Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентин Мондриївський: «Питання реставрації будівлі Караїмської кенаси гостро постало ще 10 років тому»

30 січня 2019 року, 16:56

Питання щодо нагальної необхідності реставрації будівлі Караїмської кенаси на вул. Ярославів Вал, 7 постало ще у 2010 році. Про це сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Він повідомив, що орендаря вже не вперше і завчасно повідомляли про необхідність проведення реставрації, починаючи з 2010 року. З того ж року будівля кенаси надавалась «Будинку актора» в оренду, але з приміткою, що до початку реставрації.

«Уже тоді фахівці оцінили стан будівлі кенаси, як гостро аварійний – ліпнина на будинку вже почала обвалюватись, а сама споруда тріснула на кілька частин. Колективу «Будинку актора» роз’яснювали, що подовження оренди неможливе, оскільки на пам’ятці мають бути проведені реставраційні роботи для її збереження. Було надіслано листа щодо звільнення будівлі для проведення реставрації, що сама директорка і підтверджувала у численних інтерв’ю. Проте, як і зараз, 10 років тому орендар стверджував, що ситуація зі станом пам’ятки не катастрофічна. Минули роки, позиція орендаря не змінилась, незважаючи на те, що реставрація пам’ятки так і не відбулася, а будівля продовжує руйнуватись», – повідомив Валентин Мондриївський.

Заступник голови КМДА наголосив, що у 2010 році і громадськість почала бити на сполох через плачевний стан кенаси.

«Зараз до всього ми ще маємо і центральний вхід на замку – через його аварійний стан. Згідно з результатами експертизи, що проведена вже у березні 2018 року, – будівля не придатна для подальшої експлуатації і потребує реставрації. Знову було направлено листа орендарю щодо звільнення будівлі, і знову орендар вважає, що і через 10 років без реставрації ситуація не катастрофічна. То скажіть, нам треба почекати ще 10 років, коли пам’ятка перетвориться на одненькі руїни, а потім відповідати на питання «як ми таке дозволили?» – наголосив заступник голови КМДА.

Валентин Мондриївський нагадав, що за всі пам’ятки, що знаходяться у комунальній власності, за їх належне утримання відповідальність несуть структурні підрозділи КМДА, у тому числі, і перед громадою міста.

«Пам’ятка потребує реставрації, місто має на це кошти, тому питання наразі закрите – пам’ятка буде відреставрована та збережена!» – пояснив Валентин Мондриївський.

Він наголосив, що збереження будівлі є нагальним наразі, а питання подальшої оренди приміщень кенаси буде опрацьовано після завершення реставрації.

«Нинішній орендар – «Будинок актора», у свою чергу, може обрати собі будь-яке вільне приміщення, що знаходиться у комунальній власності, виходячи із технічних вимог, необхідних для провадження їхньої діяльності, і звернутися з відповідним клопотанням щодо оренди до КМДА, або ж знайти приміщення на приватному ринку оренди. А вже після завершення реставрації абсолютно спокійно брати участь у конкурсі», – зауважив заступник голови КМДА.

Також Валентин Мондриївський акцентував увагу, що всі роботи, пов’язані із реставрацією пам’ятки архітектури – будівлі Караїмської кенаси, відбуваються і відбуватимуться відкрито для всієї громади.

Нагадаємо, Валентин Мондриївський вже наголошував, що пам’ятка архітектури національного значення, що на вул. Ярославів Вал, 7 (Кенаса Караїмська, охоронний номер 260087) потребує реставрації.

Рішення про проведення ремонтно-реставраційних робіт у Караїмській кенасі було прийняте на початку 2018 року. При розподілі асигнувань на 2019 рік у рамках Програми соцекономрозвитку на 2018-2020 роки, на завершення проектної документації реставраційних робіт будівлі Караїмської кенаси передбачено півмільйони гривень.

Ще у 2010 році розпорядженням КМДА № 691 від 2 вересня будівлю кенаси визначено як таку, що потребує реставраційно-відновлювальних робіт.

Довідково.

Будівництво цієї релігійної споруди було завершено у 1902 році. Із 1926 року будівлю передано у користування просвітніх установ, тут був кінотеатр, а з 1981 року розмістився республіканський «Будинок актора».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]