Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Вирішити питання укладення угод на обслуговування будинкових газових мереж можливо через проведення будинкових зборів – КМДА

18 серпня 2023 року, 12:19

Мешканці багатоквартирного будинку шляхом голосування в межах будинкових зборів можуть уповноважити управителя, обслуговуючу організацію, уповноважену особу тощо укласти угоду на обслуговування будинкових газових мереж. Таким чином вирішиться проблема законодавчої неврегульованості, що призвела до відсутності газопостачання в низці житлових будинків. Такий алгоритм пропонує міська влада, як найбільш прийнятний і прозорий механізм прийняття рішень, що чітко регламентується чинним законодавством.

Нагадаємо, що в результаті реформування ринку газу відбулося відокремлення операторів газорозподільних мереж (ГРМ) та постачальників. Таким чином укладення відповідних договорів, необхідних для надання повноцінного комплексу послуг із постачання газу, а також плату за послуги було розподілено.

У процесі прийняття низки законодавчих змін неврегульованим залишилось питання технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових систем. Це створило серйозну проблему для мешканців житлових будинків, де сьогодні неможливо підключити газопостачання. Регулярно фіксуються нові випадки неможливості відновити газопостачання в будинках після тимчасових відключень, наприклад, у зв’язку із проведенням планових чи аварійних ремонтних робіт, регламентними роботами на зовнішніх мережах.

Адже, відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання України, пуск газу в системи газопостачання виконується газорозподільним підприємством після укладання договору на технічне обслуговування, а також підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків за умови не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування.

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж відрізняється від обслуговування мереж водопостачання, водовідведення, опалення та інших. Мова йде про підвищений рівень небезпеки і серйозні ризики, що супроводжують процес експлуатації систем газопостачання.

Своєю чергою Закон України «Про житлово-комунальні послуги» визначає, що обслуговування будинкових газових мереж має здійснюватися на підставі договору, укладеного між співвласниками, тобто власниками квартир багатоквартирного будинку і виконавцем.

Виконавцем може бути будь-яка організація, яка має відповідні ліцензії та дозволи для роботи з газовими мережами.

Такий договір укладається на основі вільного волевиявлення сторін. Для цього необхідно рішенням зборів співвласників житлового будинку уповноважити на підписання договору або когось із мешканців будинку, власників квартир чи приміщень, або управляючу компанію, наприклад, Керуючу компанію району, якщо вона забезпечує утримання будинку та інших будинкових комунікацій.

У другому випадку міські комунальні керуючі компанії, у разі потреби, візьмуть на себе роль організатора таких зборів.

Місто координуватиме цю роботу і забезпечуватиме контроль в інтересах мешканців.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]