Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Департамент охорони культурної спадщини готує документи, щоб будинок на вулиці Володимирській, 21/20, який раніше Мінкульт не вніс до Державного реєстру нерухомих памʼяток України, отримав охоронний статус памʼятки архітектури

16 червня 2023 року, 16:01

Департамент охорони культурної спадщини КМДА готує документи, щоб будинок на вулиці Володимирській, 21/20, який раніше Міністерство культури не внесло до Державного реєстру нерухомих памʼяток України, якомога швидше отримав охоронний статус памʼятки архітектури. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко.

Наразі цей будинок не перебуває на обліку в реєстрі Міністерства культури України як обʼєкт культурної спадщини.

«Історія наступна. У 2005 році Головним управлінням охорони культурної спадщини КМДА було подано облікову документацію до Міністерства культури для занесення будинку до Державного реєстру нерухомих памʼяток України. Проте Міністерство своїм наказом від 05.07.2011 № 511/0/16-11 визнало будинок таким, що не підлягає занесенню в реєстр – нібито у звʼязку з невідповідністю критеріям, визначеним Постановою уряду від 27.12.2001. За інформацією фахівців Музею Історії міста Києва, у наявних історичних джерелах немає доказів виступу Михайла Грушевського на балконі саме цього будинку. Але будинок, разом зі збереженими спорудами Софійської площі, складає цілісний ансамбль цього історичного місця, де була проголошена незалежність України», – написав Віталій Кличко у своєму Telegram-каналі.

Він повідомив, що фахівці Департаменту охорони культурної спадщини, аби зберегти будинок, опрацьовують матеріали, щоб взяти на облік цей обʼєкт, присвоївши статус памʼятки архітектури. А науковці продовжують працювати в архівах.

«Відділ інспекції ДОКС разом з благоустроєм міста здійснив комісійне обстеження будинку для фотофіксації та огляду його технічного стану. Будівельної техніки на обʼєкті не виявили, роботи там не ведуться. Департамент охорони культурної спадщини здійснює нагляд за об’єктом і готує документи, щоб якомога швидше він отримав охоронний статус памʼятки архітектури», – наголосив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]