Валентина Гінзбург: Улітку ризики опинитися на лікарняному ліжку зі шлунково-кишковою інфекцією збільшуються в рази
Департамент охорони здоров’я на початку літа традиційно нагадує киянам про підвищення ризиків підхопити шлунково-кишкову інфекцію.
«Розмовне слово «підхопити» в цьому випадку можна розуміти буквально. Адже найчастіше ми самі, своїми руками беремо збудник захворювання та кладемо собі до рота», – зауважила директорка Департаменту Валентина Гінзбург.
Вона пояснила, що група інфекційних захворювань виникає при проникненні вірусів і бактерій, через ротоглотку в шлунок і далі в кишечник.
Ці збудники, потрапляючи у травний тракт, викликають запалення, виділяють отрути і небезпечні токсини. Своєю чергою, це провокує нудоту, гастрит із блювотою, гостру діарею і, як наслідок, – зневоднення організму, загальну слабкість, порушення окремих функцій (наприклад, розлад зору) тощо.
Ротавірус, дизентерія, сальмонельоз, гепатит А, ботулізм – це далеко не весь перелік шлунково-кишкових інфекцій, які через невчасно розпочате лікування можуть бути навіть смертельними.
За даними Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, за 5 місяців 2023 року зафіксовано зростання захворюваності майже за всіма нозологічними формами інфекцій кишкової групи. Фахівці це пов’язують зі зростанням температури повітря, стихійною торгівлею, у багатьох випадках – недотриманням правил особистої гігієні та неналежним зберіганням продуктів харчування.
«Головні шляхи поширення – контактно-побутовий, через воду та продукти харчування. Тож зрозуміло, що профілактика цілком можлива без використання складних технологій. Все, що потрібно – більше уваги до чистоти, особистої гігієни та гігієни споживання їжі», – зазначила Валентина Гінзбург.
Вона також наголосила, що цього року через підступний терор росіян, що підірвали Каховську ГЕС, масовий мор риби загрожує спалахом ботулізму.
Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, що виникає, коли ми вживаємо їжу, яка накопичила токсин. Найчастіше це риба.
«Як ніколи, у нас зараз має бути особлива насторога до цього продукту. Не можна вживати мертву рибу, або таку, яка має вигляд несвіжої. І головне, що треба розуміти – не існує способу приготування, який у змозі зробити її безпечною! Вживати таку рибу не можна жодним чином: ні в’ялену, ні жарену, ні копчену, ні варену, ні сушену!» – наголосила Валентина Гінзбург.
Також вона зауважила, що збудники ботулізму й інших інфекційних шлунково-кишкових захворювань можуть містити ковбаса, шинка, м’ясні та рибні консерви.
«Такі продукти слід купувати лише в офіційних центрах продажу, що додержуються норм і термінів зберігання. Тож стихійним ринкам – тверде «ні». Та й у власному виробництві ковбас-консерв будьте вкрай уважними. Гриби, овочі можуть містити ботулінічні палички або спори, тож ретельно промивайте їх у кількох водах перед закруткою», – порекомендувала директорка профільного Департаменту.
Так само уважно слід ставитися до споживання сирих овочів та фруктів – добре мити під проточною водою, перебирати кожну ягідку.
Це прості правила: не купувати та не їсти сумнівного походження рибу; не купувати на стихійних ринках; мити руки з милом перед приготуванням страв, перед їжею та взагалі частіше; ретельно промивати те, що вживаєте у сирому вигляді; не пити сиру воду – лише кип’ячену, або бутильовану.
Якщо через неуважність або випадково ви порушили ці заборони – кілька днів дуже пильно прислухайтеся до самопочуття. Якщо такий випадок стався з дитиною – слідкуйте за нею. Вас має насторожити головний біль, нудота, блювання, слабкість, сухість у роті, пелена перед очима або інші різкі порушення зору, температура (може бути високою, а може нормальною). Якщо помітили щось схоже у себе або у дитини – негайно зверніться за медичною допомогою.
І не забудьте повідомити лікаря про симптоми та факти, що могли викликати отруєння.
«Я сподіваюся, що кожен із вас у змозі убезпечити себе від захворювань, які у певних випадках навіть призводять до паралічу і смерті. Просто виконуйте рекомендації, пояснюйте їх більш дорослим дітям і пильнуйте маленьких! Якщо необхідно негайно отримати консультацію, а ваш лікар не на зв’язку – телефонуйте на сервіс «Порада лікаря по телефону» 15-83 або (044)235-01-01. Зараз кожен із нас має бути у строю. Не можемо дозволити собі слабкість та хвороби. Наближатимемо мир здорові, згуртовані та повні сил!» – закликала Валентина Гінзбург.
Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]