількаповерхова будівля з величезним паркуванням, офісними приміщеннями і ресторанами не може бути побудована на схилах Дніпра. А саме в цьому приміщенні мав знаходитись музей Марчука. Крім того, ця територія підпадає під буферну зону Національного заповідника «Софія Київська» і там заборонено будь-яке нове будівництво. Тому інформація, що місто відсудило у художника суму у 6 мільйонів гривень некоректна. Ділянка, про яку йдеться, вже більше 10 років в оренді у приватної структури, і жодне будівництво там так і не було розпочато. Водночас, ми відкриті до прямого діалогу з митцем. І зважаючи, що будувати на цій території не можна, разом із Департаментом комунальної власності та Департаментом культури ми напрацювали варіанти, де можна розмістити музей з урахуванням розташування на найкращих туристичних маршрутах», – зазначив Валентин Мондриївський.

Для реалізації проекту «Музей Івана Марчука» за кошти міста необхідно виконання певних умов, а саме: картини мають бути передані до частини Державного музейного фонду України. Надалі вони зберігатимуться в одному з музеїв міста Києва, а після створення персонального музею митця стануть основою його колекції.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]