Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентина Гінзбург: Відмова від вакцинації – синонім безвідповідальності і недбалого ставлення до власного здоров’я і здоров’я своїх дітей

24 квітня 2023 року, 14:24

Вакцинація – єдиний ефективний засіб захисту від інфекційних хвороб  як для кожної окремої людини, так і для людства в цілому. Водночас відмова від вакцинації, при повній доступності і доведеній ефективності щеплень, – синонім безвідповідальності і недбалого ставлення до власного здоров’я і здоров’я своїх дітей. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Це доказова медицина. Твердження лікарів всього світу обґрунтовано науковими дослідженнями та багаторічним досвідом. І протилежна думка, з якою б аргументацією її не просували противники вакцинації, як мінімум, небезпечна», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що Всесвітній тиждень імунізації, який стартував 24 квітня, – чудова додаткова можливість актуалізувати тему вакцинації.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від десяти небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу B.

Вакцинації потребують не лише діти. Дорослі також мають щепитися за календарем, адже деякі щеплення вимагають підсилення додатковою дозою в певному віці.

Кожне щеплення багатократно знижує ризик захворіти на певне захворювання. Та допомагає уникнути тяжкості його перебігу, ускладнень, інвалідності, а головне – смертельних наслідків.

Щеплення починають працювати на захист людини з першого дня її життя. «Наздогнати» персональну імунопрофілактику, якщо пропустили щеплення, можливо. Коли щеплення дитині не зробили вчасно, через протипокази або антивакцинальну позицію батьків, – розпочати процес імунопрофілактики можна в будь-який момент. Безумовно, під наглядом лікаря.

«Ми маємо дуже красномовний, відносно «свіжий» приклад активізації вакцинальної кампанії. Епідемія кору 2018 року. Коли від цієї хвороби в Україні щодня помирали ще тиждень тому здорові, повні сил люди, на щеплення, у прямому сенсі цього слова, вставали у черги. У столиці ми відкривали додаткові пункти, організовували роботу у свята та вихідні. За один місяць тоді від кору щепилося більше киян, ніж за весь минулий рік. А причина спалаху була зрозумілою: ослаблення колективного імунітету через велику кількість нещеплених. Які, до слова, в багатьох випадках за медичними документами вважалися вакцинованими. А перед загрозою небезпечної хвороби зізнавалися лікарям у тому, що насправді щеплення не отримували», – розповіла Валентина Гінзбург.

Станом на 1 січня 2023 року в закладах охорони здоров’я вакциновано 94,1% дорослого і дитячого населення від запланованого на 2022 рік. Серед них близько 4000 внутрішньо переміщених осіб.

Директорка Департаменту охорони здоров’я зауважила на ще одному, актуальному на сьогодні аспекті важливості вакцинації.

«Через військові дії ми живемо в умовах активної міграції як всередині країни, так і закордонної. Це завжди є фактором ризику спалахів інфекційних хвороб. Додайте до цього постійний стрес, що ослаблює захисні сили організму», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона також нагадала, що не варто забувати про COVID-19.  Вакцинуватись від коронавірусної хвороби можуть дорослі та діти від 5 років. Особливо важливо зробити це літнім людям і тим, хто має хронічні захворювання. Адже вони набагато важче переносять COVID-19 та мають більші ризики померти.

Щодо ускладнень, якими начебто загрожує вакцинація за переконанням її противників, то будь-які негативні наслідки, які можуть спостерігатися в поодиноких випадках – результат наявності протипоказів, що існували безпосередньо на момент щеплення. Тому і важливо перед щепленням відвідати лікаря, отримати консультацію і рекомендації.

«Зрозумійте, що вакцинація не може ослабити імунну систему. Нашкодити їй може захворювання. Вакцинальні віруси настільки ослаблені, що не перевантажують імунну систему, а тренують її, підвищують опірність певним вірусам та інфекціям.  Тож висновок є очевидним. Вакцинація потрібна і необхідна. І відмова від неї – це життя за принципом надії на те, що може хвороба обійде стороною і все буде добре. Сподівання «на авось» – не українська традиція. Ми розсудлива нація, яка сьогодні мужньо протистоїть агресору. Маємо бути сильними і здоровими, щоб скоріше повернути собі та нашим дітям мирне життя!» – наголосила Валентина Гінзбург.

Довідково

Щеплення за календарем можна зробити в будь-якому закладі охорони здоров’я первинної ланки. Для цього треба звернутися до свого педіатра, терапевта або сімейного лікаря. В разі його відсутності – безпосередньо в реєстратуру закладу, де підкажуть подальший алгоритм дій.

Всі щеплення, що входять до календарю – безкоштовні. 

Небезпечні ускладнення деяких інфекційних вакцинокерованих хвороб:

  • кір – пневмонія, енцефаліт, пошкодження серцевого м’яза (міокардит) – можуть бути смертельними;
  • паротит – гострий панкреатит, менінгіт, ураження органів слуху, чоловіче безпліддя;
  • дифтерія – блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, пневмонія – можуть бути смертельними;
  • правець – закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, емболія легеневої артерії, пневмонія, легенева інфекція – можуть бути смертельними;
  • поліомієліт – пневмонія, міокардит, важкі кишково-шлункові розлади з кровотечею, незворотній розвиток паралічу м’язів, що призводить до деформації хребта та кінцівок. Близько 50% хворих помирають. Здебільшого через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]